Hlavní obsah

Dokonalý úklid s vodou a bez chemie? Zkuste parní čističe!

Foto: kärcher

Dvoukomorový parní čistič nové generace SC 5800 C řady Premium pomůže s čištěním podlahy, armatur, umyvadel, obkladů i dlažby, stejně jako s okny a zrcadly nebo varnou deskou či digestoří, doporučená cena 8990 KčFoto: kärcher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít domov jako ze škatulky? A vadí vám používání chemických přípravků? Vyzkoušejte šikovného pomocníka – parní čistič, který čistí a dezinfikuje pomocí páry.

Článek

Určitě to znáte. Přestože poctivě myjete podlahu, dlaždičky, sanitu nebo třeba okna, můžete mít dojem, že stále není dobře uklizeno. Zkuste to trochu jinak – s parním čističem, který slibuje odstranit i zašlou špínu, mastné skvrny, moč domácích mazlíčků a mikroorganismy. A to ekologicky.

Místo chemie horká pára

Pro běžný úklid většinou používáte hadr, koště, houbičky nebo kartáčky, a hlavně nejrůznější chemické přípravky. Parní čistič na to jde jinak – pracuje výhradně s vodou. Je to rychlé a levné: do zásobníku v přístroji natočíte vodu a čistič zapnete do zásuvky. Do několika minut se připraví pára a můžete začít uklízet.

Foto: ELKO Valenta

Malý, ale šikovný - ruční parní čistič Concept CP 1001 je vybavený několika nástavci, díky nimž umyje například skleněné plochy stejně dobře jako třeba sporák nebo varnou desku, doporučená cena 999 KčFoto: ELKO Valenta

Jak to funguje

„Síla parních čističů spočívá ve vhodné kombinaci tlaku, rychlosti výstupu páry a teploty páry. Jednokomorový přístroj funguje podobně jako tlakový hrnec. Kolem tlakové nádrže je umístěna topná spirála, která ohřívá vodu na teplotu vyšší, než je bod varu. Tak vzniká pára a protože se rozpíná, dojde k přetlaku – výstupu páry. Na výstupní trysce se teplota pohybuje kolem 100 °C,“ vysvětluje Vlastimil Firman ze společnosti Kärcher.

Nemusíte se však bát, že by vám horká pára ublížila; přístroj čistí a dezinfikuje, když trysku (nástavec na ní) přiložíte k povrchu. Samotná pára rychle chladne, například zhruba 50 centimetů od hubice je její teplota přibližně 40 °C.

Foto: Kärcher

Parní čistič SC 2550 pracuje s tlakem 3,2 bar a díky odnímatelné nádrži na čistou vodu dodává páru nepřetržitě, aniž byste museli přerušit práci, doporučená cena 5190 KčFoto: Kärcher

Malé nebo větší? Vyberte si!

Kromě ručních parních čističů existují výkonnější a větší přístroje, s nimiž umyjete třeba podlahu, nebo i spotřebiče, jež fungují jako parní čistič a vysavač v jednom. Rovněž se na ně prodává řada nástavců.

„Původně jsem si ruční čistič koupila kvůli úklidu interiéru auta. Nastříkala jsem páru a hned to setřela utěrkou z mikrovlákna. Až potom jsem ho na radu kamarádky začala používat i na okna, ale také na zašlou špínu na hranách na dveřích nebo spáry mezi dlaždičkami,“ nabízí svou zkušenost čtenářka Markéta Kováčková. Obecně lze parní čistič použít na úklid oken, podlah, dlažby a obkladů, sanity, dřezů a vodovodních baterií, na čalounění, matrace či koberce, ale i hračky a další.

Foto: Philips

Zametací parní mop Steam Plus FC7020 nabízí dvě funkce: parní čištění, které se spustí automaticky, jakmile přístroj z takzvané parkovací vertikální polohy nakloníte k použití, a elektrický smeták, který si můžete a nemusíte zapnoutFoto: Philips

Kam odchází špína?

K parním čističům se dodávají speciální absorpční utěrky. U jednoduchých ručních přístrojů s nimi můžete pracovat jako naše čtenářka, nebo se utěrky navléknou na hubici, a pak v jednom tahu pojmou vše, co párou rozpustíte. U parních vysavačů je to ještě snazší, protože najednou špínu rozpustí a vysají – špína se zachytává v nádobě s vodou, kterou pak vylijete do odpadu.

Foto: Kärcher

Parní čistič a vysavač v jednom SV 1902 má vodní filtr, v němž se zachytávají nečistoty. Znečištěnou vodu pak stačí vylít. Přístroj slibuje několikanásobnou filtraci včetně HEPA filtru, doporučená cena 14 990 KčFoto: Kärcher

A co za to?

Kvalitní malé ruční (stolní) parní čističe lze pořídit zhruba od 1000 korun, podlahové od 2500 korun, ovšem za špičkový parní čistič a vysavač v jednom můžete dát i 15 000 korun.

Co vám kromě parního čističe také pomůže? Jak si maximálně usnadnit úklid? Máme tipy architektů! Péče o domácnost vám půjde ještě lépe od ruky i tehdy, když prozradíme: Spočítáno! Úklidem spálíte až 1000 kalorií!.

Načítám