Hlavní obsah

Dokonalé grilování? Češi se nepoučí, dělají stále tyhle chyby!

Foto: Thinkstock

Jídla z grilu patří k letní atmosféře. Poradíme, jak je připravit co nejlépeFoto: Thinkstock

Reklama

Jestli se vám hned začnou dělat chutě, když si jen přečtete slovo grilování, tak rozhodně čtěte dál. Máme pro vás pár tipů, které z vás udělají mistra, u jehož grilu budou stát strávníci frontu.

Článek

Aby bylo maso z grilu křehké, šťavnaté a slyšeli jste od stolu jen spokojené mručení (nejspokojenější jedlík nemůže samým blahem ani mluvit), dejte pozor na to, abyste nedělali některou z těchto chyb.

Chyba 1: špatné čištění grilu

Dohlédněte na to, aby byl gril čistý. Stačí jen občas vzít do ruky hadr, škrabku a případně i nějaký prostředek na grily. Rošt u klasických kotlíkových grilů na dřevěné uhlí je třeba před každým použitím i po něm vypálit. „Dokud se z roštu kouří, pak je špinavý, až přestane, můžete s vypalováním skončit. Poté je třeba rošt očistit speciálním kartáčem,“ radí Jakub Najmon z OBI. S čištěním plynových a elektrických grilů vám poradí návod od výrobce.

Chyba 2: nevyhovující maso

„Kvalita masa je u většiny druhů klíčová, a pokud sáhnete po nevhodném, tak si z něj ugrilujete leda podrážku. Týká se to hlavně hovězího, které by mělo být vždy vyzrálé – z nevyzrálého lze použít maximálně svíčkovou anebo mleté. Rozdíl je ale i v kuřecím. To běžné ze supermarketu většinou pouští vodu a neudržíte ho šťavnaté a chuťově zajímavé,“ upozorňuje David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno, který dodává: „Z vyzrálého hovězího na gril můžete použít vysoký či nízký roštěnec, ale i levnější krční filet, flank či lopatkový plátek. Zásadou je nevolit příliš libové kusy masa, ty chuťově nejzajímavější jsou prorostlejší díly. Ty se i méně často na grilu vysuší.“

Foto: Thinkstock

Příliš velká, ale i příliš malá teplota mohou pokazit chuť masa z griluFoto: Thinkstock

Chyba 3: špatná teplota

Velmi zásadní chybou je i nedočkavost. Pokud dáte maso na málo rozpálený gril, tak se neopéká, ale spíš jen vysuší a vyudí. Ideální teplota je pro každý druh masa jiná – pohybuje se od 180 do asi 300 °C. Například na grilu s dřevěným uhlím je to ve chvíli, kdy uhlíky nehoří, ale jen žhnou, tedy nejméně půl hodiny po zapálení. Na ostatních grilech si teplotu lze nastavit, nebo ji poznat podle teploměru.

Chyba 4: příliš mnoho koření

Většina lidí má tendenci maso marinovat, kořenit, solit a tak vůbec „vylepšovat“ víc, než je třeba. Lepší je zvolit kvalitní maso a ubrat na soli a marinádách. „T-bone steak grilujte vždy s kostí, maso bude křehčí a chutnější. Tento druh masa není třeba marinovat, protože je vyzrálé a má svůj charakter s výraznou chutí,“ radí šéfkuchař školy vaření Laboratorio Radim Gerlich a dodává: „U hovězí květové špičky se nemusíte bát marinování klidně přes noc, bude pak mnohem křehčí. Máte-li rádi křupavou kůžičku na kuřeti, vyzkoušejte trik s obyčejným rendlíkem s vodou, kterým maso na grilu zatížíte.“

Foto: Thinkstock

Spáleniny na grilovaných pokrmech jsou karconogenní, pryč s nimiFoto: Thinkstock

Maso byste neměli před grilováním solit moc dopředu, sůl z něj „vytáhne“ vodu a maso bude zbytečně sušší. Proto sůl použijte těsně před položením na gril, nebo až ve chvíli, kdy odpočívá po grilování.

Chyba 5: přepálené tuky

Grilování není z hlediska zdravé výživy žádná perla. Pokud necháte maso olizovat přímým ohněm, zuhelnatí a tvoří se karcinogenní látky. Stejně tak ve chvíli, kdy tuk z masa či marinády skapává do ohně, čímž se přepaluje a vzniklé škodliviny ulpívají opět na grilovaném mase. Zabráníte tomu grilováním v alobalových miskách, které tuk zadrží. Proti volným radikálům, které při grilování vznikají, lze bojovat i tím, že si rovnou dáte porci zeleninového salátu, ve kterém budou například i rajčata a česnek.

Jaké maso nejraději grilujete? Napište nám!

Reklama

Načítám