Hlavní obsah

Dietářky, pozor! I vy můžete svíčkovou. Zkuste ji v odlehčené verzi

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Uvidíte, že ani při odlehčeném lednovém režimu nemusíte nijak strádatFoto: Undrey, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyšníte se po Vánocích nejen novými ponožkami, ale také několika kily navíc? Než začínat s radikální dietou, raději pomalu odlehčujte. Hlavně ale tak, aby vám pořád chutnalo, jedině tak totiž vydržíte!

Článek

Dost bylo výmluv, bramborový salát je snědený, na cukroví už také nikdo nemá chuť, je čas dostát novoročním předsevzetím a začít lépe jíst! Na začátek pro vás máme tři velmi snadné recepty, se kterými odlehčíte jídelníček, samotným vařením nestrávíte skoro žádný čas a ještě si báječně pochutnáte.

Zkuste avokádové sendviče s mandlemi, které zasytí a jsou pekelně zdravé, fit svíčkovou s ovesno-bramborovým knedlíkem či carpaccio z řepy, ke kterému si dopřejte i kousek plísňového sýra. Takovou dietu bychom si tedy klidně nechali líbit!

Avokádový sendvič s mandlonézou

Na mandlonézu potřebujete: hrnek loupaných mandlí, 250 ml mandlového nápoje (Alpro, Mand’Or, Cuor di Mandorla), lžíci dijonské hořčice, šťávu a kůru z 1 citronu, 2 lžičky kurkumy, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Na sendviče: 4 plátky tmavého chleba, 1 avokádo, řeřichu, ředkvičky, pažitku, sůl, pepř

Foto: Alpro

Sendviče plné zdravých ingrediencí vás díky mandlím i dobře zasytíFoto: Alpro

Postup: Všechny ingredience na mandlonézu kromě olivového oleje rozmixujte. Olej postupně přikapávejte, až vznikne hladká hmota. V případě potřeby přidejte ještě trochu mandlového nápoje nebo oleje a dokořeňte. Plátky chleba potřete trochou mandlonézy a ozdobte avokádem, řeřichou, ředkvičkami a nasekanou pažitkou. Podle chuti osolte a posypejte čerstvě mletým pepřem.

Tip: Další nápady, co připravit z tohoto extra zdravého ovoce, najdete v článcích Avokádo, jak ho neznáte! V polévce, zapečené i jako dezert a Luxusní tataráček z avokáda. S bagetkou je vynikající!.

Fit svíčková s ovesno-bramborovým knedlíkem

Na 4 menší porce potřebujete: 500 g hovězí plece, 1 větší cibuli, 1 balení zeleniny pod svíčkovou (350 g), olivový olej, 125 ml rýžové smetany (Vejade, Alpro, Sojade), 150 ml kokosového mléka (lze vynechat), 8 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, ½ lžičky tymiánu, sůl

Na knedlíky:500 g brambor, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 1 vejce, sůl

Foto: Dione

Omáčka je zahuštěná pouze zeleninou a rostlinnou smetanou a místo klasických houskových si dejte raději ovesno-bramborové knedlíkyFoto: Dione

Postup: Najemno pokrájenou cibuli osmahněte na trošce olivového oleje. Po chvíli přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Do pekáče dejte kapku oleje, osmahnutou cibulku, zeleninu a doprostřed maso. Posypejte je nadrceným kořením, osolte a dejte péct na asi 2,5 hodiny při 150 °C. Maso průběžně podlévejte horkou vodou.

Zatímco se maso peče, pusťte se do knedlíků: brambory oloupejte a uvařte do měkka. Potom je rozšťouchejte a přidejte namleté vločky, vejce a sůl. Z těsta vytvarujte knedlíky, které vařte v osolené vroucí vodě podle velikosti asi 10 minut.

Když je maso dopečené, vyndejte je z pekáče, zeleninu přendejte do misky, přidejte smetanu a rozmixujte. Podle potřeby zřeďte trochou kokosového mléka.

Carpaccio z červené řepy s modrým sýrem

Na 4 porce potřebujete: 4 předvařené červené řepy, 125 g sýra s modrou plísní (Saint Agur, Société Roquefort, Igor Gorgonzola), olivový olej, řeřichu, sůl, pepř

Foto: Saint Agur

Nejen vegetariány potěší tahle výrazná pochoutka z řepy a modrého sýraFoto: Saint Agur

Postup: Řepu nakrájejte na tenké plátky. Vyskládejte je na talíř, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a ozdobte řeřichou a kousky modrého sýra. Druhá možnost je řepu připravovat zastudena, v tom případě ji nejlépe na mandolíně nakrájejte na co nejtenčí plátky a minimálně 12 hodin marinujte ve směsi olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře – přes noc krásně změkne a zjemní.

Tip: Jestli si řepu připravujete sami, vařte ji neoloupanou v osolené vodě asi 45 minut doměkka nebo pečte v troubě při 180 °C zhruba hodinu, nechte trochu vychladnout a oloupejte.

Také v lednu nasazujete přísnější režim, nebo u vás ještě dojíždějí Vánoce :-)?

Reklama

Načítám