Hlavní obsah

Diabetes se projevuje nenápadně. Jak ho poznat?

Foto: Dreamstime

Skoro čtvrt milionu lidí ani neví, že má diabetesFoto: Dreamstime

Počet nemocných cukrovkou roste. Její projevy jsou přitom velmi nenápadné. Choroba se může projevit až s vážnými komplikacemi.

Článek

Cukrovka (diabetes) je závažné onemocnění, při kterém si tělo nezvládá poradit se zvýšenou hladinou cukru v krvi. V České republice jí momentálně trpí asi 9 % populace. Počet pacientů stále narůstá a od začátku devadesátých let se její výskyt zdvojnásobil. Skoro čtvrt milionu lidí přitom ani neví, že chorobou trpí.

Její příznaky jsou totiž velmi nenápadné a může se tedy poprvé projevit až s vážnými komplikacemi. „U nás v ČPZP víme, jak je život s diabetem náročný, proto se ho snažíme nemocným z řad našich klientů usnadnit,“ říká tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP)  Elenka Mazurová.

Foto: Dreamstime

Příznaky cukrovky jsou nenápadné a mohou se projevit až s vážnými komplikacemiFoto: Dreamstime

Není cukrovka jako cukrovka

Diabetes rozdělujeme na dva typy. Takzvaný diabetes 1. typu vzniká poškozením buněk slinivky břišní vlastním imunitním systémem. Ta pak není schopna produkovat dostatek hormonu inzulinu, jenž cukr odbourává – a tak se jeho množství v krvi zvyšuje. Nejčastěji tímto druhem cukrovky onemocní člověk do 15 let života, může se ale objevit i později.

Trochu jiný problém představuje diabetes 2. typu, u kterého počty nemocných závratně narůstají. Ten se vyznačuje relativním nedostatkem inzulinu, kdy ho slinivka vyrobí i nadbytek, tkáně nemocného na něj nicméně v různé míře nereagují. Ačkoliv dříve se tento typ vyskytoval u lidí většinou po čtyřicítce, dnes se již jedná o civilizační onemocnění i mladší generace. Svůj podíl na tom má především nesprávný životní styl – konzumace nevyvážené stravy, přejídání, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu.

Nenápadné projevy – poznáte diabetes?

Cukrovka 1. typu: Zvýšený hlad, velká žízeň, zvýšená produkce moči, hubnutí bez zjevného důvodu, únava, možná psychická zmatenost, aktuální stav vysoké hladiny cukru se zvracením, poruchami vědomí až bezvědomím (včetně rizika rozvoje hyperglykemického ketoacidotického kómatu).

Cukrovka 2. typu: Časté nucení na močení, zvýšená žízeň a hlad, únava, malátnost, poruchy zrakové ostrosti, zvýšení hmotnosti nebo naopak hubnutí, postižení nervů, pálení v dolních končetinách, brnění, kožní a slizniční infekce, špatné hojení ran, opakované infekce močových cest.

Foto: Dreamstime

Pojištěnci ČPZP mohou čerpat na výdaje spojené s diabetes až 500 Kč ročněFoto: Dreamstime

ČPZP se snaží diabetikům pomáhat

ČPZP se snaží svým klientům s cukrovkou pomáhat a bránit zhoršení onemocnění. „Naši pojištěnci mohou v rámci preventivního programu Diabetes čerpat až 500 Kč na výdaje s ním spojené. Mohou jej například využít na obuv pro diabetiky, nákup pomůcek v lékárně, testovacích proužků pro zjištění glukózy nebo příslušenství k inzulinové pumpě,“ informuje Elenka Mazurová.

Reklama

Načítám