Hlavní obsah

Denně řešíte své mastné vlasy? Jde to změnit!

Foto: Profimedia

Mýt si hlavu každý den může být otrava. U nadměrně mastících se vlasů je to ale nezbytnéFoto: Profimedia

Reklama

Ráno jste si vlasy poctivě umyla. Nicméně ještě před obědem jsou z vašeho účesu jen ulíznuté mastné pramínky. Nadměrné maštění vlasů je kosmetický problém, který dokáže pěkně potrápit. Tak co s tím?

Článek

Vlasy se po určitém čase od umytí zamastí víceméně každému. Produkce mazových žláz na pokožce hlavy je totiž naprosto přirozená a pro zdraví vlasů i nezbytná záležitost. Maz vlasy vyživuje, a ty díky němu zůstávají pružné a nelámou se.

Ovšem někdy mohou tyto žlázy produkovat mazu až příliš. Výsledkem pak bývají rychle a nadměrně zamaštěné vlasy. Pokud si nejste jisti, jestli to je, či není váš problém, obvykle se za zvýšeně mastící se vlasy považují takové, které se do známého nevzhledného stavu dostanou již 24 hodin od umytí.

Vliv mají hormony, geny i životospráva

Jako téměř u všech vlasových problémů, příčin nadměrného maštění může být více. Nezřídka za to mohou genetické dispozice. „V tomto případě jde mastnota ruku v ruce s mastnou pletí. Jedná se zkrátka o takový typ pokožky,“ komentuje kadeřnice Veronika Vandasová ze salonu Laboratory.

„Dalším faktorem může být například špatný výběr vlasové kosmetiky nebo naopak přehnané používání všeho, co vám má vlasy ozdravit,“ jmenuje dále kadeřnice, která zároveň upozorňuje, že i u péče o vlasy platí pravidlo „Méně je více“. O vhodné kombinaci regeneračních vlasových přípravků je pak dobré poradit se s odborníkem.

Tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra Clinical hair & health. k tomu dodává: „Funkci mazové žlázy ovlivňuje ale i hormonální nerovnováha. Většinou k ní dochází během puberty, těhotenství, přechodu nebo po prodělání různých onemocnění.“

Foto: Profimedia

Pokud máte mastné vlasy, používejte vlasových přípravků co nejméně. Vhodné nejsou kondicionéry ani regenerační maskyFoto: Profimedia

Problém může tkvět i ve vaší celkové životosprávě „Možným faktorem je také strava a na to navázané vstřebávání živin do organismu,“ doplňuje Lenka Kašpaříková. Maštění vlasů může ale způsobovat také stres.

Co na mastné vlasy platí?

Používejte šampony s nízkým pH – „Základem je správná péče o vlasy. Především používat vhodný šampon s nízkým pH, který zbytečně nevysušuje pokožku. Nutnost mastnou pokožku vysušit je pouhý mýtus, naopak tím žlázy ještě více přinutíte pracovat a produkovat více mazu,“ uvádí kadeřník Václav Pražák spolupracující se Schwarzkopf Professional.

Vyvarujte se nevhodných přípravků– „Je důležité používat přípravky bez sufátů, niklu a minerálních olejů, například parafina licvida. Jsou to složky, které pokryjí vlasovou pokožku a dostanou se do ústí vlasového folikulu, čímž zabraňují přirozenému čistění vlasové pokožky,“ uvádí Lenka Kašpaříková.

Vyhnout byste se měli i šamponům obsahujícím silikony. Čtěte proto složení šamponu na etiketě. Obecně ale platí, že kvalitní výrobky bez všech nevhodných látek nakoupíte v lékárně nebo ve specializovaných prodejnách s profesionální péčí.

Neoplachujte vlasy horkou vodou – Horká voda nabudí mazové žlázy k větší produktivitě. Myjte si proto vlasy vodou vlažnou.

Foto: Profimedia

Vlasy si omývejte vždy vlažnou vodouFoto: Profimedia

Nepoužívejte kondicionéry – Nanést kondicionér po umytí spousta žen považuje za nezbytnost. Mastné vlasy ale nepotřebují tolik péče jako vlasy suché. Nejlépe tedy nepoužívejte kondicionér vůbec, a pokud bez něj nemůžete vlasy rozčesat, volte nesmývatelné verze.

Upravte jídelníček – V první řadě dodržujte pitný režim, což znamená vypít zvlášť teď v létě dva až tři litry tekutin. Omezte jídla obsahující škodlivé tuky, zvláště pak polotovary a fast food pokrmy. Naopak zařaďte potraviny bohaté na vitaminy a minerály. Důležitý je zejména zinek, který se nachází v listové zelenině, ořeších, semínkách, meruňkách, játrech a hovězím, vepřovém i drůbežím mase.

Bojujete s mastnými vlasy?

Reklama

Načítám