Hlavní obsah

Do Monte Carla? I bez milionů!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Monte Carlo je evropským rájem hazardérůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tentokrát vás chceme pozvat někam, kde hrají peníze a luxus hlavní roli. Do města hazardu a hříchu - Monte Carla. I bez milionů si zde však můžete vychutnat úchvatné památky, parky s exotickými rostlinami nebo třeba krásné moře!

Článek

Letadlem do Nice

Do Monte Carla se dostanete nejsnáze letadlem. Přímo v Monte Carlu ovšem letiště není (pokud ale máte helikoptéru, mohou vám zde posloužit heliportem), létá se do Nice. Nice však není vůbec daleko a autem nebo autobusem jste v Monte Carlu za půl hodiny. Cesta vede zajímavou krajinou, protože celé Monte Carlo je hornaté. Ministáteček má na šířku maximálně šest set metrů a jedná se prakticky jenom o úzký pás, který se nachází mezi horami a mořem.

Výtahem ke kasinu

Městem vede jedna hlavní silnice, kterou budou znát hlavně muži, protože se zde jede známý závod formule jedna. Když se zde ovšem procházíte, pak takový závod považujete za nemožný. Silnice se totiž hodně kroutí a rovinka je na ní prakticky jenom jedna - v tunelu. Jak jsme již uvedli, Monte Carlo se nachází na hoře (odtud také pochází název - Karlova hora - na počest monackého knížete Karla), a to na hoře značně vysoké. Pokud však nechcete do kopce šlapat po svých, můžete využít zdejší opravdu zvláštní „hromadné" dopravy, a to výtahů. Výtahy jsou vybudované ve skále, rychlé a zdarma. Jedním z výtahů se dostanete na slavné náměstí u kasina, kde se můžete podivovat jednak budově opery a hlavně kasina.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ke hře stačí pět euro

Kasino bylo projektováno stejným architektem, který navrhl i pařížskou Operu a je skutečně nač se dívat! Přístup do kasina není nijak zvlášť omezen, měli byste být pouze slušně oblečeni, mít s sebou osobní doklad, ale miliony disponovat skutečně nemusíte. Za vstup do kasina se platí poplatek kolem deseti euro, hrát není nezbytně nutné. Pokud ale chcete, můžete si vyměnit několik euro a vyzkoušet štěstí třeba u jedné z rulet či black jacku. U každého stolu je uvedeno, kolik je zde minimální vklad. Hrát můžete i třeba pouze za pět euro a svou výhru si můžete nechat proplatit kdykoliv. A třeba se vám podaří vyhrát jako kupodivu mně! A to jsem vsadila na ruletě skutečně jen minimum a vyhrála krásných padesát euro. Chce to ovšem zachovat chladnou hlavu a včas hru přerušit. A hlavně pozor - nesázejte nikdy na červenou a černou najednou jako někteří bojácní jedinci!

Zvířena i květena

Procházkou můžete dojít až ke Knížecímu paláci, který opět nabídne neuvěřitelně krásné pohledy z výšky na okolní hory a silničky, které se jimi proplétají. Rozhodně vám doporučíme také návštěvu Oceánografického muzea, které založil Jacques-Yves Cousteau. Kousek od muzea se nachází botanická zahrada s exotickými rostlinami, která je volně přístupná, takže se určitě zajděte podívat i tam!

Z moderních památek musíme ještě jmenovat Monacké divadlo, které leží na útesu nad mořem. Tento zázrak architektury totiž dokáže odsunout většinu obvodových stěn a strop, takže chvíli sedíte pod širým nebem a na širém prostranství a nejednou se ocitnete v překrásném moderním sále. Kromě hazardu, památek a luxusních obchodů si můžete v Monaku užít nádherné koupání v čistém moři. Pláže jsou čisté a kupodivu zcela zdarma!

Reklama

Související témata:
Monte

Načítám