Hlavní obsah

Domácí ovocné knedlíky: Známe 3 vylepšené recepty!

Foto: Jakub Jurdič

Ovocné knedlíky lze připravit snad na tisíc způsobů. Vybrali jsme tři zaručené

Chcete svým domácím ovocným knedlíkům přidat přídomek exkluzivní? Žádný problém! Připravili jsme hned tři rozdílné recepty, se kterými neuděláte chybu. Chutnají báječně!

Článek

Zkusíte kynuté, nebo raději z bramborového či tvarohového těsta? Ať už se rozhodnete pro jakoukoli z variant, vezměte si k ruce následující recepty. S těmihle vychytanými náplněmi i posypem či krémem bude výsledek dokonalý. Nedřív ještě pár rad: knedlíky se obvykle vaří 6–8 minut dle velikosti v osolené vodě. Po vyndání je nutné každý okamžitě propíchnout vidličkou, aby z něj vyšla pára. Vyplatí se do mísy nalít rozpuštěné máslo, aby neoschly. A teď vzhůru do vaření!

Tvarohové knedlíky s medem

V čem jsou jiné: Klasický tvrdý tvaroh nahrazuje lahodná medová zakysanka.

Na 4 porce potřebujete:250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 50 g másla, špetku soli. Na náplň: 2 hrsti lesních plodů (kombinace malin a ostružin), 200 g zakysané smetany, 2 lžičky medu, 4 lžíce cukru moučka, rozpuštěné máslo na přelití

Foto: Jakub Jurdič

Tvarohové těsto je snadné na přípravu

Postup:Do mísy dejte tvaroh, vejce, mouku a vše dobře promíchejte. Doplňte rozpuštěné máslo i sůl a rukama rychle vypracujte chladné těsto. Z něj ihned oddělujte části, ze kterých v dlaních tvořte placičky. Do středu každé naložte po ostružině a malině a zabalte je v hladký knedlík. Tvarohové knedlíky vařte v osolené vodě 6–7 minut, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte, zalejte rozpuštěným máslem a nechte mírně zchladnout.

Zakysanou smetanu smíchejte s medem. Knedlíky podávejte přelité máslem, posypané moučkovým cukrem s kopečkem sladké zakysanky a rozmačkaným zbytkem ovoce.

Bramborové s meruňkami

V čem jsou jiné: Uvnitř meruňky na vás čeká sladké marcipánové překvapení.

Na 4 porce potřebujete:700 g vařených a oloupaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl. Na náplň: 12 meruněk, 150 g másla + navíc na přelití knedlíků, 50 g marcipánu, 60 g strouhanky, moučkový cukr

Foto: Jakub Jurdič

Vařené brambory jako hlavní přísada nejsou tolik známé, přesto se je nebojte vyzkoušet

Postup: Studené uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte k nim mouku, vejce a sůl. Rukama vypracujte soudržné těsto. Meruňky očistěte, vypeckujte a do jádra každé vložte kuličku z marcipánu. Z bramborového těsta tvořte v dlani placičky, do kterých balte meruňky. Knedlíky vařte v osolené vodě 7–8 minut. Poté je vyndejte, propíchejte vidličkou a pokapejte rozpuštěným máslem. Na zbytku másla na pánvi opražte strouhanku. Když začne vonět, stáhněte pánev z plotny a dosypejte do ní moučkový cukr. Knedlíky podávejte přelité máslem, posypané sladkou strouhankou.

Kynuté s vanilkovou omáčkou

V čem jsou jiné:Snadná vanilková omáčka šťavnaté švestky skvěle doplní.

Na 4 porce potřebujete: 500 g hrubé mouky, 10 g droždí, 1 vejce, 250 ml mléka, špetku soli a 2 lžičky cukru, 12 švestek, hladkou mouku na posypání, rozpuštěné máslo na polití. Na omáčku:1 vanilkový pudinkový prášek, 600 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce cukru krupice, 20 g másla

Foto: Jakub Jurdič

Milujete vůni kynutého těsta? Není co řešit!

Postup: V části vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobte do něj kvasnice. Do mísy mezitím odměřte mouku, vejce, zbytek mléka a špetku soli. Po chvíli doplňte vyběhlý kvásek a rukama vypracujte pevné těsto. Zasypte ho hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.

Poté těsto na pomoučněném vále rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Rádýlkem ho rozdělte na čtverce o straně asi 6 cm a do středu každého položte vypeckovanou švestku. Knedlíky zabalte, zahlaďte a nechte ještě asi 10 minut kynout. Poté je vhoďte do vroucí osolené vody a vařte je 8–10 minut. Když je hotovo, přendejte je do mísy, propíchejte vidličkou a zalejte máslem.

Pak už stačí jen připravit omáčku: Do kastrůlku nalijte mléko, rozmíchejte v něm pudink i veškerý cukr a směs přiveďte k varu. Když ji stáhnete z plotny, rozpusťte v ní máslo a je to. Knedlíky podávejte přelité vanilkovou omáčkou.

A jak děláte ovocné knedlíky doma vy? Přidávejte své tipy do rubriky Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama