Hlavní obsah

Dítě jako záchrana vztahu. Může to zafungovat?

Foto: thinkstock

Miminko může vztahy vylepšit, ale jen tehdy, jsou-li už i tak dobréFoto: thinkstock

Reklama

Může příchod dítěte zachránit rozpadající se vztah, nebo jen urychlí rozchod? Pokud se jen nudíte, může to vyjít. Jste-li ale rozhádaní nebo je ve hře nevěra, dejte pozor, jde o hazard!

Článek

„Pořiďte si další dítě, to vás přivede na jiné myšlenky!" Tuhle radu dala Lence její matka. A myslela to dobře: u Lenky s Luďkem byla totiž „Itálie" i v lednu. Důvodem ke scéně mohlo být cokoli: peníze, výchova tříleté dcerky, výběr dovolené. „Poslední hezké období jsme zažili, když se malá narodila," uvědomila si Lenka, a i když už spolu skoro nespali, jednou večer manžela svedla.

A povedlo se! Když ale Luďkovi po čase novinku oznamovala, čekal ji ošklivý šok. „Ať se o to stará ten, s kým to máš!" – vyjel na ni a do týdne se odstěhoval. Předpoklad nevyšel: pro Luďka se nečekané a nechtěné dítě stalo záminkou, proč ze vztahu vycouvat. Lenka zůstala sama se dvěma dětmi bez táty.

Foto: thinkstock

Otěhotnět, aniž máte oba dítě v plánu? Častý, ale nepříliš šťastný začátek manželstvíFoto: thinkstock

Dítě jako náplast na neshody

„Potomek partnerskou krizi vyřešit může, ale je to málo pravděpodobné. Říká se, že miminko dobrý vztah ještě upevní, ale špatný rozvrátí,“ myslí si psycholožka Tereza Beníšková. Těhotenství, první týdny a měsíce s miminkem, postupná přeměna milenců v rodinu – tohle období dá zabrat i šťastným dvojicím. Což teprve vztahu, ve kterém je víc problémů než radosti!

Proč si lidé, kteří se denně trápí hádkami, pořizují dítě? Podle psychologů je příčinou strach z budoucnosti. Rozchod je vždy velká neznámá. Najdu si někoho? Budu mít kde bydlet? Nezůstanu sám/sama? Skoro všechno je lepší než nejistota. Když spolu dva mají dítě, nemůže to s nimi přece být tak zlé! Je to vlastně snaha popřít existující problémy před okolím i před sebou samými. Místo, aby se rozpory řešily, přikryjí se radostnými nákupy pro miminko a hrdým přijímáním gratulací od přátel a příbuzných. Početí většinou nefunguje ani jako nátlakový prostředek, když si chce žena muže k sobě připoutat stůj co stůj – třeba v případě nevěry.

Foto: thinkstock

Počítejte s tím, že ne každý muž je tak slušný, že si vás těhotnou vezme. A i kdyby ano, nemusí to znamenat dlouhodobě šťastný vztah!Foto: thinkstock

Jsem těhotná, nemůžeš mě opustit!

Váš partner se zamiloval do jiné. Vy jste zraněná a uražená, ale příliš vám na něm záleží. Chcete bojovat. A tak je na cestě další dítě... I tohle je s největší pravděpodobností slepá ulička. Pokud muž zůstal s rodinou pouze z pocitu povinnosti, krize se odkládá o několik měsíců nebo i let, ale rozhodně se neřeší.

Dítě nezbaví muže jeho touhy odejít a nepřiměje ho zapomenout na milenku. Pokud se někdo z partnerů cítí nespokojený, je třeba problémy vyložit na stůl a pokusit se o změnu.

Dítě není pokusný králík!

Zájmy plánovaného nebo už narozeného potomka jsou často tím posledním, na co partneři v krizi pomyslí. Dítě ale není nový domácí spotřebič, který kdykoli vytáhnete zezásuvky a uložíte do sklepa. Pokud miminko zachrání ohrožené manželství, je to dobrá zpráva. Ale co když ne? „Pracovala jsem s mnoha a mnoha dětmi, které procházely bolestí rozchodu rodičů, i takových, které se na světě necítily být vítané. A vím jistě, že žádné dítě nestojí o to, být lepidlem rozpadajícího se vztahu,“ uzavírá psycholožka Jaroslava Kodýtková.

Stalo se vám něco podobného? Opustil vás partner, i když jste čekala miminko?

Reklama

Načítám