Článek
Už několikrát jsme si společně na serveru ProŽeny.cz ověřili, jaké dobroty se dají vykouzlit z pečiva. A pokud vás zaujaly nápady z článků Recepty od čtenářů: Dobroty ze starého chleba nebo Chlebové recepty: Levné a senzační, určitě vám udělají radost i dnešní nápady.
Dalamánky ze starého chleba
Recept koluje mezi lidmi už spoustu let, i proto jsme se ho rozhodli v redakci vyzkoušet. Většinou se uvádí bez přesného množství a dalamánky se pečou opravdu z toho, co vám doma zbude. My jsme se ale o přibližné měření pokusili. A co je na receptu to nejlepší? Že rozemletý chleba dodá dalamánkům tu pravou chuť!
Potřebujete: 5 velkých krajíců tvrdého chleba, 400 ml vody, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, hrubou sůl a kmín.
Postup: Tvrdé krajíce chleba nalamte na kousky a rozmočte je ve vodě. Po chvíli zapojte do hry mixér a základ rozemelte na kaši. Přidejte rozdrobené droždí, mouku a vařečkou vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Z těsta oddělujte a vyvalujte kuličky o průměru tři centimetry. Ty pokládejte na tukem pomazaný plech. Nezapomeňte nožem udělat na vrchu dalamánků rýhu, posypte solí a kmínem a pečte při 200 stupních Celsia asi 40 minut.
Rozkvetlý bochník
Na tento recept jsem onehdy narazil úplně náhodou. Ale vypadal krásně a jednoduše, tak proč ho nezkusit? Můžete říct, že na něm nic není, ale věřte mi, na návštěvu zapůsobí dokonale (ostatně stejně tak zapůsobil na kolegyně v redakci).
Potřebujete: Bochník světlého chleba nebo světlé bulky či větší bagety, 100 g sýru ementálského typu, 30 g másla, svazek jarní cibulky, půl lžičky máku.
Postup: Položte bochník na prkénko a nakrájejte ho do mřížky s rozestupy asi 1 centimetr. Nedokrajujte však až dospodu, aby bochník stále držel při sobě. Do nově vzniklých mezírek naládujte proužky sýru a pokrájenou jarní cibulku. Potřete rozpuštěným máslem, posypte mákem a dejte na 10 minut zapéct do trouby při 190 stupních Celsia.
Rohlíky plněné mexickou směsí
Říká se, že fantazii se meze nekladou. Tak proč to měnit i v případě třetího receptu?
Potřebujete: 6 větších rohlíků nebo bagetek (u nás vyhrály ty ze špaldové mouky), 150 g kuřecích prsou, lžíci oleje, půl lžičky chilli, 2 lžíce rajského protlaku, 3 stroužky česneku, 5 lžic tmavých pečených fazolí z konzervy (nebo vynechejte protlak a dejte tam pečené fazole v omáčce), 3 lžíce nakládané kukuřice, lžičku třtinového cukru, 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, nejlepší je však čedar).
Postup: Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky a ochuťte je chilli, případně solí a pepřem. Na oleji na pánvi je osmahněte a poté k nim přidejte rajský protlak, prolisovaný česnek, fazole, kukuřici a cukr. Směs prohřejte a je prakticky hotová. Z rohlíků seřízněte špičku a druhým koncem vařečky v nich vytvořte prostor pro směs. Rohlíky naplňte, vršek zasypte sýrem a v pekáčku vše opékejte při 200 stupních Celsia asi deset minut do křupava.
A jaká kouzla dokážete s pečivem vy? Jaký je váš nejoblíbenější pokrm? Vyhrají to u vás vždy topinky, nebo máte jiného favorita? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem!