Hlavní obsah

Nepodceňujte křečové žíly! Jinak vám hrozí vředy

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Řešíte své křečové žíly? Nad prvními metličkami většina lidí mávne rukou. Má je přece skoro každý. Jenže může být podstatně hůř. Komplikací křečových žil jsou bércové vředy – otevřené rány, které bolí, hnisají, zapáchají a mohou skončit amputací. Hrozí i vám?

Článek

Chronická žilní nedostatečnost se projevuje tvorbou křečových žil a patří k nejčastějším civilizačním chorobám. U části nemocných to ale pocity těžkých nohou a nevzhlednými modrými uzlíky nekončí – při zanedbání péče s věkem roste riziko bércových vředů.

Nenápadný nástup, nepěkné konce

„V první fázi má žilní nedostatečnost spíše kosmetický dopad. Postupně se přidávají zdravotní problémy v podobě otoků, bolesti i změny pigmentace. Na vině je zhoršený odtok krve z končetin způsobený ochabnutím žilní stěny, rozšířením žíly a poškozením jejích chlopní. Otoky časem oslabují ochrannou funkci kůže a narušují její integritu do té míry, že vznikne bércový vřed, který postupuje až do hloubky ke kosti,“ vysvětluje mechanismus vzniku lékař František Jalůvka z Chirurgické kliniky FN Ostrava.

Na vině je nemocí ztenčená kůže

Otoky narušená kožní tkáň se projevuje zarudnutím, kůže se postupně ztenčuje a potom stačí jen malé škrábnutí, aby vznikla nepříjemně zapáchající, hnisavá a bolestivá rána, která je navíc velmi náchylná ke vzniku kožní infekce. Bércové vředy se nejčastěji vyskytují na přední straně nohy v oblasti bérce.

Možných příčin oslabení kožní tkáně, které může vést až ke vzniku bércových vředů, je několik: poruchy lymfatického systému, při nichž vznikají otoky, hluboké plísňové onemocnění způsobující zánět kůže nebo cukrovka. Prim ovšem hrají zmíněné varixy – až 80 procent bércových vředů je důsledkem chronické žilní nedostatečnosti!

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Máte-li podezření na onemocnění žil, poraďte se s odborníkem. Včasná léčba vás může uchránit před vznikem nepříjemného bércového vředu a třeba i před amputacíFoto: zlikovec, Shutterstock.com

Hojení je dlouhé a obtížné

Když už se bércový vřed vytvoří, je jeho hojení běh na dlouhou trať. Zvlášť u lidí nad 65 let, u nichž je riziko vzniku největší. S přibývajícím věkem se totiž snižuje schopnost regenerace buněk a hojení rány se zpomaluje.

Dříve se bércové vředy léčily pomocí nejrůznějších mastí a zásypů, ale šlo o dost neefektivní postupy. V současnosti mají nejlepší výsledky vlhká a kompresní terapie. Lékaři totiž zjistili, že bércové vředy se nejlépe hojí ve vlhkém prostředí – to pomáhají udržovat speciální obvazy napuštěné tekutinami. Provádí se také komprese pomocí obinadla.

Živé larvy do rány? Skvělý nápad

K léčbě se používá i další speciální metoda – živé larvy. Larvoterapie byla v Česku jako léčebný postup schválena v roce 2003. Do rány se vloží několik desítek larev mouchy bzučivky zelené, které požírají odumřelou tkáň a jejich močovina má antibakteriální účinky. V ráně se nechávají tři až čtyři dny a pomáhají s hojením.

Je třeba řešit příčinu

Bércové vředy se vzhledem k poškození kůže mnohdy opakovaně vracejí. Pravděpodobnost jejich znovuobjevení se ještě zvyšuje, jestliže se navíc neřeší příčina, tedy se například neléčí křečové žíly. Ve vážnějších případech se přistupuje i k chirurgickému zákroku. „Výsledky léčby jsou samozřejmě vždy lepší, pokud se s ní začne v co nejranějším stadiu onemocnění. Nejlepší je tedy řešit už křečové žíly, ale i v případě již vytvořeného vředu existují chirurgické techniky, které dokážou pomoci a výrazně snížit riziko jeho opětovné tvorby,“ uvádí lékař Jiří Smetana z Nemocnice Slaný.

Nečekejte na nejhorší 

A jak se bércovým vředům vyhnout? Vzhledem k jejich hlavní příčině – chronické žilní nedostatečnosti – je důležité příliš neotálet a lékaře vyhledat raději hned po objevení prvotních nepříjemností nejen v podobě metliček, ale i bolesti, neklidu a svalových křečí dolních končetin.

Včasnou diagnostikou chronické žilní nedostatečnosti a přijetím opatření, jako je například nošení kompresní punčochy, udržování zdravé hmotnosti nebo odstranění již vzniklých křečových žil, tak lze výrazně snížit riziko bércových vředů.

„V konečné fázi, většinou v pozdějším věku pacienta a v případě, kdy své onemocnění podceňuje a nespolupracuje s lékaři, může dokonce hrozit i amputace končetin,“ poznamenává František Jalůvka.

Řešíte křečové žíly?

Reklama

Načítám