Hlavní obsah

Dá se štěstí naplánovat? Ano! Řekneme vám jak

Foto: Thinkstock

Spokojení lidé svůj život žijí, nejsou jím zmítáni... Jak to máte vy?Foto: Thinkstock

Reklama

Nic konkrétního vás netrápí, přesto nejste spokojeni. Nevíte, co dál. Kde je chyba? Ve stanovování životních cílů. Buď žádné nemáte, nebo jich máte až moc! Jak to vyladit do rovnováhy? Víme!

Článek

Život je vlastně taková cesta. A je dobré znát její směr, určovat si, kam chcete jet. A přesně k tomu slouží životní cíle. Pokud s nimi neumíte pracovat, svoji budoucnost neovlivňujete, a je tedy v podstatě nemožné, abyste byli spokojení.

Bez cílů to nejde

Nemáte žádné plány, necháváte svůj život jen tak plynout, berete, co vám naservíruje? Chyba! „Pokud nemáte alespoň nějakou představu o tom, kam směřujete, pak nikdy nemůžete být opravdu šťastní,“ vysvětluje životní koučka a ředitelka Cloud 9 Insititute Markéta Tichá.

Podle Aleše Kaliny, kouče partnerských vztahů, lze život rozdělit do čtyř kvadrantů – vztahy, zdraví, práce a finance. A v každém z nich je potřeba plánovat. „Pokud byste měli jednotlivé kvadranty ohodnotit na stupnici od nuly do desítky, kdy desítka je největší spokojenost, je potřeba plánovat a dosahovat cílů tak, abyste v každém kvadrantu měli alespoň osmičku,“ říká Aleš Kalina.

Foto: Thinkstock

Pokud nemáte představu, kam vlastně směřujete, těžko můžete být spokojeníFoto: Thinkstock

Nepřehánějte to

Vedle lidí, kteří životem jen tak plují, jsou i lidé, kteří naopak plánují až moc. Jejich život není vlastně nic jiného než sáhodlouhý seznam snů a cílů, kterých by rádi dosáhli. Jenže i to je špatně.

„Mnoho cílů ukazuje na životní nespokojenost. Člověk se necítí dobře v přítomnosti, tak si neustále stanovuje nějaké cíle. Jenže těch plánů je tolik, že ve finále nemá kapacitu na to je plnit,“ popisuje Aleš Kalina. Přehršle cílů a nereálné plány vedou pouze k vyčerpání, pocitu neschopnosti a velkému zklamání!

Jak plánovat?

Jak to tedy s tím životním plánováním je? Jak si stanovit cíle, abyste byli spokojeni? Odborníci radí následující:

  • Odvážný, ale reálný – Jakýkoli cíl, který si stanovíte, by měl být tak trochu drzý a odvážný, ovšem ne nesplnitelný. Musíte si umět představit, že je to možné. Těžko si můžete stanovit, že z vás bude operní pěvec či pěvkyně, když nezazpíváte ani Prší, prší, jen se leje.
  • Termín – Každý plán, který si vytvoříte, by měl mít nějaké časové ohraničení, dobu, do kdy jej hodláte naplnit. „Bez termínu není cíle. Nesmíte to vzdát dřív, než něco dokončíte, jinak budete neustále začínat,“ varuje Markéta Tichá.
Foto: Thinkstock

Je jedno, jak si budete své věci plánovat, hlavně když to budete dělat :-)Foto: Thinkstock

  • Dobrý důvod – Správný životní cíl musí mít opravdu dobrý důvod. Vždy se ptejte, proč to děláte, proč zrovna tohle chcete. Pojmenujte pozitiva, která vám tenhle plán přinese do života.
  • Disciplinovanost – Nespoléhejte jen na motivaci, chce to i sebekázeň. „Opravdu úspěšní lidé jsou disciplinovaní. Neodkládají důležité kroky na později. Prostě jdou a udělají to, i když se jim zrovna nechce,“ říká Markéta Tichá.
  • Hezky postupně – Dejte svým životním plánům řád a systém. Pro každou oblast (vztahy, zdraví, práce a finance) si stanovte tři úkoly, které vás v dané oblasti učiní spokojenější. Každý úkol si pak obodujte (opět stupnice nula až deset, kdy desítka je nejlepší výsledek) podle toho, jak si v dané věci věříte.
  • Hledejte, co vám brání – Pokud si v nějakém úkolu příliš nevěříte (obodovali jste ho číslem nižším než osm), pátrejte, v čem je problém. Proč si zrovna v tomhle bodě nevěříte? Co vám ve splnění úkolu brání? Když danou věc pojmenujete, máte zčásti vyhráno. Pokud má problém jméno, stačí už jen najít způsob, jak ho vyřešit. Můžete to zvládnout sami, ale třeba i vyhledat pomoc odborníka.

Jaké máte životní cíle a plány vy? Daří se vám je plnit?

Reklama

Související témata:
Disciplíny

Načítám