Hlavní obsah

Designová chuťovka! Ze staré půdy se stalo luxusní bydlení

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půdní byt v pražském domě z dvacátých let zůstával roky pouze jako nedotažená hrubá stavba. Změnilo se to až ve chvíli, kdy ho koupili mladí manželé stěhující se ze zahraničí zpět do Česka. Spolu ze zkušenými architekty z něj vytvořili mimořádně stylové bydlení v decentním industriálním stylu.

Článek

Manželé žili se svými dvěma malými dětmi několik let v zahraničí. Když přišel čas návratu do Česka, museli se porozhlédnout po novém bydlení. Ještě na dálku se obrátili na interiérovou designérku Moniku White a architekta Michaela White, se kterými prostřednictvím on-line komunikace řídili dostavbu vybraného půdního bytu.

Industriální bydlení nad Prahou

Už na začátku se všichni zúčastnění shodli, že byt by měl být vzdušný, světlý a na první pohled zaujmout přírodními materiály a lehce industriálním dojmem, který bude ozvláštněn několika designovými kousky nábytku.

Původní půdorys hrubé stavby byl zcela nevyhovující, tudíž ho architekt a designérka museli úplně překopat. Navrhli například samonosné schodiště, pomocí světlovodů přivedli denní světlo do koupelny a byt o rozměrech 155 m2 koncipovali jako dvoupodlažní s terasou.

Komplikací většiny půdních bytů je, že jsou příliš atypické a dispozičně neuchopitelné, aby mohly být vybaveny sériovým nábytkem. Většina nábytku tedy musela být zhotovena na míru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Industriální interiér oživuje několik designových kouskůFoto: Archiv Institutu bytového designu

Půdní prostory plné světla

Záměrně jednoduché zařízení bytu pak doplnilo několik designových laskomin, jako je třeba masivní jídelní stůl dovezený z Indie či masivní dubová podlaha. Přiznání původního cihlového komína pak umocňuje celkový industriální ráz interiéru, který v jisté míře evokuje pověstné newyorské lofty.

Rodina si ze všeho nejvíc přála vzdušný byt s terasou a spoustou světla. To jim půdní prostory mohly splnit. „Půdní byty většinou umožňují, aby do nich proudilo ,horní‘ denní světlo a atmosféra v bytě tak odpovídala tomu, jaká světelná hladina je venku. Díky takovému nasvětlení interiéru se člověk přes den lépe cítí, ale zejména pak večer mnohem kvalitněji a rychleji usíná,“ popisuje interiérová designérka Monika White.

Soutěž Interiér roku

Rekonstrukce půdního bytu se účastní soutěže Interiér roku 2018. V jejím rámci jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz a s nejzajímavějšími soutěžícími vás postupně seznámíme. V současnosti je možné přihlašovat do dalšího ročníku interiéry vytvořené v roce 2018. Více informací najdete na stránkách Interierroku.cz.

  • Uzávěrka přihlášek: 20. 2. 2019 -
  • Vyhlášení výsledků: 2. 4. 2019 -

Už jste se podívali do fotogalerie? Tento interiér je opravdu skvostný.

Reklama

Načítám