Hlavní obsah

Dallas, Přátelé, M.A.S.H. Jak dobře znáte populární seriály?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se v devadesátých letech vysílal na českých obrazovkách seriál Dallas, vylidnily se ulice – sledovanost byla závratná. Následovaly další podobné hity, každý měl svého nezapomenutelného hrdinu nebo hned celou partu. Zavzpomínejte si na „zasloužilé“ seriálové skvosty v našem testu.

Článek

Film je film – nejlépe si ho vychutnáte na velkém plátně kina, ovšem seriál, to je jiná. Příběh není tak nahuštěný, s postavami se můžete lépe identifikovat. Držíte palce jednou tomu, jindy jeho sokovi. S některými jste se setkávali u televizní obrazovky i několik let.

Některé americké seriály se zapsaly do dějin televizní tvorby tak intenzivně, že si už po vyslovení jmen hlavních postav vybavíte jejich názvy. Probrali jsme se kultovními sériemi napříč žánry a sestavili test, který odhalí, jestli jste skutečnými televizními fanoušky a jak moc se vám hlavní hrdinové vryli pod kůži. Dejte se do toho!

1. Seriály z nemocničního prostředí jsou vždy oblíbené. Ten z vojenské polní nemocnice M.A.S.H. se stal hitem. Do povědomí se zapsal nejen díky majorce Houlihanové, zmatenému Radarovi či vtípkům chirurga Pierce zvaného Howkeye. Kolik sérií, potažmo dílů měl celý seriál?
2. Příběhy Carrie Bradshaw, která ví hodně o sexu a nebojí se zeptat, vás určitě neminuly. Vždyť se vysílaly šest sezon (1998–2004) a následovaly dva celovečerní filmy. V seriálu se kromě čtyř hlavních představitelek mihlo i několik známých tváří. Vzpomenete si, které to byly?
3. Když se řekne Přátelé, vybavíte si pohovku, na kterou za zvuků chytlavé písničky postupně přisedá veselá šestice? Americký sitcom čítá 236 epizod, ovšem ta poslední, vysílaná 6. května 2004, byla památná. Nejen proto, že byla živě vysílaná na newyorském Times Square, ale uzavřela desetileté peripetie oblíbené partičky. Víte, o co v téměř hodinovém posledním díle šlo?
4. V případě televizní série Profesionálové stačí zmínit Bodie a Doyle a všichni vědí, o kom je řeč. Tito dva neohrožení hrdinové v superúzkých kalhotách a s kolty proklatě nízko pracovali pro jednotku s názvem:
5. Zpět do nemocnice. K naléhavým případům, se kterými si nikdo neví rady. Tedy až na cynického Dr. House. Po bouračce na motorce má bolesti nohy, je závislý na lécích a občas má dost nevybíravé chování. Ovšem zachraňuje životy a jde mu to nadmíru skvěle. Vzpomenete si, kdo tuto postavu v české verzi dabuje?
6. Představte si Peggy a Ala Bundovy a hned vám naskočí: Ženatý se závazky. Sitcom, který sleduje příhody chudého prodavače bot a jeho ne úplně chytré ženy se svérázným účesem. Manželské etudy zpestřují i syn a dcera. Víte, jak se jmenovali?
7. Legenda jménem Simpsonovi se dočkala více než 746 epizod,a stále pokračuje. Tipnete si, kdy se začaly příběhy žlutých postaviček Barta, Homera, Lízy a Marge vysílat?
8. A teď něco z teplých krajin: Vzpomenete si, kde se natáčel seriál Pobřežní hlídka s Davidem Hasselhoffem a Pamelou Anderson v hlavních rolích?
9. Seriál Dallas byl neodmyslitelně spjatý s postavou J. R. Ewinga. Byl to typický „záporák“, ale udával tón většině zápletek, hrál ho mužný typ a spousta diváků–mužů chtěla být jako on. Pamatujete si, proč se mu říkalo „Džejár“?
10. Detektivky táhly vždy a v případě, že je hlavním vyšetřovatelem sympaťák a sekunduje mu pohledná blondýnka, je úspěch zaručen. Podobně jako v případě britského seriálu Dempsey a Makepeaceová. Kromě řešení kriminálních případů tito dva sherlockové hojně vtipkují a vzájemně se popichují kvůli původu. James Dempsey totiž pochází z:

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám