Hlavní obsah

Nehubnete? Musíte rozproudit svou lymfu! 4 tipy, jak na to

Foto: Elena Nichizhenova, Shutterstock.com

Foto: Elena Nichizhenova, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jestli chcete figuru jako ze žurnálu, možná nebude stačit jen boj s tukovými zásobami. Pokud vám správně neproudí lymfa, poznáte to na zevnějšku i celkové kondici. Otoky nohou, břicha i celulitida patří k důsledkům, které hubnutí komplikují.

Článek

Lymfatický systém si představte jako rozsáhlou síť kanálků, díky kterým se z těla odvádějí nejrůznější škodliviny. Když tento přirozený mechanismus nefunguje správně, má to citelný dopad na celý organismus. Pojďme si říct, jak se špatné proudění mízy projevuje a co můžete udělat, abyste ji uvedli do chodu.

Lymfa může stát za otoky i celulitidou

Ať se snažíte sebevíc, přebytečných centimetrů, obzvláště na dolních končetinách a břiše, se nemůžete zbavit? Ano, i to může být jeden z důsledků problémů s lymfou. Když správně neproudí, v těle se hromadí škodlivé látky, a to se projevuje mnoha způsoby.

V první řadě celkovou únavou, pocitem ztěžklých nohou a také otoky v oblasti kotníků, lýtek i stehen. Otekliny se ale mohou objevit i v oblasti břicha, takže si pak připadáte silnější a jakoby „nafouklí“. Jednoduše působíte neforemně, ačkoli se snažíte zhubnout.

Nepříjemným důsledkem špatně fungujícího mízního systému jsou poruchy imunity, které vedou k častějším infekčním nemocem. Dále pak estetické neduhy týkající se pokožky: odpadní látky se mohou hromadit v podkoží, což vede nejen k otokům, ale také celulitidě nebo třeba akné. Jaké jsou 4 způsoby, jak rozproudit lymfu?

1. Jógové pozice

Na józe skutečně něco je! Krom toho, že zajistí pružnější tělo a zdravější záda a dynamičtější formy cvičení i hezčí postavu, má také vliv na lymfatický systém. Pro rozproudění mízy se doporučuje především power jóga, která aktivizuje svaly, uvolňuje lymfatické dráhy a stimuluje proudění. Rozpohybování mízy pak pomáhají zejména obrácené ásany jako stoj na hlavě, svíčka, popřípadě hala ásana, tedy když ze svíčky přehodíte nohy za hlavu. Které jógové pozice změní vaše tělo k nepoznání?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Chcete-li zrychlit mízu, pusťte se do jógyFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Bylinková léčba

K pročištění lymfy pomohou i bylinky, které se užívají vnitřně i jako obklady. Velmi účinné jsou například náčinky z majoránky, devětsilu či vlaštovičníku. Některé byliny víc prospívají při vnitřním užití, neboť mají detoxikační schopnosti. V čisticích čajích často najdete vřes, bez černý, šalvěj, třezalku či šípek.

3. Lymfatické masáže

Naprostá klasika jsou lymfatické masáže neboli lymfodrenáže. Fungují na principu hnětení svalů menším tlakem v nízké frekvenci. Jedná se tedy o jemnou masáž, která má zajistit správné proudění mízy v těle. V nabídce kosmetických salonů bývají obvykle jak manuální, tak přístrojové masáže.

První jmenované jsou dražší a pro lidi, kteří mají s lymfou problémy, také efektivnější. Pokud vás ovšem zajímá pouze prevence, bohatě vám vystačí přístrojová lymfodrenáž zhruba dvakrát do měsíce. Vyzkoušejte i lymfodrenážní čaj.

Foto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

Lymfatické masáže dokážou divyFoto: Mladen Zivkovic, Shutterstock.com

4. Dostatek vody

Na správné proudění lymfy má vliv také dostačující pitný režim. Tělo musí být hydratované, aby byl tok mízy plynulý. Nedostatečný pitný režim může zapříčinit blokování toxinů a solí v tkáních s důsledky ve formě únavy, otoků a podobně. Proč pít obyčejnou vodu?

Víte, co vašemu lymfatickému systému škodí nejvíc? Spaní na pravém boku!

Reklama

Načítám