Hlavní obsah

Cvičíte na maximum? Chyba, zničíte se!

Foto: Thinkstock

Teď si tady pořádně máknu, a budu fit! Opatrně, nemusí to tak vůbec býtFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se absolvovat bootcamp, cvičit crossfit nebo uběhnout maraton? A víte, že extrémy v pohybu tělu ubližují? Pohyb má být relax a cesta ke zdraví, jinak se míjí účinky. Čtěte!

Článek

Dnes jsme tak zaměřeni na výkon, že se to často promítá i tam, kde je nám to na škodu. „Právě pohyb by měl být kompenzací k povinnostem,“ uvádí psycholožka Karolína Švejdarová. Měli byste si při něm odpočinout, relaxovat a vylepšit své zdraví. Jenže...

Zvolněte, ať nemáte infarkt

Máte pocit, že jít se projít je tak trochu nanic? Že byste si při vaší hodině vyhrazeného sportu měli dát opravdu pořádně do těla? Ohrnujete nos nad pomalou jógou, a místo toho trénujete na maraton, makáte při crossfitu nebo si dáváte 100 bazénů? Pak vězte, že dost možná děláte pěknou hloupost.

Život se zrychluje, v práci se stresujete a fofrujete. A trochu přitom zapomínáte, že pohyb – ať už ho děláte, abyste se odreagovali nebo posílili tělo – by měl tento stres kompenzovat, ne ještě násobit. Pokud se po osmihodinové práci zničíte náročným tréninkem v posilovně, dost možná si tím ještě víc ublížíte. Sice z toho budete mít dobrý pocit, ale svému zdraví jste tím moc nepomohli. Proč? „Tělu mnohem více prospívá pohyb, který zároveň splní i roli relaxace a uvolnění,“ říká psycholožka.

Foto: Thinkstock

Jste totálně vyčerpaná a máte všeho plné zuby? Zkuste si najít jiný relax než se ničitFoto: Thinkstock

Extrémy prohlubují potíže

Proč pro vás vlastně není dobrá extrémní zátěž? Vždy myslete na to, že pohyb má být cesta ke zdraví. A kondici a pevné tělo vám nezajistí jen sporty či aktivity, které jsou na první pohled pořádná dřina. Naopak – pokud nejste vrcholový sportovec nebo někdo, kdo systematicky trénuje, méně je dost často více.

Jak je to možné? „Většina populace má potíže se zády, často v práci sedí, svaly jsou tudíž zkrácené, oslabené, a takovéto náročné aktivity jsou tedy nevhodné,“ popisuje fitness trenérka Aneta Procházková s tím, že v takových případech vám spíš prospěje jakýkoli typ jógy, rehabilitační cvičení, procházky, pilates, plavání nebo tanec.

Protahujte, posilujte

Při nadměrné zátěži se vám sice zvyšuje kondice, ale zároveň se prohlubují dysbalance svalů. „To jsou u většiny lidí například zkrácené prsní svaly, přetížené trapézové a známé bolesti beder, mnohdy spojené s bolestmi hlavy,“ dodává trenérka. Souvisí i další častý problém – a tím je nadváha. „Chodit běhat nebo skákat je nebezpečné nejen pro klouby a šlachy, ale i pro srdce,“ uvádí trenérka. Správnou volbou je aqua cvičení, nordic walking, jízda na kole.

Foto: Thinkstock

Všechny cesty k lepšímu zdraví nevedou přes dřinu a odříkání. Buďte na sebe hodné a zkuste něco příjemnějšího. Překvapivě se dočkáte účinků!Foto: Thinkstock

Méně, ale poctivěji

Proto pokud jste se rozhodli nebo se rozhodujete, že chcete dělat pohyb pro své zdraví, tedy třeba i pro hubnutí, začínejte pomalu, postupně a adekvátně své kondici i tělesnému typu. Více jsme o o tom psali Cvičení podle typu postavy. Chtějte od něj zkrátka, aby vám pomohl být více fit, a ne abyste po něm byli unavení a vyřízení. Z extrémů se totiž rodí jen zdravotní potíže. Dobrou volbou je pro začátek také obrátit se na odborníka na pohyb, rehabilitační lékařku, fyzioterapeuta, kteří vám pomohou určit to nejvhodnější pro vás.

Co myslíte?

Reklama

Načítám