Hlavní obsah

Bércové vředy bolí a páchnou. Co s tím a jak se jim dá vyhnout?

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bércové vředy jsou nepříjemné onemocnění. V Česku trápí dvě procenta populace, přičemž třikrát častěji se jedná o ženy. Na vředy na dolních končetinách není hezký pohled a také bolí. Přesto za to nejhorší pacienti považují silný zápach. Co s tím?

Článek

Různě velké a různě hluboké kožní defekty, které hnisají, otékají a značně hyzdí nohu od kolene ke kotníku. To jsou bércové vředy. Chronické onemocnění, které se dlouho léčí, a navíc se často vrací. V Česku jimi trpí podle lékařských odhadů asi dvě procenta populace. Nejčastějšími pacienty jsou ženy vyššího věku.

Puch je horší než bolest

Místo, kde se udělá vřed, je zpočátku jen zarudlé. Postupně se zde začíná kůže ztenčovat, je suchá a pokrytá svědivým ekzémem. Někdy se říká, že zpapírovatí. Pozdější projevy mohou být zcela opačné, tedy kůže začne mokvat. Rány bývají obvykle ohraničené vystouplými okraji, výskyt vředu pak zpravidla doprovází i otok v okolí postižení kůže. V okolí rány pak dochází k hromadění tmavého pigmentu a také ke ztrátě ochlupení.

Už při prvním pohledu, který rozhodně není hezký, je i laikovi jasné, že se nejedná o úplně bezbolestný problém. Pokud se do rány dostane bakteriální infekce, což je velice pravděpodobné, začne vřed hnisat. Nicméně přestože se s bércovými vředy pojí řada nepříjemností, pacienti se často shodují, že ze všeho nejhorší je intenzivní zápach, který z vředu vychází, a nemocnému tak zásadně zasahuje do společenského života.

Jak vznikne bércový vřed

Hovoří se o dědičné dispozici ke ztrátě elasticity žilní stěny. Vliv má také vyšší věk a pohlaví, více jsou ohroženy ženy. Mimo jiné i proto, že mezi rizikové faktory se zařazuje také užívání antikoncepce či větší počet těhotenství, která představují zátěž pro organismus. Nezřídka vzniknou bércové vředy z neléčených křečových žil, proto návštěvu lékaře určitě nepodceňujte.

Avšak více než v případě kteréhokoli jiného zdravotního problému zde lékaři také hovoří o vlivu životního stylu. Přestože je žilní nedostatečnost vrozená, jistými způsoby můžete odtoku krve z dolních končetin napomoci (viz níže).

Léčba bércových vředů

S bércovými vředy můžete nejdřív zajít ke svému praktickému lékaři, který vás však s největší pravděpodobností pošle ke kožnímu. Jako u většiny zdravotních problémů platí, že čím dříve přijdete, tím lépe. Návštěvu na odborném pracovišti neodkládejte ani v případě křečových žil.

Léčba vředů není procházka růžovým sadem. Je poměrně zdlouhavá, neboť krom vyřešení akutního problému, jako je případné odstranění infekce, je pak následně třeba odstranit příčinu problému. Konkrétní postup stanoví ošetřující lékař. Nicméně počítejte s tím, že po vás bude chtít jistou spolupráci. Zejména při dodržování opatření, která jsou zároveň prevencí.

Foto: S_L, Shutterstock.com

Léčba je zdlouhavá a vředy se často vrací. Proto má velký smysl prevenceFoto: S_L, Shutterstock.com

Prevence bércových vředů

Krom toho, že se vředy léčí dlouho, mají také tendenci se vracet. Prevenci je tak vhodné věnovat maximum. Následující opatření pomáhají zabránit žilní nedostatečnosti, na jejímž podkladě křečové žíly, potažmo bércové vředy vznikají:

  • Udržujte si normální váhu - Nohy jsou pak méně zatížené, tím pádem je i odtok žilní krve snazší
  • Posilujte - Činnost svalů pomáhá pumpovat krev směrem k srdci, tedy z dolních končetin pryč
  • Choďte - Pravidelná chůze napomáhá lepšímu toku žilní krve
  • Neseďte dlouho s nohama dolů - Obecně dlouhé sezení není vítané, pokud se mu však nemůžete vyhnout, dávejte si nohy nahoru. Krev pak odtéká dle gravitace
  • Pijte - Dostatečně hydratovaný organismus je i v tomto případě základ
  • Vyvarujte se kouření - Jste-li žena, která má tento zdravotní problém v rodině, snažte se vyvarovat kouření, které vznik problému podporuje

Otékají vám nohy? Zjistěte, jestli vás neohrožuje trombóza.

Reklama

Načítám