Hlavní obsah

Domácí pizza 3x jinak: Lepší a levnější než kupovaná!

Foto: Greta Blumajerová

Ochutnávali jsme o sto šest!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Zbožňujete pizzu? Nemusíte kvůli ní nutně chodit do restaurace, bez problémů se dá upéct doma v běžné troubě! Vyzkoušeli jsme za váš tři různé receptury na těsto, poctivě všechny varianty ochutnali a víme, která je nejlepší. Udělejte si tuhle skvělou večeři ve stylu Itálie i vy!

Článek

Také vás šokovala speciální „rozborka“ Romana Vaňka, který si v pořadu Peklo na talíři na Streamu posvítil na mraženou šunkovou pizzu? Tomu, co všechno v ní (ne)našel, se člověku nechce uvěřit. I proto jsme se rozhodli v redakci otestovat tři různá těsta na pizzu. Domácí! To abyste ty mražené hrůzy už nemuseli kupovat. Například šunková stojí od 35 do 50 korun, podle nás ji upečete kvalitněji, a dokonce levněji!

Při testování jsme zkoušeli různé suroviny na přípravu těsta i rozdílné náplně. Jak vše dopadlo?

Zaostřeno na suroviny

Ještě než přijdou recepty, podívejme se společně na ingredience. V čem je mezi nimi rozdíl?

Italská vs. naše mouka – italská mouka (typ 00) se vyznačuje vyšším obsahem lepku a bílkovin, i chuťově se přirozeně na pizzu víc hodí. „Je obrovský rozdíl mezi moukou, která je vyrobena z kvalitní tvrdozrnné pšenice, jež roste na sluníčku ve středomořských klimatických podmínkách, a tou naší českou hladkou. Projevuje se to v chuti i celkové kvalitě a pečlivosti zpracování. Vždyť mouka je hlavní přísadou do těsta, její chuť je rozhodující,“ říká Michaela Rychlá z obchodu s italskými potravinami Tutto Bene.

Sugo vs. rajčatový protlak – rozdíl mezi nimi je značný. „Rajský protlak jsou pouze rajčata, ideálně sladká a zralá. V praxi jsou ale často používána nezralá rajčata, doplněna barvivy, zahušťovadly a konzervanty. Chuťově je poměrně nevýrazný a je nutné ho ochutit a dokořenit," přibližuje Jakub Černý z gurmánského obchodu Torad.cz.

Sugo se naopak připravujehlavně z konzervovaných či zavařených rajčat. Dále je jeho součástí sůl, špetka mletého pepře, cukru a česneku. V základu se často používají i bylinky, převážně bazalka a rozmarýn. Při testování jsme se shodli, že rajčatový protlak (byl nasládlý) na pizzu nepatří. A pokud ano, tak silně okořeněný oreganem a zředěný lžící octa.

Sušené kvasnice vs. čerstvé – říká se, že sušené kvasnice používají ti, kterým těsto z těch klasických balených nikdy nevyběhlo. Sušené kvasnice jsou jistota, v případě pizzy je to ale spíše jedno, které použijete. Pro obojí platí pravidlo „lepší méně než více“. Jinak budete mít okraje hutné, nedopečené a tuhé!

A teď už k jednotlivým verzím:

Varianta první: Šunková domácí pizza

Na 6 celých pizz potřebujete: 21 g čerstvých kvasnic (půl kostky), lžičku cukru, 250 ml vlažné vody, 500 g italské mouky (00), 6 lžic oleje, špetku soli, 400 g mozzarelly, 350 ml suga, oregano, pepř, čerstvou bazalku, 250 g šunky s co nejvyšším podílem masa (minimálně 80 %).

