Hlavní obsah

Další nálož receptů ze starého chleba a pečiva

Foto: Petr Makovička

I ze zdánlivě nevyužitelných zásob jdou vykouzlit nádherné dobrotyFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbývají vám doma haldy chleba a rohlíků a vám je líto je každý den vyhazovat? Nebo si třeba jen rádi pochutnáte na dobré křupavé bagetce či chlebu? Máme pro vás tipy, jak vám budou chutnat ještě více! Inspirujte se vyzkoušenými recepty, které navíc ušetří i vaši peněženku.

Článek

Už několikrát jsme si společně na serveru ProŽeny.cz ověřili, jaké dobroty se dají vykouzlit z pečiva. A pokud vás zaujaly nápady z článků Recepty od čtenářů: Dobroty ze starého chleba nebo Chlebové recepty: Levné a senzační, určitě vám udělají radost i dnešní nápady.

Dalamánky ze starého chleba

Recept koluje mezi lidmi už spoustu let, i proto jsme se ho rozhodli v redakci vyzkoušet. Většinou se uvádí bez přesného množství a dalamánky se pečou opravdu z toho, co vám doma zbude. My jsme se ale o přibližné měření pokusili. A co je na receptu to nejlepší? Že rozemletý chleba dodá dalamánkům tu pravou chuť!

Foto: Petr Makovička

Starý chleba pomůže k čerstvým dalamánkůmFoto: Petr Makovička

Potřebujete: 5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.

Postup: Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Z těsta oddělujte a vyvalujte kuličky o průměru tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut.

Rozkvetlý bochník

Na tento recept jsem onehdy narazil úplně náhodou. Ale vypadal krásně a jednoduše, tak proč ho nezkusit? Můžete říct, že na něm nic není, ale věřte mi, na návštěvu zapůsobí dokonale (ostatně stejně tak zapůsobil na kolegyně v redakci).

Foto: Petr Makovička

Tento recept je nejen chuťově, ale i vzhledově zajímavýFoto: Petr Makovička

Potřebujete: Bochník světlého chleba nebo světlé bulky či větší bagety, 100 g sýru ementálského typu, 30 g másla, svazek jarní cibulky, půl lžičky máku.

Postup: Položte bochník na prkénko a nakrájejte ho do mřížky s rozestupy asi 1 centimetr. Nedokrajujte však až dospodu, aby bochník stále držel při sobě. Do nově vzniklých mezírek naládujte proužky sýru a pokrájenou jarní cibulku. Potřete rozpuštěným máslem, posypte mákem a dejte na 10 minut zapéct do trouby při 190 stupních Celsia.

Rohlíky plněné mexickou směsí

Říká se, že fantazii se meze nekladou. Tak proč to měnit i v případě třetího receptu?

Foto: Petr Makovička

Z baget vytvoříte pravé chuťové orgieFoto: Petr Makovička

Potřebujete: 6 větších rohlíků nebo bagetek (u nás vyhrály ty ze špaldové mouky), 150 g kuřecích prsou, lžíci oleje, půl lžičky chilli, 2 lžíce rajského protlaku, 3 stroužky česneku, 5 lžic tmavých pečených fazolí z konzervy (nebo vynechejte protlak a dejte tam pečené fazole v omáčce), 3 lžíce nakládané kukuřice, lžičku třtinového cukru, 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, nejlepší je však čedar).

Postup: Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky a ochuťte je chilli, případně solí a pepřem. Na oleji na pánvi je osmahněte a poté k nim přidejte rajský protlak, prolisovaný česnek, fazole, kukuřici a cukr. Směs prohřejte a je prakticky hotová. Z rohlíků seřízněte špičku a druhým koncem vařečky v nich vytvořte prostor pro směs. Rohlíky naplňte, vršek zasypte sýrem a v pekáčku vše opékejte při 200 stupních Celsia asi deset minut do křupava.

A jaká kouzla dokážete s pečivem vy? Jaký je váš nejoblíbenější pokrm? Vyhrají to u vás vždy topinky, nebo máte jiného favorita? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám