Hlavní obsah

Dietní rychlovka: Cuketové placičky s krémovým dipem

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vám je vždycky tak trochu smutno, když si místo poctivého smaženého jídla dáte jeho dietnější variantu? Dnešní zeleninové placičky z trouby s lehkým čočkovým dipem by to mohly zlomit!

Článek

Za dobu, co vařím pro ProŽeny, jsem vypozorovala jednu věc – jakmile je něco smaženého nebo k tomu přidám majonézu, jde to v redakci (plné jinak spíše křehkých stvoření) pěkně na dračku! Proto jsem kolegyně zkusila obalamutit cuketovo-mrkvovými placičkami s „majonézou“ z červené čočky – zprvu byly sice nedůvěřivé, ale nakonec jim opravdu chutnalo! Placky jsou pěkně křupavé díky ovesným vločkám a dip zase příjemně krémový zásluhou čočky a olivového oleje. Vajíčka, vločky a luštěnina pak zajistí, že po jídle rozhodně nebudete mít hned zase hlad.

Mrkvovo-cuketové placičky s čočkovým dipem

Na asi 12 kusů potřebujete: 2 střední cukety (800 g), 4 mrkve (500 g), 2 lžičky soli, hrnek jemně mletých ovesných vloček, 3 vejce, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, lžičku oregana nebo provensálských bylinek, pepř, olivový olej

Na dip: hrnek červené čočky, 1,5 hrnku vody, sůl, 2 stroužky česneku, bílý pepř, 2 lžíce citronové šťávy, lžičku dijonské hořčice, 6 lžic panenského olivového oleje

Postup: Cuketu a mrkev nastrouhejte najemno, zasypejte solí a nechte 20 minut pustit šťávu. Mezitím smíchejte vločky s vajíčky, aby pěkně nabobtnaly. Přidejte na jemné proužky pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, bylinky a čerstvě mletý pepř. Ze zeleniny pak přes cedník vymačkejte co nejvíce tekutiny, vložte k vločkové směsi a promíchejte. Rukama tvořte na naolejovaný pečicí papír tenké placičky, které pokapejte olejem (ten samozřejmě můžete vynechat, ale trocha zdravých tuků není na škodu) a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny dozlatova.

Čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka. Kdyby se vám zdálo, že je v ní moc tekutiny, sundejte ke konci vaření pokličku. Do horké čočky přidejte nasekaný česnek, bílý pepř, citron a hořčici a rozmixujte dohladka. Na závěr zašlehejte olivový olej a v případě potřeby zřeďte trochou vody. Nechte vychladnout (hmota pak ještě trochu zhoustne) a podávejte k placičkám jako dip či pomazánku. Já jsem na závěr přidala ještě lžičku domácího pesta, ale stejně dobře vám poslouží nasekaná bazalka či oregano smíchané s česnekem a trochou olivového oleje.

Tip: Poměr vody a oleje v „majonéze“ klidně upravte podle své chuti – pro krémovější variantu ve prospěch oleje, pro dietnější ve prospěch vody.

U jakého jídla byste si přáli znát jeho dietní variantu?

Reklama

Načítám