Hlavní obsah

Cvičíte doma podle DVD? Víme, kdy si tím škodíte!

Foto: Thinkstock

Cvičení doma není vhodné pro začátečníkyFoto: Thinkstock

Reklama

Rozhodli jste se začít cvičit, ale nemáte čas, a hlavně ani chuť potit se spolu s ostatními v tělocvičně? Chcete to tedy zkusit sami doma a podle dévédéček. Bude mít ale takové cvičení účinky? Pro koho je vhodné? Nebo jde jen o zbytečně vyhozené peníze? Ptali jsme se za vás!

Článek

Stačí jen sáhnout, zaplatit, a pak už se sami zavřít do pokoje. Že vás přesně tahle představa domácího cvičení láká? Proč ne?! Výběr DVD (v případě milovníků videopřehrávačů stále ještě i videokazet) s nejrůznějšími styly od pilates, zumby, břišního tance, taj-či, 15 minut ke štíhlému pasu až po speciální cviky pro pevné břicho a podobně je obrovská. A cena? Průměrně 300 korun. Nás zajímalo, zda cvičit doma může být zdravé a přínosné, či může naopak ublížit.

Pomohou zkušeným, ne nováčkům

„DVD nebo videokazety mohou být motivací pro domácí cvičení těch lidí, kteří mají dostatečné zkušenosti se cvičením,“ míní kondiční trenérka a instruktorka Radka Vandasová z wellness centra Fittop. Podle ní takové cvičení může obohatit stávající trénink o nové cviky nebo pomůcky. „V případě instruktážních DVD ke cvičení s novou pomůckou, například fitness berry, což je zploštělý velký míč, vás může také navést, jak s novinkou manipulovat, jaké cviky jsou účinné i vhodné a jak pomůckou okořenit váš trénink a dát mu nový impulz,“ doplňuje Radka Vandasová.

Víte, co chcete?

S ní souhlasí i instruktor a ředitel Powerjóga akademie Václav Krejčík: „Pokud někdo nemá možnost cvičit pravidelně v centru, je DVD dobrým řešením. Podmínkou ale je, že už cvičit alespoň trochu umí,“ říká a dodává, že sám DVD pravidelně používá. „Ne vždy najdu v časovém programu lekci, o kterou mám já sám zájem. A tak využívám cvičení podle DVD, proto mohu pravdivě říci, že to jde, když člověk chce a ví, co tím sleduje,“ dodává známý lektor.

Foto: Thinkstock

DVD je dobrým pomocníkem pro ty, kteří už nějakou zkušenost majíFoto: Thinkstock

Kdy nebýt sami?

Pokud tedy se cvičením teprve začínáte, měli byste nákup DVD či kazet zvážit. Proč? „DVD totiž nenaučí začátečníka cvičit, i kdyby bylo tou nejlepší instruktáží,“ upozorňuje Radka Vandasová, kterou znáte z článku 7 klíčových cviků pro krásnou postavu. „Nezkontroluje technické provedení, nedá vám osobní přístup a stupňování intenzity podle vašich individuálních pokroků, nebo naopak omezení,“ vyjmenovává zápory lektorka.

Nekupujte naslepo

Nikola Hanyšová, která působí ve sdružení STOB, ji doplňuje: „U osob bez jakékoli fyzické zdatnosti bych doporučila poradit se před započetím cvičení třeba s trenérem či fyzioterapeutem. Velmi totiž záleží na vašem aktuálním zdravotním stavu, věku, váze, somatotypu a tak dále."

Nevhodně vybrané cvičení či jeho nesprávné provádění vám totiž můžou způsobit potíže. Navíc se nedočkáte výsledků, kterých chcete dosáhnout. „Pro zvýšení úspěchu a prevenci případné bolesti či úrazu ze špatné techniky cvičení je zkrátka rada odborníka na místě. V případě nadváhy, nemluvě o obezitě nebo osobě se zdravotními problémy, dokonce raději i lékaře," doplňuje Nikola Hanyšová. Vy sami si totiž neodhalíte různé svalové dysbalance, nesouměrnost či špatné držení těla.

Podtrženo sečteno

Shrnutí přináší Radka Vandasová:

  • ANO jako inspirace pro instruktory a zkušené cvičence, kteří si sami vyberou, co je pro ně dobré, dokážou si z instruktáže přenést do svého tréninku vhodné cviky nebo zařadit novou pomůcku.
  • NE pro začátečníky, kteří nemají dostatečně zvládnuté základní motorické schopnosti, neovládají své tělo a neznají základní techniku cvičení.

A co vy? Zkusili jste někdy cvičit podle DVD či kazet? Jaké jsou vaše zkušenosti? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám