Hlavní obsah

Dietní varianta špaget? Vyzkoušejte spirálky z řepy, cukety nebo batátů!

Foto: Eva Malúšová

Zeleninová alternativa těstovin je na rozdíl od klasických nejen mnohem zdravější, ale také barevnější!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Sophia Loren údajně vděčí za svou krásu špagetám, ale pro nás smrtelnice bohužel platí úměra počtu snědených těstovin a kil spíše naopak. Naštěstí ale známe trik, jak si dopřávat bez výčitek – zeleninové špagety!

Článek

Co si budeme namlouvat, na těstovinách je stejně nejlepší omáčka a rozteklý sýr. Zkuste proto alternativu těstovin, kterou si budete moci dopřát, i pokud se jinak v jídle hlídáte nebo máte třeba alergii na lepek. Zeleninové špagety jsou rychlé, zdravé a mnohem variabilnější než ty klasické moučné, protože je můžete vyrobit v podstatě z jakékoli pevnější zeleniny. Pak už je jen na vás, jestli si ji dáte syrovou, nebo dáte jako my přednost tepelně upravené variantě na pánvi či v troubě.

Zkuste klasiku v podobě cuketových aglio e olio, krásně barevné řepné s kozím sýrem či asií inspirované sladké brambory s arašídy a krůtou. Nenahraditelným pomocníkem pro vás bude spiralizér, který špagety vyrobí během chvilky, ale pomoct si můžete i obyčejnou škrabkou na brambory nebo s trochou trpělivosti ostrým nožem.

Řepné špagety s kozím sýrem a semínky

Na 2 porce potřebujete: 6 malých řep, olivový olej, rozmarýn, sůl, pepř, 100 g měkkého kozího sýra, hrst tykvových semínek nebo vlašských ořechů

Foto: Eva Malúšová

Pečená řepa, kozí sýr a semínka vás na podzim dobijí energiíFoto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 220 °C. Řepy oloupejte a spiralizérem nebo škrabkou z nich vytvořte špagety. Na velkém plechu je pokapejte olivovým olejem, posypejte nasekaným rozmarýnem, osolte a opepřete a opatrně promíchejte. Pečte asi 10 minut, až nudličky změknou a lehce zkaramelizují. Mezitím si na pánvi nasucho opražte tykvová semínka nebo jiné oblíbené ořechy. Upečené řepné špagety smíchejte s kozím sýrem a semínky a podávejte.

Tip: Jestli se vám nechce rozehřívat troubu, řepu opatrně orestujte na olivovém oleji s plátky česneku.

Cuketové špagety aglio, olio e peperoncino

Na 2 porce potřebujete: 2 pevné cukety, 1 chilli papričku, 5 stroužků česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, hrst parmezánu

Navíc: 6 krevet, lžíci olivového oleje, chilli, sůl, lžíci citronové šťávy

Foto: Eva Malúšová

Cuketové špagety jsou díky své jemné chuti nejvariabilnější, takže si je můžete dopřát s v podstatě jakoukoli omáčkou nebo kořenímFoto: Eva Malúšová

Postup: Z cuket vytvořte pomocí spiralizéru nebo škrabky špagety, semínek zbavenou chilli papričku nasekejte nadrobno a česnek nakrájejte na plátky. Na rozehřátém oleji pak nechte chvilku chilli a česnek rozvonět, přidejte cuketu a restujte jen tak dlouho, aby změkla, ale stále držela tvar. Osolte a opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.

Krevety krátce orestujte na troše oleje, podle chuti osolte a ochuťte drceným chilli a citronovou šťávou.

Tip: Cuketové špagety jsou skvělé i jako doplnění špaget klasických – jídlo jimi odlehčíte, ale zároveň nebudete mít pocit, že jste se „ošidili“ samotnou zeleninou.

Batátové nudle s arašídovou kari omáčkou a krůtím masem

Na 2 porce potřebujete: 2–3 sladké brambory (skvělá je i mrkev), rostlinný olej, 250 g krůtích prsou, sůl, pepř, lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari koření, 160 ml kokosového mléka, hrst arašídů nebo 3 lžíce arašídového másla, 2 lžíce sójové omáčky, lžíci citronové šťávy, 1 jarní cibulku, arašídy na ozdobu

Foto: Eva Malúšová

Sladké brambory nebo mrkev jsou zase skvělé v lehce exotické úpravě s kari kokosovou omáčkou a křupavými arašídyFoto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 200 °C, brambory oloupejte nebo pořádně odrhněte kartáčkem a spiralizérem nebo škrabkou z nich vytvořte nudle. Rozložte na velký plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a opatrně promíchejte, aby se nudličky olejem obalily. Pečte 8–10 minut, aby brambory změkly, ale stále držely tvar.

Mezitím na troše oleje dozlatova orestujte kousky krůtího masa, osolte, opepřete a odložte stranou. Na výpeku pak nechte rozvonět nastrouhaný zázvor, česnek a kari koření a zalejte kokosovým mlékem. Vmíchejte arašídové máslo nebo rozmixované arašídy, dochuťte sójovkou a citronovou šťávou a případně dosolte. Bramborové nudle osolte a podávejte spolu s omáčkou, masem a nasekanou jarní cibulkou a arašídy.

Tip: Jídlo snadno připravíte i ve vegetariánské verzi – už samotné arašídy obsahují spoustu bílkovin, ale místo masa můžete nudle doplnit orestovaným tofu nebo tempehem, aby bylo jídlo ještě sytější.

A v čem si zeleninové špagety připravit?

Foto: archiv firem

Při výběru spiralizéru se řiďte především tím, jestli chcete přístroj na elektrický, nebo ruční pohon. Na foto (zleva): Kenwood, 1990 Kč, Lurch, 1199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Většina mechanických přístrojů je z nerezu nebo pevného plastu. Na foto (zleva): Le Rouet, 4900 Kč, Delimano, 449 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Ve spiralizéru připravíte i zeleninu do salátu či přílohové bramborové spirálky. Na foto (zleva): Domo, 1490 Kč, Westmark, 879 KčFoto: archiv firem

Jak jste na tom vy, také se pořád ne a ne s těstovinami projíst k postavě Sophie Loren :-)?

Reklama

Související témata:

Načítám