Hlavní obsah

Čtenářka Tereza: Manžel mi zakazuje plastiku prsou! Má na to právo?

Foto: Thinkstock

Do plastické operace prsou má co mluvit i manžel, i když poslední slovo má samozřejmě ženaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu let touží po zvětšení prsou. Nyní, když odkojila děti a další neplánuje, se na zákrok chystá. Nelíbí se to ale jejímu muži. Má právo jí do toho mluvit, nebo jí to dokonce zakazovat?

Článek

Čtenářka Tereza (37) má hrudník takříkajíc po tatínkovi. A odjakživa touží po plastické operaci, která by jí přinesla bujný dekolt. Roky to ale odkládala s tím, že nejdřív odrodí a odkojí děti.

Nyní má děti odrostlé a peníze našetřené, ale ve splnění snu jí brání manžel. „Říká, že zvětšení prsou nepotřebuji, že se mu líbím taková, jaká jsem, ale já si trvám na svém,“ říká Tereza. A přiznává, že její urputnost manžela dost štve, dochází k hádkám, a on už občas přistupuje k razantnějším vyjádřením. „Naposledy mi vyloženě řekl, že si nepřeje, abych na tu operaci šla. Vlastně mi ji zakázal,“ líčí Tereza.

Jak se má zachovat? A proč jejímu muži operace tak vadí?

Má právo se vyjádřit

Na první pohled se může zdát, že jde o Terezino tělo a koneckonců i peníze, proto do toho manželovi nic není. Tak jednoznačné to ale není.

„Plastika prsou je lékařský zákrok nesoucí s sebou možnost různých zdravotních komplikací. Manželé si slíbili, že spolu budou v dobrém i ve zlém, ve zdraví i nemoci. Do takto závažného zásahu do organismu mají tedy právo mluvit oba. Změna poprsí navíc může ovlivnit i jejich intimní prožitky. Pokud by se partnerovi silikonová prsa například opravdu příčila, mohlo by to zásadně narušit jejich soužití,“ říká kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková.

Foto: Thinkstock

Klidná diskuse, kde každý vysvětlí své postoje, může celý problém rozptýlitFoto: Thinkstock

To ale neznamená, že má Terezin muž právo jí zákrok zakázat. „V partnerství rozhodně nejde o to, jestli jeden druhému něco odsouhlasí či nikoli. I v manželství jsou oba partneři svobodné suverénní jednotky, které samy za sebe rozhodují, a svobodná vůle každého člověka je v jakémkoli vztahu nade vše,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů ze Školy pro ženy Kateřina Matláková.

Proč?

Terezu zajímá především to, proč jejímu muži plastika prsou tak moc vadí. Možnosti jsou v zásadě dvě.

  • Opravdu se mu líbí taková, jaká je – „My ženy na sebe míváme mnohem větší nároky, než na nás mají muži. Takže on svou ženu může opravdu milovat natolik, že pro něj velikost a tvar jejích ňader není natolik důležitá, jako spíš její zdraví a komfort,“ tvrdí Barbora Sedláková.
  • Žárlí – „Samozřejmě za tím může být strach, že o manželku přijde, protože bude atraktivnější pro jiné muže. To ale svědčí o nedůvěře v manželku i v sebe,“ upřesňuje Kateřina Matláková.

Mnohem důležitější je ale to, proč chce zákrok podstoupit Tereza. „Často mají ženy problém se svým tělem tehdy, slýchávají-li doma nebo ve svém okolí nepříjemné narážky. Pokud je žena přijímána svým mužem bez výhrad, pak se za touhou poprsí může skrývat nižší sebevědomí,“ varuje Kateřina Matláková.

Foto: Thinkstock

Některým mužům se silikony vyloženě příčí. Zákrok tak může mít vliv i na intimní soužití páruFoto: Thinkstock

A s tím jí žádný plastický chirurg nepomůže. „Ze zkušenosti žen v mém okolí vím, že ani operace ve finále na nízké sebevědomí dlouhodobě nezabírá a po čase je žena opět nespokojená,“ dodává Kateřina Matláková.

Konečné rozhodnutí

Pro veškeré neshody v partnerství platí, že je potřeba o nich komunikovat a snažit se najít společnou řeč. Výjimkou není ani případ Terezy. Klidná diskuse, v níž ona vysvětlí, proč po operaci touží, a on, proč ji odmítá, mohou názorový střet rozptýlit.

A pokud ne? Konečné rozhodnutí je na Tereze. „Jedná se o její tělo a je to tedy její volba. Na druhou stranu ale musí zvážit, zda jí operace stojí za případné hádky či změny v intimním životě páru,“ říká Barbora Sedláková.

Co byste udělaly na Terezině místě? Šly byste na operaci, nebo poslechly manžela?

Reklama

Související témata:

Načítám