Hlavní obsah

Domácí hranolky jinak? Zapomeňte tentokrát na brambory!

Foto: Greta Blumajerová

Hranolky z řepy, mrkve i celeru. Jsou skvělé jako příloha nebo jen tak

Klasické hranolky jsou pro vás už nuda? Zapomeňte projednou na smažení a vyměňte pánev za troubu. Anebo to s námi vezměte od podlahy a vyhněte se bramborám úplně. Vždyť je tolik jiné chutné zeleniny...

Článek

Že jsou hranolky nezdravé? Vždyť nutné nemusí být obalené v soli a smažené na oleji. A už vůbec je nemusíte doma připravovat z brambor. Je tolik dalších zeleninových variant, které stojí za zkoušku! Nás okouzlily celer, mrkev i červená řepa, které jsme doplnili osvěžujícími dipy. Jedním slovem: lahoda!

Řepové hranolky

Na 4 porce potřebujete: 3 středně velké červené řepy, 4 lžíce oleje, sůl, pepř, lžičku uzené papriky

Foto: Greta Blumajerová

Řepu nemusíte nijak předvařovat. Stačí ji nakrájet a upéct

Postup: Do mísy nalejte olej, přidejte sůl, pepř a uzenou papriku, což je koření, pro které nejspíš budete muset zajít ke kořenářce nebo na trh (ale využijete ho třeba později také na kuřecí stehna nebo do pomazánek). Řepu oloupejte a nakrájejte na hranolky. Ty pak jen obalte v olejové marinádě, poskládejte na plech a rozložte na plech s pečicím papírem. Pečte při 180 stupních asi 35 minut.

Balzamikový dip

Potřebujete: 200 g majonézy, 1 lžíci balzamikového octa, sůl, pepř

Postup:Není co řešit, vše jednoduše smíchejte.

Celerové hranolky

Na 4 porce potřebujete: 1 středně velký celer, sůl, pepř, tymián, 4 lžíce oleje

Foto: Greta Blumajerová

Variace ovoněná provensálskými bylinkami

Postup: Do mísy nalejte olej, přidejte sůl, pepř i lístky tymiánu. Celer očistěte a nakrájejte na hranolky. Ty už jen stačí obalit v tymiánovém oleji, rozložit na plech s pečicím papírem a péct při 180 stupních asi půl hodiny.

Rajčatová omáčka

Potřebujete:100 g loupaných konzervovaných rajčat, snítku rozmarýnu, sůl, pepř, lžičku cukru

Postup: Rajčata dejte do misky, přidejte nasekaný rozmarýn, sůl, pepř i cukr a základ rozmělněte tyčovým mixérem. Hotovo!

Foto: Archiv firem

Pomocníci na úpravu zeleniny? Tyhle určitě při vaření využijete!

Pečená mrkev

Na 4 porce potřebujete: 400 g mrkve, 4 lžíce dýňového oleje, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Mrkev nakrájejte na hranolky nebo podélně na poloviny

Postup:Mrkev samozřejmě můžete oškrábat a nakrájet na klasické hranolky, nás ale pro tentokrát více bavila varianta, kdy použijete menší mrkvičky, omyjete je a rozkrojíte podélně (efektně i se zelenou stopkou). Ty už stačí jen položit na plech s pečicím papírem, potřít dýňovým olejem, opepřit, osolit (skvěle vypadá hrubozrnná sůl) a péct. Opět při 180 stupních asi 25–30 minut.

Jogurtová omáčka

Potřebujete:200 g bílého jogurtu, 1 menší šalotku, citron

Postup: Šalotku nakrájejte najemno a přidete ji k jogurtu. Doplňte nastrouhanou citronovou kůru, promíchejte a je to.

A jaká verze hranolků vede u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC