Hlavní obsah

Čtenářka Tereza (33): Jsem sama a jsem šťastná! Proč mi to ale lidi nevěří?

Foto: Profimedia

Některé ženy tvrdí, že jsou šťastné bez muže. Uvěřit jim to ale nebývá snadnéFoto: Profimedia

Reklama

Je bez partnera, nemá děti a vyhovuje jí to. Lásku nehledá! Jenže její okolí jí to nevěří, pokládá její spokojenost za předstíranou. Proč? Opravdu neexistují ženy, které chlapa vážně nechtějí?!

Článek

Tereze je třiatřicet let, je atraktivní, pracovně úspěšná, má hromadu přátel a koníčků. Ale nemá chlapa! Žije typický single život a tvrdí, že je spokojená. Ale její blízcí, rodina a přátelé jí to nevěří. „Myslí si, že to říkám jen tak, asi abych nevzbuzovala lítost. Vůbec si nedovedou představit, že vážně jsem sama cíleně, že vedle sebe žádného chlapa nechci,“ říká Tereza.

Přiznává, že ji ani tak nevadí otázky typu: „Tak co, už někoho máš?“, ale spíš reakce na její odpověď. „Já se nestydím za to, že jsem sama. Úplně v pohodě na tyhle otázky odpovídám. Ale když řeknu, že nikoho nechci, slyším buď takové to: ,Ale prosím tě, to říkáš jen tak,' a nebo čelím soucitným pohledům, jako bych byla nějaká chudinka,“ rozčiluje se Tereza.

Proč jí její spokojenost nikdo nevěří? Vážně je ke štěstí potřeba partner a rodina? Nebo skutečně jsou ženy, které chtějí být single?

Mnohdy skutečně předstírají

Odborníci se shodují, že řada single žen svou samotu obhajuje skutečně jen proto, aby nebudily lítost. „Přitom je jejich samota vnitřně trápí, ale navenek ji hájí. Buď aby přesvědčily okolí, aby nečelily posměchu, nebo aby přesvědčily samy sebe,“ říká kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.

Z toho pramení nedůvěra okolí, navíc je potřeba si uvědomit, že naše společnost má v sobě hluboko zakořeněnou představu, že žena po třicítce má podle jakýchsi nepsaných norem hnízdit, mají jí tikat biologické hodiny a má toužit po partnerovi.

Přesto žen podobných Tereze přibývá a jejich spokojenost se single životem nemusí být tak zcela hraná. Ale to neznamená, že je „zdravá“.

Foto: Profimedia

Spousta kamarádů, koníčků a úspěchy v práci mohou lásku nahradit, ale spíš jen dočasněFoto: Profimedia

Single život jako životní styl

Ano, existují ženy, které si život bez chlapa volí zcela dobrovolně, je to styl žití, pro který se rozhodly. A to z různých důvodů:

  • Předešlá zklamání – Několikrát se v lásce zklamaly, a už to nechtějí opakovat. „Mozek takto pracuje. Umí vyměnit potřebu lásky za bezpečí a klid. Hlavním motorem mozku je ochrana od bolesti a úspora energie. Umí člověka uvrhnout do samoty a držet ho tam jenom proto, že jej chce vyvarovat dalších nepříjemných vztahových pádů,“ upřesňuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.
  • Náročnost na sebe i na partnera – „Přibývá žen, které dávají přednost kariéře před partnerským vztahem, často to plánují jen na chvíli, třeba na pár let. Jenže jak jim roste životní úroveň, rostou přirozeně i jejich nároky na potenciálního partnera,“ vysvětluje Barbora Sedláková.
  • Nefunkční vzorec z dětství – Může jít také o ženy, které v sobě z dětství nosí obraz nefunkčního rodinného vzorce a single životem se mu snaží vyhnout.
Foto: Profimedia

Dlouhodobá samota ale způsobuje to, že se odnaučíte toleranci a schopnosti s někým žítFoto: Profimedia

Rizika samoty

Faktem je, že žádný z těchto důvodů není úplně v pořádku. Rodinný život (alespoň v nějaké podobě) je totiž lidstvu přirozený. Člověk je prostě tvor párový! Ať už jde o obranu, nebo neschopnost slevit ze svých představ o partnerovi, okrádáte se tímto postojem o něco, co patří k životu. „Odmítáním partnerství se ochuzujete o možnost sdílení, podporu v těžkých chvílích a jistotu v jakékoli životní situaci,“ dodává Barbora Sedláková.

Navíc, čím déle jste sami, tím těžší je pak nějaký vztah navázat. Jednoduše si odvyknete, že je třeba se s někým o něco dělit, občas se přizpůsobit a podobně. „Čím déle lidé žijí sami, tím více se vytrácí jejich návyky tolerance, přizpůsobení se druhým, empatie či zdravá partnerská komunikace,“ vysvětluje Barbora Sedláková.

A co vy? Dovedete si představit život bez muže?

Reklama

Načítám