Hlavní obsah

Potřebujete zhubnout? Vyměňte pečivo za naše tipy!

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Existuje spousta různých diet a režimů, podle kterých lidé hubnou. Lepších i horších. Drtivá většina z nich má však minimálně jednu věc společnou. Omezují konzumaci pečiva. Než propadnete panice, podívejte, jak se dá chytře nahradit.

Článek

„Ty teda vůbec nejíš pečivo?!“ „Nejím no.“ „Jako žádný? Ani třeba chleba?“ „Ne, žádný pečivo.“ „ A co celozrnný? Jako kaiserky. Ty taky nejíš?“ „Ty už vůbec ne.“ „Aha… A co teda jíš?“ „Všechno. Jen pečivo ne.“ „Zajímavý. To teda nevím, co bych jedla.“

Takovýto rozhovor jsem si vyslechla pár týdnů zpátky. Vedly ho dvě moje kamarádky, z nichž každá má určitou zkušenost s nadváhou.

Martina s kily navíc bojovala už od základky. Poměrně brzo však zvládla změnit svůj životní styl a pěkně zformovat postavu. Dnes je z ní velká stoupenkyně zdravé a trochu i alternativní výživy.

Moje druhá kamarádka je Linda. Věčná dietářka, která chce stále zhubnout, skutečně zdravá životospráva se jí pod kůži zatím nedostala. Kdykoli však potká někoho, o kom se dozví, že se mu podařilo zhubnout, snaží se vyloudit nějaké rady a tipy.

Nebylo to asi poprvé, co Linda slyšela, že někdo začal jíst méně pečiva. Stále ji to ale překvapuje. Absolutně si totiž nedokáže představit, že by se bez něj stravovala.

Přitom se  pečivo řadí mezi potraviny, které opravdu člověk k životu vůbec nepotřebuje. Všechno je to jen váš zvyk. Stačí, když jen podobně jako Martina dokážete vymyslet chutné alternativy…

Foto: Anatoly Tiplyashin, Shutterstock.com

Když je burger vyrobený z kvalitního masa, vůbec se nemusí jednat o nezdravé jídlo. Většinou je ale hlavním problémem nevhodné pečivo Foto: Anatoly Tiplyashin, Shutterstock.com

Několik tipů, jak pečivo nahradit

1. Semínkové placky a krekry – placky a krekry, které jsou vyrobeny pouze ze semínek, případně ořechů, seženete ve většině obchodů se zdravou výživou i ve větších supermarketech. Můžete si je také zkusit vyrobit sami. Stačí vám jen semínka, voda a bylinky či sůl na dochucení.

2. Šmakoun – jedná se o plátky, které jsou vyrobeny z vaječných bílků. Existují jak sladké, tak slané varianty. Zkuste si jednou namazat svou oblíbenou pomazánku nikoli na plátek chleba, ale na plátek šmakouna.

3. Quinoa nebo pohanka – těmto dvěma rostlinkám se říká „pseudoobilniny“. Představují nejen zdravější verzi příloh, ale například z pohankové mouky se dá vytvořit výtečná alternativa klasického pečiva (inspirace recept níže).

4. Fitness pečivo z tvarohu – svou populární verzi pečiva má i fitness svět. Skvělé bochánky plné bílkovin vyrobíte smícháním vaničky jemného tvarohu, dvou vajec, soli a balíčku prášku do pečiva. Ze směsi vyrobíte několik bochánků, které asi za patnáct minut upečete.

5. Všestranná zelenina – víte, že burger nemusí být jen z housky? Pořádný flák masa klidně můžete vložit mezi dva tlusté plátky lilku, batátu nebo třeba klobouky žampionu Portobello.

Vyzkoušejte luxusní pohankové placky

A máme pro vás ještě jeden bonus! Instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková, která se dlouhodobě zabývá stravou bez lepku, se s námi podělila o svůj oblíbený recept ze své kuchařky Výživou ke změně:

„Tyto pohankové placky jsou naprosto luxusní příloha plně nahrazující běžné pečivo. Skvělé jsou i jako svačina s sebou ve formě plněné tortily do školy či na cesty.“

Na 15 placek potřebujete: ½ hrnku hladké pohankové mouky, 2 hrnky vlažné vody, 1 lžičku kypřicího prášku z vinného kamene, 1–2 lžíce sezamu, lněných nebo chia semínek, 1 lžíci medvědího česneku nebo provensálského koření, případně chilli dle chuti, řepkový olej nebo ghí na smažení

Foto: Výživou ke změně

Placky z pohanky jsou skvělou alternativou pečiva nejen pro celiaky Foto: Výživou ke změně

Postup: Smícháním surovin vyrobíte těstíčko (hustota je mnohem řidší než na palačinky, nebojte se toho). Placičky o průměru zhruba 10 centimetrů smažíte z obou stran nasucho nebo na trošce oleje.

Tušíte, kolik sníte pečiva za týden?

Reklama

Načítám