Hlavní obsah

Do pozoru! Co zabírá na potíže s erekcí?

Foto: Profimedia

Problémy s erekcí má mnoho mužů. Týkají se i toho vašeho?Foto: Profimedia

Reklama

Že muž může pořád? Velký mýtus a neuvěřitelné klišé! Co dělat, když se jeho padlý voják nechce postavit do pozoru? Ženy moc možností nemají. Ale jejich pomoc je klíčová. Víte, jak se zachovat?

Článek

„Jsem naprosto zoufalá. Vdávala jsem se před dvěma lety a tenkrát to ještě bylo v pohodě. Teď už ale ne. Za posledních pár týdnů se několikrát stalo, že manžel nebyl schopný sexu. Prostě se mu nepostavil nebo jen tak trochu,“ popisuje čtenářka Zuzka s tím, že jí i manželovi je dvaatřicet let.

„To už je jako na sex starý, nebo co se děje?“ ptá se. Tak, prvotně hraje roli, jestli se jedná o nárazové selhání (i muži jsou jen lidi, kteří řeší stres, duševní nesrovnalosti či obavy), nebo dlouhodobější problém.

Asi se „to“ rozbilo…

Neschopnost dosáhnout erekce, ale i udržet ji dostatečnou pro uspokojivý sexuální styk, patří k erektilním dysfunkcím. Jsou běžné? Celorepublikový výzkum sexuálního chování realizovaný společností STEM/MARK ve spolupráci s pražským Sexuologickým ústavem odhalil, že 54 procent mužů ve věku 35–65 let trpí lehčí či těžší formou poruchy erekce. (Středně těžkou a těžkou poruchu erekce má 26 procent pánů.)

Podle pražského androloga Karla Kočího, který se na výzkumu podílel, tato čísla mohou být větší, a to z jednoho prostého důvodu. „Navštívit lékaře a získat předpis na některý z registrovaných léků není pro takového muže jednoduché, neboť se za svůj problém stydí. Zcela zbytečně se tak rozšiřují řady těch mužů, jejichž problém je řešitelný, ale není řešen,“ uvádí odborník. Jestli je i váš partner mezi nimi, domluvte mu.

Foto: Profimedia

Pomozte partnerovi ke ztopoření penisu orálním sexem. Mnohdy to zabere!Foto: Profimedia

Co může za vadný startér?

Obecně platí, že pokud partnerův penis nezabodoval už pár týdnů, měl by dotyčný zajít k lékaři. Ten nejprve vyloučí všechny případné zdravotní problémy, které mohou stát v pozadí.

(Některé statistiky poukazují na to, že téměř 50 procent případů nedostatečného ztopoření je způsobeno zhoršeným zdravotním stavem. Jde například o vysoký krevní tlak, cholesterol, cévní onemocnění či cukrovku, která se u mužů s erektilními dysfunkcemi vyskytuje až čtyřikrát častěji než v běžné populaci.)

Mimochodem, lékař vašemu partnerovi položí mnoho otázek, třeba zda erekce dosáhne aspoň někdy, nebo jestli užívá nějaké léky, které by mohly ztopoření negativně ovlivnit. Počítají se volně prodejné medikamenty, prášky na předpis, ale i alkohol, drogy a nikotin. Proč zrovna i on?

Metody oprav aneb podpásový servis

Expert na výchovu americké mládeže Paul Joannides se nechal slyšet, že dlouhodobé kouření se na penisu podepisuje stejně drasticky jako na srdci a plicích a může vyvolat i rakovinu genitálií. S nikotinem to tedy ani v tomto směru není žádná sláva. (Zase o důvod víc, proč nekouřit.) A co následuje po analýze lékaře? Vhodná léčba.

Podle situace se zvolí tablety užívané před stykem, injekční léčba (nebolestivý zákrok, během kterého se vstříkne povzbuzující přípravek do penisu), podtlakové receptory nebo implantáty. Co je v kurzu nejvíc?

Foto: Profimedia

Milování, které si užijí oba dva! Nejde vám to? Nebojte se zajít za sexuologemFoto: Profimedia

Skřípe vám to? Máme rady...

Podle Karla Kočího jsou metodou první volby pro většinu pacientů tablety užívané před stykem. Všechny tyto léky jsou na lékařský předpis a umožňují jednoduchou, efektivní a bezpečnou léčbu těchto poruch. A co můžete udělat vy? Jaká je ženská úloha v tomhle průšvihu?

„Léčbu tohoto typu „spavé nemoci" pohlavního údu je nejlépe zahájit tak, že muž i žena zapomenou, co všechno o sobě vědí, a začnou znovu, jako kdyby se právě seznámili. O měsíc či dva vzdejte pokusy o pohlavní styk, omezte se na doteky, objímání a společné povídání,“ popsal Paul Joannides v knize Sex je umět, chtít a vědět.

A přidal radu, že pokud partner trpěl problémy s erekcí ještě před vámi, ať raději vyhledá pomoc odborníka samostatně. A vy zatím můžete pilovat třeba umění orálního sexu, který muži tak milují a který ve většině případů k probuzení stonku zabírá.

A jak vychovaný penis má váš partner?

Reklama

Načítám