Hlavní obsah

Diagnóza: Zlomené srdce. Ztráta lásky vás může i zabít!

Foto: Thinkstock

Ztráta milované osoby se neprojeví jen na vaší psychice, ale i na vašem fyzickém zdravíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžký rozchod, úmrtí, prostě jakákoli dramatická ztráta milované osoby vám mohou zlomit srdce. A podle odborníků nejde jen o obrazné vyjádření, ale skutečnou diagnózu. A můžete na ni i umřít!

Článek

Poté, co ztratíte blízkou osobu, netrpí jen vaše psychika, ale vaše tělo dostává zabrat i po fyzické stránce. Vědci z birminghamské univerzity, jejichž výsledky výzkumu zveřejnil britský deník Daily Mail, tomu říkají syndrom zlomeného srdce. Nejkritičtější období je jeden rok od ztráty, kdy je riziko toho, že zemřete, šestkrát vyšší než kdykoli jindy.

Co za to může?

Je toho víc, ale za největší problém považují produkci kortizolu. To je hormon, který vylučuje kůra nadledvin v případě nějaké stresové situace či hrozícího nebezpečí. Kortizol totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi, což stimuluje svaly, které pak pracují rychleji. V případě krátkodobých stresů nebo nějaké rizikové situace je to samozřejmě dobře, jednoduše potřebujete, aby vaše tělo bylo akce schopné, připravené se bránit, utíkat, reagovat na současné nebezpečí.

Jenže v případě dlouhodobých emočních stresů už kortizol tak užitečný není. Jeho zvýšená produkce totiž negativně ovlivňuje řadu vašich tělesných funkcí a pochodů. Nejčastěji se tak syndrom zlomeného srdce projevuje následovně.

Foto: Thinkstock

Trápení a hluboký smutek vás mohou vlastně i zabítFoto: Thinkstock

1. Ztráta vlasů

Jen během několika týdnů po ztrátě milované osoby přijde řada lidí o velké množství vlasů, protože vysoká hladina kortizolu má vliv i na ně.

Vlasy za normálních okolností rostou v přirozeném cyklu. Jeden vlas obvykle roste po dobu tří let, a pak upadne do jakéhosi spícího stavu. V něm zůstává asi tři měsíce, potom vypadne a udělá tím místo vlasu novému. Zdravý člověk má tedy zhruba deset procent vlasů ve spící fázi, přičemž denně mu 30 až 150 vlasů zcela přirozeně vypadne. Jenže vysoká hladina kortizolu způsobí, že ve spící fází je až třicet a více procent vašich vlasů, které vám vypadnou za tři měsíce.

Výsledkem jsou leckdy i vyloženě holá místa na hlavě či výrazné prořídnutí vlasů. Dobrá zpráva je, že během dalších šesti měsíců se vaše vlasy samy vrátí do původní kvality.

2. Oslabená imunita

I za oslabení imunitního systému a větší náchylnost k veškerým nemocem může kortizol. Tím, že vaše tělo neustále stimuluje a udržuje ho v „bojovém“ módu, spotřebovávají vaše svaly a mozek mnohem více energie. A ta pak chybí zbytku vašeho těla, čímž dochází k oslabení imunity. Podle vědců chronický a dlouhodobý stres o dvacet procent zvyšuje riziko, že vás skolí nějaká virová infekce.

Imunitní systém ale nebojuje jen proti běžným nákazám, je zásadní i v obraně proti rakovině. Výzkum navíc potvrdil, že ovdovělé ženy mají mnohem méně imunitních buněk, které mají schopnost napadat nádory, než ženy, které ztrátu muže nezažily.

Foto: Thinkstock

Bolesti hlavy, vypadávání vlasů, oslabení organismu. To je jen pár problémů, které vám zlomené srdce může způsobitFoto: Thinkstock

3. Nemoci srdce

Podle studie z roku 2012, kterou zveřejnila harvardská univerzita, je během prvních čtyřiadvaceti hodin po ztrátě milované osoby až jedenadvacetkrát vyšší riziko srdečního záchvatu než kdykoli jindy. Během dalšího týdne se situace zklidňuje a riziko je už „jen“ šestkrát vyšší.

Stres, který prožíváte, totiž zvyšuje krevní tlak, srdeční frekvenci, zhoršuje kvalitu spánku, ovlivňuje chuť k jídlu, což jsou všechno rizikové faktory.

Zažili jste někdy tak bolestivou ztrátu? Jak jste se se zlomeným srdcem vyrovnali?

Reklama

Načítám