Hlavní obsah

Zapomeňte na předražená kupovaná pesta. Vyrobte si vlastní!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí pesto, to je lahvička totálně koncentrované chuti bylinek, sýra a zeleniny. K jeho přípravě vám stačí jen pár minut a máte tak kdykoli po ruce skvělou přísadu do těstovin, sendvičů i salátů.

Článek

Vylaďte si s námi pesto přesně podle své chuti – stačí zkombinovat oblíbené oříšky nebo semínka (hodí se slunečnice, pinie, vlašská jádra, mandle, kešu nebo třeba dýňová semínka), výrazný sýr (parmezán, Grana Padano či český Gran Moravia) a bylinky nebo zeleninu (bazalku, tymián, medvědí česnek, sušená rajčata, špenát, rukolu, pečenou řepu či dýni) a chvilku mixovat.

Hotové pesto pak použijte k ochucení těstovin, salátů, hummusu, míchaných vajíček, pečených brambor, sendvičů, do burgerů nebo třeba ke grilované zelenině a masu.

Bazalkové pesto se špenátem a mandlemi

Na 2 skleničky potřebujete: 100 g loupaných mandlí nebo kešu, 30 g čerstvé bazalky, 60 g čerstvého špenátu, hrnek strouhaného sýra (parmezán, Grana Padano, Gran Moravia), sůl, pepř, 1 papričku Jalapeño, 3 stroužky česneku, 1/3 hrnku panenského olivového oleje.

Foto: Tomáš Rubín

Bazalkovo-špenátové pesto je skvělé do zapečených toastůFoto: Tomáš Rubín

Postup: Mandle nasucho opražte a ještě teplé rozmixujte s bazalkou, špenátem, sýrem, malou lžičkou soli, čerstvě mletým pepřem, chilli papričkou, česnekem a olejem. V případě potřeby dochuťte nebo zřeďte dalším olejem. V chladu vám pesto vydrží asi týden.

Tip: Zkuste i jednoduché rukolové pesto a kromě těstovin ho používejte třeba do zapečených toastů.

Řepné pesto s dýňovými semínky

Na 2 skleničky potřebujete: 1 střední řepu (asi 350 g), 150 g dýňových semínek, 4 stroužky česneku, ¼ hrnku lahůdkového droždí nebo parmezánu, 1/3 hrnku panenského olivového oleje, sůl, pepř, balsamico

Foto: Tomáš Rubín

Na zdravé kombinaci řepy, dýňových semínek a lahůdkového droždí si pochutnají i veganiFoto: Tomáš Rubín

Postup: Řepu oloupejte, pokrájejte na kostky, osolte a v alobalu upečte při 200 °C doměkka. Semínka nasucho opražte, až začnou pukat, a ještě horké je rozmixujte. Přidejte upečenou řepu, česnek, droždí (to pestu dodá překvapivě sýrovou chuť), olej, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř a asi 3 lžíce balzámového octa. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a octem. Uchovávejte v chladu a spotřebujte do týdne.

Tip: Řepa je super zdravá, stojí pár korun, a když ji správně připravíte, budete nadšeni. Inspirujte se v článcích Červená řepa, jak ji neznáte: Zkuste polévku, dortík i karbanátky a Nekupujeme, vyrábíme: Nejlepší naložená řepa? Známe recept!

Rajčatové pesto se sýrem a olivami

Na 2 skleničky potřebujete: sklenici sušených rajčat v oleji (kolem 100 g čisté váhy), 12 černých oliv, lžičku tymiánu, hrnek strouhaného sýra (parmezán, Grana Padano, Gran Moravia), 2 stroužky česneku, sůl, ¼ hrnku panenského olivového oleje

Foto: Tomáš Rubín

Rajčatové pesto využijete nejen do těstovin, ale i na opečené jednohubky s mozzarellouFoto: Tomáš Rubín

Postup: Scezená rajčata rozmixujte s olivami, tymiánem, sýrem, česnekem a asi půl lžičkou soli. Zřeďte olejem (použít můžete i ten z rajčat) a uchovávejte v lednici, kde vám pesto vydrží asi týden.

Tip: Až bude sezona, nasušte si rajčata sami podle návodu v článku Nekupujeme, vyrábíme: Milujete sušená rajčata? Připravte si je doma!

Čtete si složení kupovaných pest?

Reklama

Načítám