Hlavní obsah

Nesnášenlivost lepku: Většinou netušíte, že jí trpíte!

Foto: Thinkstock

Roste počet lidí, kteří nesnášejí pšeničné pečivo kvůli přítomnosti lepkuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetrvávají vám potíže jako nadýmání, průjmy, únava nebo migrény? Příčinou může být celiakie. Nejedná se o běžnou alergii na lepek, ale o vážné onemocnění, o němž většina postižených nemá tušení.

Článek

Lepek je proměnlivá směs dvou bílkovin, které se nacházejí v semenech pšenice, ječmene, žita a ovsa. Celiakovi může jeho konzumace způsobit řadu potíží.

Co je celiakie?

Celiakie je autoimunitní nemoc způsobující poškození sliznice tenkého střeva. Organismus vytváří nadměrné množství protilátek proti enzymům a bílkovinám obsažených v lepku. Po jeho konzumaci a částečném strávení ve střevech se mu tělo začíná bránit. Odpovědí jsou zánětlivé změny sliznice a zmenšení její plochy pro vstřebávání živin, minerálů, vitaminů a vody. To pak může vést i ke vzniku mnohem vážnějších chorob onkologického charakteru.

Celiakie bývá často zaměňovaná s atopickou alergií na lepek, jejíž důsledky nejsou tak nebezpečné. „Celiakie je na rozdíl od alergie celoživotní onemocnění a zatím jediným léčebným režimem je vyloučení lepku ze stravy,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity. U alergie někdy stačí jen omezení na určité období. Navíc se dá léčit pomocí alergenové vakcinace, a tím pádem může časem úplně odeznít.

Foto: Thinkstock

I opakující se migrény mohou signalizovat celiakiiFoto: Thinkstock

Typické příznaky

Škála klinických projevů celiakie je pestrá. Často se jedná o takzvanou skrytou formu, kdy jsou zdravotní obtíže natolik zanedbatelné, že by vás ani nenapadlo jít s nimi k lékaři. Ovšem i při skryté formě dochází k poškozování sliznice.

Zažívací problémy: Postižení mohou trpět průjmy, ale i zácpou, plynatostí, bolestmi břicha nebo zhoršeným polykáním. Jedná se o absolutně nejtypičtější příznaky. Návštěvu lékaře v tomto případě neodkládejte.

Slabost, únava, špatné soustředění: Slabost se projevuje ve spojitosti s chudokrevností, která je hlavním příznakem nedostatku železa, a můžou při ní nastat potíže, jako je ztížené dýchání a snížená chuť k jídlu. Chudokrevnost však může mít celou řadu příčin. Spolu s lékařem byste měli najít tu správnou a začít ji léčit.

Časté zlomeniny a kazivé zuby: Kromě železa tělu chybí i další stopové prvky obsažené ve stravě. Deficit vápníku organismus vyrovnává jeho odbouráváním z kostí, čímž narůstá riziko zlomenin, dochází k porušení zubní skloviny a zvyšuje se kazivost zubů.

Deprese, migrény, křeče: Jsou výsledkem nedostatku dalšího stopového prvku – hořčíku.

Brnění končetin, poruchy citlivosti, svalová ochablost:Tyto neurologické příznaky způsobuje chybějící vitamin B12.

Krvácivé stavy: Nevstřebává se ani vitamin K zajišťující tvorbu proteinů pro srážení krve, což vede například ke vzniku modřin nebo nadměrnému krvácení z otevřených ran.

Kožní problémy: Postižení mnohdy trpí záněty kůže, častými vyrážkami, lámáním nehtů a vypadáváním vlasů.

Foto: Thinkstock

Hledání alternativy vede k ozdravění stravovacích návykůFoto: Thinkstock

Odhalení celiakie je vzhledem k jejím různorodým příznakům obtížné. Pokud se u vás dlouhodobě objevují nevysvětlitelné zdravotní komplikace, zkonzultujte je se svým lékařem. Prvním krokem jsou krevní testy. V případě, že se ukážou známky nesnášenlivosti lepku, vaše další cesta bude směřovat na gastroenterologii, kde se provede biopsie sliznice tenkého střeva. Ta následně stanoví definitivní diagnózu.

Bez lepku

Celoživotní dodržování bezlepkové diety je v případě celiakie naprostou nezbytností. Rozhodně však nemusí být jako za trest. „Prvotní šok, co vlastně budu jíst, je posléze často vystřídán ozdravěním jídla jako takového, což přináší fyzicky i psychicky lepší pocity,“ komentuje MUDr. Hana Mojžíšová. „Přemíra lepku, zejména z pšenice, která je v dnešní době již velmi přešlechtěná, neprospívá ani zdravému člověku,“ doplňuje Zuzana Komůrková.

Zvládli byste bezlepkovou stravu?

Reklama

Načítám