Hlavní obsah

Dítě ze zkumavky: Trend, či nutnost?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Počít dítě můžete i v pozdějším věkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chci dítě, ale ne hned teď. Půjde to později? A co když budu mít místo partnera pouze vysoký věk? Pomůže mi umělé oplodnění?

Článek

Výzkumy hlásají, že ideální doba na početí prvního dítěte je asi 27 let a nejplodnější období ženy se pohybuje v rozmezí mezi dvaceti a třiceti lety. No jo, jenže v dnešní době, kdy je kariéra a dobrý pracovní post něčím, co posléze dokáže matku a její dítě zabezpečit, se už na to moc nehraje. Pokud má žena slušnou práci, o dítěti zpravidla začne přemýšlet na prahu třicítky. A vlastně proč ne? Už je rozvážná, třeba něčeho dosáhla, podívala se na zajímavá místa světa, má nějaké zkušenosti a taky štěstí, že díky antikoncepci se vůbec plánovat dá. Kde jsou ty časy, kdy se od dvaceti let života (a méně) rodilo jako na běžícím páse a manželství bylo považováno za nutnou instituci?

Umělé oplodnění je řešení

Každopádně, co se početí týče, opatrnosti není nazbyt. Jednak protože si problémy s věkem nebo zdravotním stavem najdou každého (čím jsme starší, tím méně se stávají pohlavní buňky kvalitní) a jednak takřka každá žena chce být jednou mámou. Jenže... Každý šestý pár vede s početím tichou válku. Pokud toužíte po nějaké jistotě, nabízí se klasické řešení - umělé oplodnění, nebo taky metoda zmrazení neoplodněných vajíček, na kterou se musí myslet před třicátým rokem věku. Když přijde ta „správná" doba, vajíčko se rozmrazí, nechá oplodnit spermatem partnera a zasune do pochvy. Zmrazené vajíčko prostě počká, až se rozhodnete ho použít, a ani váš věk ho v ničem neohrozí, pokud se to tedy nežene někam do extrému. Podmínkou je však dobrý fyzický stav ženy.

Embryo v chládku - na čekané

Umělé oplodnění nabízí i další možnosti, o kterých se nám nikomu před pár lety ani nezdálo. Vezměme si takovou kryokonzervaci čili zmrazení embryí. Je to metoda, kterou se zamražují - konzervují embrya a uchovávají se tak po libovolně dlouhou dobu v tekutém dusíku. Úspěšnost bývá o něco nižší než u embryí čerstvých, protože ta zmražená se při přenosu mohou poškodit. Vychází to ale tak na jedno z pěti embryí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Budoucí maminka musí jíst zdravěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nekuř a nepij

Moderní věda dokáže někdy zázraky, ale přeci jen hodně záleží na životním stylu potencionální maminky, obzvlášť když je ve starším věku. Doporučuje se zdravá strava, pohyb, vynechání kouření, neboť díky němu se šance na oplodnění zmenšuje. To samé platí i o alkoholu. I když je schovaný za pozdější příjemnou uvolňující náladu, tak jeho pravidelná konzumace tělu neprospívá. Přístup ke gynekologickým obtížím - výtokům, svědění a pálení v oblasti pohlavních orgánů by rovněž neměl být laxní. S každou anomálií nebo podezřením na problém alou ke gynekologovi. Každý neléčený zánět může početí oddálit nebo dokonce ohrozit.

Hlavně nemít stres z toho, že „třicítka" na krku a mateřství nikde. Nejen u nás, v českém showbusinessu, se najde dost příkladů žen, které si dítě pořídily v pozdějším věku, nebo zvolily cestu umělého oplodnění. Příkladem za všechny je například hvězda seriálu přátelé Courtney Cox Arquette (44), jejíž dcera je také počata ze zkumavky, nicméně v současné době mohou v České republice o umělé oplodnění žádat pouze páry. Pod nátlakem ministerstva zdravotnictví by se ale tento stav měl brzy změnit. Pokud zákon projde, budou se moci o tuto metodu ucházet i samotné ženy.

Související témata:

Načítám