Hlavní obsah

Halušky s brynzou a voňavou slaninou? Těm se prostě nedá odolat!

Foto: Marcel Rozhoň

Jednoduchý a geniální pokrm, to je tahle slovenská klasika!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyčejné, notoricky známé jídlo, které je přece jen dobré si někdy připomenout. Halušky s brynzou a voňavou slaninou jsou prostě fantastické!

Článek

Halušky jsou slovenským národním jídlem a můžeme říct, že jsou i pokladem. Příprava je jednoduchá co do počtu surovin i na přípravu. Nejčastěji se servírují se zelím nebo s brynzou, ale není neobvyklé, když se podávají i s mákem nebo povidly. My zvolili klasickou slanou variantu.

Halušky s brynzou

Na 4 porce budete potřebovat:700 g brambor, 500 g hladké mouky, 100 g slaniny, 200 g brynzy, 2 lžíce smetany, sůl

Postup: Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim mouku a směs dobře promíchejte. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Připravte sítko na halušky, přes které pasírujte těsto rovnou do vody. Ihned, jak halušky vyplavou na povrch, je odebírejte děrovačkou a dávejte do mísy. Hotové halušky pak promíchejte s brynzou, kterou ještě předtím smíchejte s trochou smetany. Nakonec přidejte do halušek do křupava opečenou nakrájenou slaninu.

Tip: Obzvlášť si dejte záležet na výběru slaniny, která může halušky vynést do výšin, nebo je naopak zkazit. Ideálně ji kupte na farmářských trzích nebo ve stánku se slovenskými potravinami.

Milujete halušky? Anebo máte chuť na něco jiného? Máme pro vás skvělé tipy! Pilaf, těstoviny nebo rizoto zvládnete z jednoho hrnce a zkuste i fantastické slané koláče!

Reklama

Související témata:

Načítám