Hlavní obsah

Je vaše dítě posedlé idolem? Víme, kdy zpozornět

Foto: Thinkstock

Víte, o kom sní vaše dítě?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dítě se vám ze dne na den proměnilo v extravagantní osobu s dredy nebo začalo chodit jen v černé? Možná se opičí po svém idolovi. Nechte ho být, jen hlídejte, aby nenapodobovalo i jeho životní styl.

Článek

„Dcera ve třinácti milovala chlapeckou skupinu Tokio Hotel. Byla jejich zpěvákem posedlá, kopírovala ho ve všem. Pokoj měla černý a všude byly plakáty,“ popisuje Kateřina. Teď už je dcera dospělá a společně se tomu smějí. „Tenkrát jsem ale měla strach, ten kluk byl středem jejího života. Pozitivní bylo to, že chtěla rozumět textům, tak pilovala němčinu. To jí zůstalo,“ říká Kateřina.

I když vás možná vkus vašeho potomka šokuje, buďte v klidu. Psychologové se shodují v tom, že zamilování a nápodoba idolů je v dospívání běžná. Naučte se ale se svým „posedlým“ puberťákem vycházet, ať se doma zbytečně nehádáte.

Foto: Thinkstock

Koncert vysněné hvězdy potomkům nezakazujte, doporučují odborníciFoto: Thinkstock

Extravagance nejspíš přejde

„V době dospívání neví dítě co se sebou, a že se zamiluje do někoho, koho nemá šanci ani potkat, není nic divného, stává se to většině dospívajících. Záleží třeba i na tom, v jaké rodině vyrůstá, jaké tam má vzory. Nejděte ale proti idolovi, dítě ho bude bránit a nebude s vámi komunikovat vůbec,“ míní dětská psycholožka z Psychoterapeutického centra Řipská Irena Beranová.

I když vám dítě nakráčí domů s náušnicí v každé možné části těla a místo něžné blondýnky dorazí osoba s různobarevným přelivem nebo divokými dredy, vyzuřte se a zase uklidněte. Klidně ale dítěti důrazně přiznejte, že s novou image nesouhlasíte. „Idol dítěte v době dospívání rozhodně není předobrazem budoucího partnera a nápodoba neznamená, že už tak bude vypadat pořád. Všechny ty dredy, oblečení bývají okatým protestem proti davu,“ uklidňuje Irena Beranová. Co tedy dělat a nedělat, aby idol dítěte nebyl důvod k domácímu dusnu?

Humor si odpusťte

Proklepněte si ho– Než idol dítěte odsoudíte, poznejte ho. „Zajímejte se, o koho jde, jak žije, čím zaujímá davy,“ radí Irena Beranová. Zkuste se dopátrat toho, proč si dítě jako vzor vybralo zrovna tuto osobu. Jestli ho zaujala vzhledem, názory nebo třeba odlišností.

Nevysmívejte se – I když vám při pohledu na potomkova oblíbence cukají koutky, odpusťte si vtipné komentáře. Dítě se urazí a v jeho očích stejně budete nemožný stařík, který neví, co letí.

Foto: Thinkstock

Dokud děti nezačnou kopírovat nevhodný životní styl idola, je dle psychologů vše v pořádkuFoto: Thinkstock

Buďte vstřícní – Čeká vaše dítě na premiéru se svým idolem v hlavní roli nebo na ohlášený koncert? Pokud je to možné, splňte mu sen a pusťte ho. Klidně si dejte podmínku, že ho vždy musí někdo doprovodit – vy, starší sourozenec, kamarád.

Hlídejte drogy a alkohol

I když všechny podivnosti kolem skousnete, neznamená to, že nemůžete říct svůj názor. Jen s ním nakládejte opatrně. „Rodiče by měli umět zformulovat, co se jim přesně nezdá. Ne říct: Je to blbec,“ podotýká psycholog Jeroným Klimeš. Za dítětem přijďte s příkladem toho, co vám vadí. Že idol bere drogy, pije, střídá partnery nebo se chová násilnicky... Poukažte na to, že tohle nejsou zrovna pozitivní příklady. Vysvětlujte konkrétně, co je špatně, a argumenty třeba podložte příkladem celebrit, které na stejný životní styl dojely. „Komentovat účes nebo oblékání je zbytečné. Větší smysl má říct: Nos si, co chceš, ale dej si pozor na drogy, to je svinstvo.“ doplňuje Jeroným Klimeš.

Pobláznit se do idolu je v dospívání normální. Neřešte, že se mu chce dítě podobat, pohlídejte jen, aby se nesnažilo okopírovat špatný životní styl.

Související témata:

Načítám