Hlavní obsah

Hříšná jídla dietně: Dopřejte si burger, nudle i sladké vafle!

Foto: Mona Martinů

I typicky hříšná jídla, která jsou pro většinu dietářek tabu, si můžete v odlehčené formě dopřát naprosto bez výčitekFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste ještě úplně nerezignovali na předsevzetí jíst zdravěji a dietněji, máme pro vás dobrou zprávu: s našimi triky si můžete bez výčitek dopřát i burgery, smažené nudle či vafle!

Článek

Právě v lednu se nejčastěji snažíte zhubnout, jíst zdravěji, nekouřit a nepít (a také zjišťujete, že už je to právě rok, co se vám nic z toho od posledních předsevzetí nepodařilo :-)), a proto je ideální čas do jídelníčku zapojit více zeleniny. Jděte na to kujónsky a nahraďte s ní pečivo, těstoviny a mouku. Že to zní jako utopie? Zkuste naše barevná jídla plná zeleniny a zdravých tuků a uvidíte, že to je hračka!

Burgerové housky vyrobte z batátů (které jsou mnohem zdravější než obyčejné brambory), majonézu vyměňte za guacamole, moučné těstoviny nahraďte zeleninovými a vafle připravte z mrkve ovoněné skořicí a zpevněné (taky super zdravým) lněným semínkem.

Batátové burgery s guacamole

Na 4 „housky“ potřebujete: 4 sladké brambory, řepkový olej, sůl, pepř, 4 vejce

Na burgery: 400 g mletého hovězího nebo krůtího masa (s nízkým obsahem tuku), lžičku hořčice, lžíci worcesteru, sůl, pepř, 1 velké avokádo, hrst cherry rajčat, citron, ¼ lžičky římského kmínu, stroužek česneku, rukolu nebo salát, červenou cibuli

Foto: Mona Martinů

Místo suché housky si dejte šťavnaté placičky z batátů a majonézu nahraďte zdravou avokádovou pomazánkouFoto: Mona Martinů

Postup: Brambory oloupejte a buď z nich ve spiralizéru vytvořte nudličky, nebo je nahrubo nastrouhejte. Na troše oleje je pak asi 5 minut restujte, až změknou. Osolte a opepřete a nechte 15 minut vychladnout. Smíchejte s vajíčky, rozdělte do 4 mističek vymazaných olejem a rukou nebo pomocí konzervy směs pořádně utlačte, aby držela tvar. Nechte ještě 20 minut v chladu zatuhnout. Před podáváním je vyklopte a z obou stran opatrně opečte.

Mezitím rozmačkejte avokádo, smíchejte s nasekanými rajčátky a ochuťte citronovou šťávou, římským kmínem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. Maso ochuťte hořčicí, worcesterem, solí a pepřem, vytvarujte do 4 burgerů a pod grilem z obou stran opečte. Bramborové „bulky“ pak naplňte plátky cibule, rukolou, masem a avokádovou pomazánkou.

Tip: Milujete burgery, ale chcete trochu odlehčit? Inspirujte se v článcích Zdravější burgery? S rybou nebo kuřetem žádný problém! a Vynikající domácí burgery? Zkuste je bez masa!.

Zeleninové Pad Thai

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 1 chilli papričku, 3centimetrový kousek zázvoru, řepkový olej, 1 velkou červenou papriku, 3 střední cukety, 1 velkou mrkev, 4 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, lžičku kokosového cukru, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rybí omáčky, 3 vejce, 100 g pražených nesolených arašídů, 1 limetu

Foto: Mona Martinů

Klasické moučné nudle raději vyměňte za extra porci zeleninyFoto: Mona Martinů

Postup: Nejprve si připravte všechnu zeleninu: cibuli a papriku nakrájejte na proužky, jarní cibulku na kolečka (zelenou část dejte stranou), chilli, zázvor a česnek nasekejte najemno a z cuket a mrkve vytvořte pomocí spiralizéru, škrabky nebo nože dlouhé tenké nudličky.

Cibuli nechte spolu s chilli a zázvorem zesklovatět na rozehřátém oleji, přidejte papriku, cuketu, mrkev a bílou část jarní cibulky a restujte, až je zelenina sice stále na skus, ale už měkká. Přidejte česnek, cukr, sójovou a rybí omáčku, většinu nasekaných arašídů a prošlehaná vajíčka. Míchejte, až vejce zpevní a dochuťte limetkovou šťávou či další sójovkou. Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a zbylými arašídy.

Tip: Buráky a vajíčka dodají do jídla sice bílkovin dost, ale pokud ho chcete ještě sytější, přidejte orestované kousky drůbežího masa, tofu nebo třeba krevety.

Mrkvové vafle bez mouky

Na 4 velké vafle potřebujete: 400 g mrkve, 4 lžíce drceného lněného semínka, lžičku skořice, 4 vejce, 3 lžíce kokosového tuku

K podávání: javorový sirup, med, arašídové máslo, Cottage sýr, ovoce, semínka, ořechy

Foto: Mona Martinů

Mrkvovo-skořicové vafle obložte oblíbeným ovocem, semínky a oříškyFoto: Mona Martinů

Postup: Z mrkve s pomocí spiralizéru vytvořte tenké nudličky nebo ji nahrubo nastrouhejte. Smíchejte ji se lnem, skořicí, vajíčky a rozpuštěným tukem a nechte chvíli odstát, aby semínko nabobtnalo. V rozpáleném vaflovači pak nasucho pečte vafle, které podle chuti obložte ovocem, sýrem Cottage, medem či sirupem, arašídovým máslem, oříšky a semínky.

Tip: Jestli máte kvalitní nepřilnavý vaflovač, těsto klidně i trochu oslaďte kokosovým cukrem či jiným oblíbeným sladidlem.

Pomocníci pro rychlé zpracování zeleniny:

Foto: Archiv firem

Elektrický spiralizér vytvoří z téměř jakékoli pevnější zeleniny spirály, které můžete upéct jako hranolky, použít jako dietní alternativu špaget nebo s nimi zdobit pokrmy. Na foto (zleva): Kenwood, 1399 Kč, Eta, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Spiralizéry seženete i mechanické – z nerezu nebo pevného plastu. Na foto (zleva): Le Rouet, 4900 Kč, Delimano, 849 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Kvalitní všestranný mixér vám připraví nejen ovocná a zeleninová smoothie, ale umixuje i krémové polévky, nadrtí led či naseká zeleninu k dalšímu použití. Na foto (zleva): Kenwood, 5199 Kč, G21, 6999 KčFoto: Archiv firem

Máte rádi podobné dietní vychytávky, nebo si raději burgery, nudle a pečivo odepřete úplně?

Reklama

Načítám