Hlavní obsah

Za vysvědčení zvířátko? Proč ne!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bude mít dítě se zvířátkem trpělivost?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každé dítě začne jednoho dne škemrat, že chce za vysvědčení domácího mazlíčka, prostě jakékoli zvířátko. Pravdu mají ti, kdo se obávají, že péče o ně přestane potomka brzy bavit. Ale i ti, kdo si uvědomují, že povinnost starat se o nějakou ,,závislou bytost" může být pro dítě přínosem.

Článek

Nejčastěji děti touží po pejskovi. Pokud z jakýchkoli důvodů tento požadavek nechcete nebo nemůžete splnit, zvažte, zda nepřistoupit na nějaký ústupek. Co třeba andulka, nebo morče?

Rozvíjení odpovědnosti a citovosti stojí za to

Samotný pocit odpovědnosti je pro psychický rozvoj dítěte určitě důležitý. Kromě toho může jakékoli zvíře do značné míry působit jako jakýsi ,,citový ventil" - mnohé děti potřebují tělesný kontakt, mazlení, přitom už se zdráhají příliš okatě lnout k rodičům. ,,V jisté fázi vývoje se děti snaží začít oprošťovat od rodičů, být miminkem, které se potřebuje tulit k mámě. Přitom se chtějí tulit, mazlit, vytvořit vlastní citové zázemí. I proto je touha mít doma zvířátko tak častá," komentuje tento fenomén psycholožka Alena Prokešová, která se mimo jiné angažuje v terapii spočívající v kontaktu dětí se zvířaty.

S úsměvem poukazuje na to, že koneckonců jsme tímto obdobím prošli skoro všichni, což se odráží i v dětské literatuře a filmu. A má pravdu - přátelství dětí a zvířat je nekonečná studnice dojemných příběhů.

Nezakazujte, ale buďte důslední

Předem počítat s tím, že se váš potomek o své zvířátko nebude starat, je trochu alibismus. To totiž záleží na vás - měli byste trvat na tom, že odpovědnost je něco jiného než hra a zábava nebo chvíle pomazlení. Že se jí nelze zbavit ve chvíli, kdy nemám zrovna čas nebo náladu. V tom je právě jeden z principů, proč je užitečné dítěti nějakého mazlíčka povolit, ale důsledně trvat na pravidelné péči.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Králík je nenáročný tvorFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaké zvířátko je do bytu vhodné

Křečci, morčata nebo jiní podobní hlodavci, pokud k nim nemáte vrozený odpor, nezaberou moc času a zároveň dokážou dítě potěšit. Králíčci jsou možná pro mnohé z vás roztomilejší, ale počítejte s tím, že toho víc spotřebují. Můžete je po ochočení dle vlastní libosti někdy nechávat pohybovat volně po bytě, dokonce se naučí vůči ,,svým pánům" vstřícně reagovat. Ale pozor - například překousaná telefonní šňůra není nic příjemného, takže bez dozoru raději tomuto typu mazlíčků výběh nedopřávejte. I takový křeček, když se vymkne vaší pozornosti, si dokáže udělat třeba ,,tunel" v pečlivě složeném ložním prádle.

U papoušků je to trochu složitější. Ať už se naučí, nebo nenaučí mluvit,  papoušek dokáže být milým zpestřením rodinného života. Ale jeho ochočení vyžaduje čas a trpělivost - aby se naučil jíst z ruky, sedat si na ruku, aby, když je puštěný, nezačal zmateně poletovat a narážet do zdí a oken. Veďte proto dítě k tomu, aby se mu zpočátku skutečně věnovalo.

Ať už zažíváte se zvířátky, které jste svým dětem pořídili, útrapy nebo slasti, podělte se o ně s námi a dalšími čtenářkami na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám