Hlavní obsah

Čtenářka Eva: Manžel šel na mateřskou a přestal mě přitahovat

Foto: Profimedia

Dnes už nikde není psáno, že na mateřskou nemůže nastoupit mužFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to logické rozhodnutí. Oba se shodli na tom, že s miminkem zůstane doma on. A klapalo to. Jenže po roce přišly problémy. Evě manžel už nepřijde dost mužný, nepřitahuje ji.

Článek

Eva (34) s manželem otěhotněla a počítalo se s tím, že nastoupí na mateřskou. Jenže pak jí v práci nabídli povýšení, výrazný nárůst platu, navíc jí naznačili, že tři roky na ni v této pozici čekat nechtějí. Naopak u jejího muže žádný výrazný posun možný nebyl, „a tak jsme se nakonec dohodli, že to otočíme a na mateřskou nastoupí on. Bylo to prostě logické,“ dodává Eva.

Teď bude jejich dcerce rok a zdálo by se, že vše je skvělé. „Manžel je v tomto směru bezvadný, zvládá malou, domácnost, všechno,“ popisuje Eva. Problém je na její straně. Manžel ji přestal přitahovat. „Je to strašné, ale když ho vidím, jak třídí špinavé prádlo, jak s dcerkou dělá ťuťu ňuňu, mám pocit, že to není chlap. Vím, že je to vůči němu nefér, ale nemůžu si pomoct. Miluju ho, vážím si ho, ale sexy mi prostě už nepřipadá,“ vysvětluje Eva. Jak tohle vyřešit?

Nestandardní uspořádání

Eva si s manželem vyměnila role, což nemusí být samo o sobě překážkou, koneckonců dnešní doba je tomuhle otevřená. A samozřejmě přibývá žen, kterým se líbí být těmi, které zabezpečují rodinu. „Stále ale převládá počet těch, které mají ať už vědomě nebo podvědomě zafixovaný vzorec, že žena se má postarat o chod domácnosti a muž má být lovec, přinést kořist a rodinu zaopatřit,“ říká koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková.

A tak to asi bude i v případě Evy, kde k výměně rolí došlo z čistě praktických důvodů a tak trochu pod tlakem. Podobně to bude mít asi i její muž, který se sice se svou novou pozicí popasoval výborně, ale možná úplně dobře mu v ní není. Může se vnitřně cítit méněcenný a jeho partnerka to vycítí a vnímá to jako ztrátu mužnosti.

Foto: Profimedia

Pro některé páry ale může být tahle výměna rolí nebezpečnáFoto: Profimedia

Je to chlap!

V prvé řadě by si Eva měla neustále připomínat, že to, co její muž udělal, je důkaz obrovské síly a odvahy. „Zůstat na mateřské není pro muže ještě tak přirozené a automatické, učinit tohle rozhodnutí je pro ně opravdu velmi náročné,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Nicméně je potřeba dbát na to, aby se ve chvíli, kdy jsou spolu, vrátili do svých původních rolí. Ona byla ženou se vším, co k tomu patří. S emocemi, zranitelností, potřebou mužského objetí a rozhodnosti.

Možná to chce vypnout počítač, zapomenout na práci a toho koše s prádlem se chopit místo něj. Protože i on potřebuje možnost vracet se pravidelně do své mužské síly. Pokud to neudělá (nebo mu to není umožněno), opravdu o své chlapství svým způsobem přichází. „Příliš se ztotožní se svou ženskou rolí, začne být až příliš submisivní, rozvine se v něm strach s partnerkou komunikovat, a pak opravdu přestává být pro ženu stabilní oporou, a to hlavně mentálně,“ varuje Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

I pánové se umí o ratolesti postarat, ale zůstat s nimi doma je pro většinu z nich nepředstavitelnéFoto: Profimedia

Jednoduše řečeno, jakmile přijde Eva domů, měl by její muž zahodit vařečku a být chlapem. Odnést si ji do ložnice a ukázat jí, kolik mužnosti v něm stále je. A pokud tohle Evě chybí, měla by si o to umět říct. Co třeba zařídit hlídání pro dcerku a vyrazit s manželem na místo, kde budou jen oni dva?

Případné změny

Předešlé rady jsou takovou první pomocí, následovat by samozřejmě měla i diskuse o tom, zda tohle uspořádání ponechat. Základní rada zní, žádné naznačování, ale upřímný a jasný rozhovor, který by měla začít Eva (jí něco nevyhovuje). „Ta by pak měla mluvit hlavně o svých pocitech, jak sama sebe v dané roli vnímá, že se jí to již takto nelíbí, že by si to zase ráda prohodila, případně našla nějaký kompromis,“ radí Kateřina Matláková.

I její muž by měl popsat své pocity, to, zda mu ten stav vyhovuje, či ne. A pak ti dva spolu musí najít nějaký kompromis, řešení akceptovatelné pro oba.

Dovedete si představit, že by šel váš partner na mateřskou místo vás?

Načítám