Hlavní obsah

Dejte šanci fazolkám: Připravte si polévku, salát i kuřecí paličky!

Foto: Martin Faltus

Vyzkoušejte naše tři recepty se zelenými fazolkami. Uvidíte, po dlouhé době vám zachutnají :-)Foto: Martin Faltus

Reklama

Fazolkové menu na celý den vás nezklame! Poctivá hustá polévka, pikantní salát i kuřecí pečené paličky v marinádě jsou dobroty, po kterých zbudou během chvilky jen prázdné talíře.

Článek

Jsou suroviny, které nemají právě tu nejlepší pověst. Zamlžená vzpomínka na dětství, školní jídelna, podezřelá omáčka, ve které plavou zelené kousky, a k tomu kus něčeho, co se podobá briketě, ale při bližším prozkoumání je to maso.

To byla možná pro někoho z vás pro jistotu jediná zkušenost s fazolkami. Přitom při správném zacházení máte doma v kuchyni doslova poklad nabitý vitaminy a minerály. A pochopitelně z fazolek připravíte spoustu chutných pokrmů. Fazolky si rozumí s opečeným masem, smetanou, česnekem i slaninou. Hodí se jako příloha, do omáček, polévek i na omeletu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale stejně dobře si pochutnáte na mrazených nebo naložených v nálevu.

Polévka se slaninou

Na 4 porce potřebujete: 300 g čerstvých nebo mrazených zelených fazolek, 2 brambory, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžičku mletého kmínu, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, sůl, pepř, 1 lžíci nasekané petrželky, 100 g anglické slaniny, 1 l zeleninového vývaru

Foto: Martin Faltus

Polévka, která vás zahřeje i zasytíFoto: Martin Faltus

Postup: Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kmín a nechte ho provonět. Zasypte moukou, promíchejte a pak vše zalejte vývarem. Do polévky přidejte fazolky a na kostičky nakrájené brambory a prolisovaný stroužek česneku. Vařte, dokud není zelenina měkká.

Do vroucí polévky pak nalejte mléko s rozšlehaným vejcem a rychle rozmíchejte vidličkou nebo metličkou. Krátce povařte a stáhněte z ohně. Polévku podle chuti osolte, opepřete a podávejte ozdobenou petrželkou a plátkem dokřupava opečené slaniny.

Tip: Před podáváním můžete přidat do polévky lžíci zakysané smetany.

Salát s cizrnou

Na 4 porce potřebujete: 400 g mrazených zelených fazolek, 200 g sterilované cizrny, 200 g mrazeného hrášku, 6 sušených rajčat nakládaných v oleji, 250 g balkánského sýra, 2 jarní cibulky, 6 lžic olivového oleje, 3 stroužky česneku, špetku mletého chilli

Foto: Martin Faltus

Hodí se jako příloha k pečenému masu nebo samostatně jako lehká večeřeFoto: Martin Faltus

Postup: Na polovině oleje krátce orestujte nakrájené jarní cibulky a přidejte fazolky a hrášek. Chvilku opékejte, stáhněte z ohně, nechte vychladnout a v míse promíchejte směs s cizrnou. Pak vše osolte a opepřete.

Česnek, sušená rajčata, zbylý olej a chilli rozmixujte. Směs přidejte do salátu a dobře promíchejte. Nakonec do salátu vmíchejte na kostičky nakrájený sýr.

Tip: Do salátu přidejte podle chuti bylinky a ozdobte ho dokřupava opečenými krutony.

Kuřecí paličky se smetanou

Na 4 porce potřebujete: 12 kuřecích paliček, 400 g čerstvých nebo mrazených zelených fazolek, 500 g menších brambor, 300 g zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, sůl, pepř, 2 cibule, olej na vymazání pekáčku, vývar podle potřeby

Foto: Martin Faltus

Do zlatova vypečená hostina. Dejte si s námiFoto: Martin Faltus

Postup: Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu s paprikou, prolisovanými stroužky česneku a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte opláchnuté a osušené paličky a důkladně promíchejte. Maso nechte 2 hodinky uležet.

Brambory oloupejte a překrojte na poloviny, cibule nakrájejte na čtvrtinky. Do vymazaného pekáčku naskládejte maso a přidejte brambory, fazolky a cibule. Vše podlejte trochou vývaru a kuřecí paličky pečte dozlatova.

Tip: Do marinády můžete vmíchat lžičku lístků tymiánu.

Chutnají vám zelené fazolky? Podělte se, jak s nimi nakládáte v kuchyni.

Reklama

Načítám