Foto: Greta Blumajerová

Kvasnic stačí opravdu jen trochaFoto: Greta Blumajerová

V troše vlažné vody rozmíchejte cukr a rozdrobte do ní kvasnice. Nechte vzejít kvásek, který po pěti minutách zapracujte do mouky spolu s olejem a solí. Vytvořte hladké těsto, které nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté ho rozdělte na šest dílů, které vyválejte do 1 mm silné kulaté placky (okraje nemusíte nechávat silnější, vyběhnou v troubě). Těsto pomažte sugem (kolem okraje nechte 1 cm silný pruh), posypte kořením, poklaďte plátky šunky a kousky mozzarelly. Dejte do trouby vyhřáté na maximum (ideálně 250 stupňů Celsia) a pečte 8 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud chcete, aby bazalka vypadala na pizze lépe, doplňte ji až těsně před koncem pečeníFoto: Greta Blumajerová

Verdikt: Okraje krásně vyběhly, i těsto bylo nadýchané, hladké a přitom dobré. Pracovalo se s ním dobře, netrhalo se a ukázkově vykynulo. Jednoduchá kombinace se šunkou vyšla na jedničku! Jedna tato pizza vás přijde zhruba na 30 korun.

Varianta druhá: S tuňákem a cibulí

Na 6 pizz budete potřebovat: 150 ml vlažné vody, 2 lžičky sušených kvasnic, 1 lžičku cukru, špetku soli, 450 g italské mouky (00), 4 lžíce oleje, 400 g mozzarelly, 200 ml rajčatového protlaku, oregano, pepř, 200 konzerovaného tuňáka ve vlastní šťávě, 1 velkou cibuli.

Foto: Greta Blumajerová

Nemusíte těsto vytahovat ve vzduchu, váleček je dobrým pomocníkemFoto: Greta Blumajerová

Těsto připravte stejně jako u prvního receptu. Po vykynutí na vyválené či ve vzduchu roztahované placky navrstvěte rajčatový protlak, oregano s pepřem, plátky mozzarelly a kousky tuňáka s kolečky cibule. Pečte osm minut při 250 stupních Celsia.

Foto: Greta Blumajerová

Tuňák a cibule s druhým testovaným těstemFoto: Greta Blumajerová

Verdikt: Okraje nebyly tak nadýchané, vyšly spíše placaté a tvrdší. S těstem se až tak dobře nepracovalo, bylo tuhé a málo vykynulo. „Ochutnala jsem variantu ze stejného těsta, ale jen s mozzarellou a sugem. Byla výborná, i těsto mi chutnalo,“ hodnotí kolegyně Jana Finferlová. Jedna tato pizza vás přijde zhruba na 27 korun.

Varianta třetí: Pikantní s čerstvou paprikou

Na 6 pizz budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 200 ml vlažné vody, půl lžičky kvasnic, lžičku cukru, špetku soli, 50 ml olivového oleje, 200 g Prosciutta Cruda, 400 g mozzarelly, 350 ml pikantního suga, chilli nebo kousky chilli papriček, jednu papriku, oregano, pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Po vypracování těsta můžete na vršku udělat nožem křížek, aby základ lépe vykynulFoto: Greta Blumajerová

Při přípravě těsta postupujte stejně jako u předešlých dvou receptů. Na vyválenou placku rozprostřete pikantní sugo, přidejte chilli nebo kousky chilli papriček, oregano a pepř. Základ pokryjte prosciuttem, plátky mozzarelly a proužky čerstvé papriky. Nechte péct při 250 stupních Celsia 8 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Papriky a prosciutto – náplň, která vedlaFoto: Greta Blumajerová

Verdikt: Nejsušší ze všech těst, okraje byly tenké, ale zato křehké, křupavé i nadýchané. Ostatní však závratné rozdíly nepozorovali. „Dobré byly všechny pizzy. Nejvíc mi ale chutnala ta s prosciuttem, ta byla výborná,“ potvrzuje kolegyně Lucka Müllerová. Může za to však spíše náplň než samotné těsto. Cena jedné pizzy vyjde na 50 korun.

Jaký je tedy výsledek? Na první místo dáváme první variantu s čerstvými kvasnicemi (č. 1), na druhé poslední z vyzkoušených (č. 3). A na třetí? Prostřední pokus (č. 2)!

A jak děláte pizzu vy? Jíte doma pizzy mražené? Které vás nadchly, a které naopak letěly do koše? Nenechávejte si své dojmy jen pro sebe, a podělte se o recepty i nápady s ostatními! Pizzu si můžete připravit i podle našeho videa v článku Připravte si pravou italskou pizzu!.

Reklama

Načítám