Hlavní obsah

Fitness centrum v obýváku

Foto: Kettler

Cvičící přístroje mají zapadnout do interiéru.Foto: Kettler

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní déšť, vítr a vlezlé počasí odradí nejednoho svátečního běžce nebo cyklistu od sportování venku. Pokud nemáme v okolí fitness centrum nebo ho z jakýchkoli důvodů nenávidíme, kila postupně začnou přibývat a svaly ochabovat. Co s tím? Řešení se jmenuje: domácí tělocvična.

Článek

První informace zní: na domácí tělocvičnu potřebujeme minimálně padesát tisíc korun. Kdo kroutí hlavou nad touto částkou, ať začne počítat. Vstup do fitness přijde - a to v lepším případě - na sto korun. Chodíme -li dvakrát týdně, je to zhruba sto návštěv za rok, v pokladně necháme deset tisíc korun. Investice do domácí tělocvičny se tak vrátí za pět let. Navštěvujeme-li fitko ve dvou tak za poloviční dobu. A cvičí-li i dospívající děti, můžeme nechat oněch padesát tisíc ve fitness centrech i za rok. Takže o peníze tady jde opravdu až v druhé řadě.

Místo a vůle: máme je?

Mnohem větším problémem tak při zařizování tělocvičny je nedostatek volného místa a hlavně pevná vůle. V mnohých rodinách mohou vyprávět, jak skončil  rotoped po prvním půlročním nadšení - jako drahý věšák na šaty. Podle odborníků totiž při cvičení doma může chybět motivace. Nejhorší jsou z tohoto hlediska cvičební přístroje, které - jak praví reklamy - jednoduše složíme a ukryjeme pod postel. Po měsíci je odtamtud pravděpodobně už nevytáhneme. Několik vydaných tisícikorun tak zůstává bez užitku a tím také končí naše domácí posilování.

Na druhé straně existuje i spousta pozitivních příkladů, kdy rodina investovala do fitness padesát či sto tisíc korun a cvičí v něm už několik let. Šetří tak nejen peníze, ale i čas, který jinak jednotliví členové trávili na cestě do tělocvičny a zpět. Navíc nejsou nijak omezeni otevírací dobou a klidně mohou zdokolnalovat svě telo i o půlnoci.

Do kouta za trest, nebo za odměnu?

Má-li mít cvičení doma smysl, musíme dodržovat stejné principy jako v profesionálním zařízení - tedy nejprve projít aerobní zónou, kde se tělo zahřeje a kde také po určité době spalujeme přebytečné kilojouly, a potom přistoupit k posilování svalů a všech partií těla. K tomu nám teoreticky stačí rotoped za pět tisíc korun, karimatka a sestava činek.

Foto: Domafit

K posilování svalových skupin jsou ideální činky.Foto: Domafit

Ovšem pracovat takto na svém těle je nezábavná dřina. Proto i v bytech a domech se postupně objevují běžecké pásy, crossové či veslovací trenažéry, posilovací lavice a mnoho dalších nástrojů a pomůcek, které mučení těla zpříjemňují.

Firmy se přitom snaží design těchto strojů přizpůsobovat trendům v nábytku a ostatní technice tak, aby maximálně zapadly do interiérů. Proto různé trenažéry získáte v černé barvě, korespondují pak s designem televizorů a dalšími audiovideo přístroji, a nově si získává na oblibě i bílá. Odpovídá současným trendům, kdy bílé a světlé sedačky, ale i bytový textil, patří k nejžádanějším. A to jak v obývacích pokojích, tak třeba v ložnicích.

Pro ruce i nohy

Aerobní nebo také kardiozóna slouží k rozcvičení, prvnímu protažení, rozehřátí a posilování kardiovaskulárního systému. To všechno zvládnete za dvacet a více minut na rotopedu, ergometru, stepperu či běžícím pásu. Posledních zhruba pět let však dříve nejoblíbenější rotopedy postupně vytlačují takzvané crossové trenažéry, někdy se jim také říká eliptické trenažéry. Zatímco na rotopedu procvičujeme hlavně nohy a hýždě, u crossů zapojujeme do cvičení celé tělo - šíji, prsní svaly, ramena, ruce i záda, zpevňují se tady problematické spodní partie a navíc posilujeme oběhový systém. Podle některých odborníků se tak stává cvičení na nich až dvakrát tak účinnější oproti třeba právě rotopedům. Přitom cena těchto přístrojů se pohybuje zhruba od osmi do 30 tisíc korun.

Foto: Kettler

Rotopedy střídají crossové trenažéry.Foto: Kettler

K posilování dále potřebujeme polohovatelnou lavici zhruba za pět tisíc korun a chybět by neměly ani jednoruční činky. Prodávají se buď s konstantní hmotností, nebo takové, kde si můžete váhu postupně zvyšovat. Ty se nám budou hodit, jestliže to s cvičením a posilováním myslíte opravdu vážně. Jak naše kondička poroste, může růst i hmotnost činek. V domácí tělocvičně také oceníme žebřinu - je ideální nejen k posilování, ale hlavně k závěrečnému protažení. A pozor - v domácí tělocvičně nesmí chybět zrcadlo, nebo ještě lépe soustava zrcadel! Nikoli proto, abychom obdivovali své čím dál plošší bříško a rostoucí bicepsy, ale abychom si mohli kontrolovat, zda jednotlivé cviky provádíme správně.

Foto: Neckermann

Posilovací lavice pro domácnostFoto: Neckermann

Když zbývá sto padesát tisíc

Samozřejmě i k posilování můžeme využívat cvičící stroje. Zatímco ve veřejné tělocvičně je prakticky na každou svalovou skupinu určený jeden, doma si něco podobného - kvůli místu i penězům - dovolíme asi jen těžko. Proto jsou pro domácí použití vhodné univerzální stroje. Slouží k procvičení skoro celého těla a používá je více členů rodiny.

Jak už to u všech univerzálních zařízení bývá, jsou mnohem více namáhána než ta speciální. Tudíž je při jejich výběru velmi důležité dbát na kvalitu a nikoli cenu, hledat a ptát se po zkušenostech jiných zákazníků. Vyvarujeme se tak situaci, kdy vám někde něco praskne nebo se zadrhne - a přestane fungovat...

Spíš jen pro zajímavost - velmi dobrý univerzální posilovací stroj není právě levnou záležitostí. Ty skutečně nejlepší s více než dvaceti funkcemi stojí kolem sto padesáti tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Načítám