Hlavní obsah

Domácí „hambáč“ se slaninkou a sýrem

Hodnocení:
(0)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Když se řekne hamburger, většinou si lidé představí „fastfood“, pultík s hosteskou, očíslovaná výhodná menu a plastové tácky. Může to být jinak! Zkuste jeho přípravu doma!

Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • 8 plátků opečené slaniny
  • 8 plátků vyzrálého čedaru
  • 4 hamburgerové housky
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • 2 rajčata
  • 2 nakládané okurky
  • 1 červená cibule
  • máslo
Článek

Postup

Krok 1: Maso rozdělte na čtyři porce, přibližně po 200 g, řádně ho propracujte, aby se spojilo, a vytvořte z něj hamburgery 1 cm vysoké, zhruba o průměru 12 cm. Pokud máte pocit, že jsme vynechali koření, tak máte pravdu. Ale záměrně! Žádné se totiž nepřidává, a to dokonce ani sůl. Vytáhla by totiž všechnu šťávu a výsledek by byl suchý a tuhý.

Krok 2: Připravené propracované maso se pouze griluje (na venkovním grilu nebo doma v grilovací pánvi), z každé strany 6 až 7 minut. Lepší je ho pravidelně otáčet, jinak se vám zkroutí. Že je hamburger hotový, poznáte podle rudé šťávy, která se začne objevovat na povrchu. Ke konci grilování na maso položte plátky sýru a nechte rozpustit.

Krok 3: Podélně rozřízněte hamburgerovou housku, pomažte ji trochou másla a chvíli ji nechte na grilu. Na gril dejte i plátky slaniny, které jen krátce opečte. Na spodní opečenou housku poté navršte na nudličky nakrájený ledový salát, plátky rajčat, okurek a cibuli nakrájenou na kolečka. Pak pokračujte s grilovaným masem, horkou slaninou a vrchní částí žemle. Podávejte s hranolky nebo vynikajícími cibulovými kroužky!

Tip: Základem dobrého burgeru je kvalitní hovězí maso. „Můžete ho koupit buď u svého oblíbeného řezníka, nebo klidně i v supermarketu,“ radí Miroslav Máša z restaurace Friday's, „přitom si však pozorně přečtěte etiketu – maso by mělo obsahovat plus minus 20 % tuku a mělo by být jemně mleté.“ Jakou část hovězího masa si vyberete, není tak úplně podstatné (může to být například plec), nicméně pokud si ho budete mlít sami doma, mělo by být bez šlach a očištěné.

Nezapomeňte na domácí hranolky, zde máte tři tipy.

ynezorPumanzeSaNyknalC