Hlavní obsah

Čtěte dětem, budou mít jednodušší život

Reklama

Slovní zásoba, fantazie, obecné znalosti, schopnost koncentrace, logické a kritické myšlení… V tom všem vynikají děti, kterým rodiče čtou. Lépe se uplatní ve škole a samy se stávají aktivními čtenáři.

Článek

Čtete svým dětem? Protože je i řada dalších oblastí, do nichž se promítá rodičovská četba – třeba dokonalejší vyjadřování nebo nižší nebezpečí závislosti na počítači či na sledování televize. Výzkumy prokázaly, že v prvních deseti letech života by k dětem měl jejich rodný jazyk promlouvat z co největšího počtu zdrojů. Jedním z nich je právě četba jako samozřejmá součást života rodiny.

Etika v pohádkách

Děti mají úžasnou schopnost ponořit se do příběhů, odstínit okolní vlivy, vžít se do děje a vcítit se do osudů hrdinů pohádek. Při čtení si tak nejen přirozeně rozšiřují slovní zásobu a výrazové prostředky, ale současně se seznamují s rolí dobra a zla v životě a s hodnotami, ve kterých by měl mít jasno každý dospělý člověk se silnými morálními postoji. Vysoká sociální inteligence pak také zvyšuje pravděpodobnost úspěchu ve vztazích i v kariéře.

Výhody na startovní čáře vzdělání

Čtou-li rodiče předškolákům, umožní jim hladký start při nástupu do první třídy. Děti ze „čtenářských“ rodin znají význam slov a obsah abstraktních pojmů. Díky široké slovní zásobě uspějí přinejmenším v humanitních předmětech. A co je stejně důležité – schopnost vyjadřování a jistota, kterou s ní získají, je předpokladem, že v kolektivu budou respektovanými osobnostmi. Zkušenosti také ukazují, že děti, kterým rodiče čtou, získávají vztah ke knížkám a samy se časem stávají aktivními čtenáři.

Bambini litera – soutěž pro děti, které baví psát

Bambini litera je nová soutěž, jejímž cílem je posunout vztah dětí ke knížkám ještě o stupeň výš. Vybízí děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, aby společně napsali pohádkový příběh jakkoli spojený s pojmy domov či rodina. Nejlepší pohádkové příběhy, které vybere zkušená porota, se pak stanou součástí bohatě ilustrované knížky. Pohádky, které se do knížky nevejdou, budou zveřejněny na internetových stránkách soutěže www.skanska.cz/reality.

Soutěž pro malé spisovatele Bambini litera vyhlašuje společnost Skanska, která jejím prostřednictvím říká: „Nechceme jen stavět byty. Chceme také podporovat vzdělávání a podílet se na tom, aby děti byly doma spokojené a šťastné.“ Pokud chcete získat více informací a zapojit se do soutěže, klikněte zde.

Možná jsme vás inspirovali a vy máte chuť napsat doma se svými dětmi pohádku prostě jen tak. Pusťte se do toho! Na soutěžních stránkách najdete návod, jak na to, v podobě rad pro malého spisovatele. Navíc tam na vás čekají originální švédské pohádky, které si můžete stáhnout a doma je číst svým dětem…

Více o soutěži na www.skanska.cz/reality.

Reklama

Související témata:

Načítám