Hlavní obsah

Živiny z odpadu: Zužitkujte na zahradě lógr nebo skořápky

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skořápky, lógr z kávy, výluh z kopřiv nebo mulč z trávy a kůry vrátí půdě živiny a povzbudí úrodu. Používat přírodní hnojiva je snadné a zvládnete to i jako začátečník. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Každá zahrada se obejde bez chemie. Půdu na podzim nejlépe obohatí koňský nebo kravský hnůj, na jaře pak kompostovaná zemina. Přihnojovat se má ale i během sezony. Zapomeňte na krabice granulovaného hnojiva ze supermarketů. Místo toho zužitkujte kuchyňský nebo zahradní odpad. Uvidíte, jak se vašim květinám a zelenině bude dařit.

Kávová sedlina

Jestli si vaříte kávu v moderní mašině, používáte moka konvičku nebo si prostě zaléváte jen obyčejného turka, kávovou sedlinu střádejte. Obsahuje totiž draslík, který zvyšuje obranyschopnost rostlin a podporuje jejich růst.

Lógr můžete přidávat na kompost i přímo k rostlinám (ke kořenům). Posloužit by měl i jako ochrana proti škůdcům – plžům a mravencům prý nevoní. Pokud pěstujete hortenzie, přihrňte lógr k jejich kořenům, měly by získat modré zabarvení.

Vaječné skořápky

Schovávejte také skořápky z vajíček. Rozdrcené je nasypte kolem salátů nebo jiných rostlin, na nichž si pochutnávají slimáci – měly by jim ztížit cestu (jak hubit slimáky bez chemie). Nadrcené skořápky jsou užitečné i při výsadbě rajčat. Zhruba polévkovou lžíci můžete nasypat do jamky, než do ní rostlinu vysadíte. Rajčatům dodají vápník a pomohou jako prevence hniloby květů, která je postihuje, když půdě chybí kalcium.

Vysušené a najemno rozdrcené skořápky použijte i na přihnojení trávníku. Zvlášť je nasypte na místa, kde bývají mechy, měly by vám pomoci se jich zbavit.

Foto: Sirikunkrittaphuk, Shutterstock.com

Drcené skořápky se vám budou hodit při výsadbě rajčat, ale také proti slimákůmFoto: Sirikunkrittaphuk, Shutterstock.com

Dřevěný popel

Pokud v zimě topíte v kamnech nebo si často děláte ohýnek, střádejte popel do zvláštní nádoby a pak jím hnojte (na co všechno se dá použít popel). Půdu obohatí o vápník, draslík, hořčík a fosfor, tedy živiny, které podporují růst rostlin. Zároveň můžete mít dobrý pocit, že přírodě vracíte část toho, co ze dřeva zbylo. Zbytek popela klidně přihoďte do kompostu.

Výluh z kopřiv

Na zahradě si hýčkejte aspoň několik kopřiv, z nichž můžete připravit parádní hnojivo. Výluhu z této byliny se říká jícha a zkušení zahradníci vědí, že urychluje růst rostlin, což se v době, kdy čekáte na sklizeň, hodí. Nadrcené kopřivy smíchejte s vodou (běžný kbelík naplňte zhruba do tří čtvrtin kopřivami a zalijte po okraj vodou). Přikryjte prkýnkem a zatěžkejte cihlou. Jak bude nálev pracovat, bude zapáchat. Nepříjemnou vůni může zmírnit trocha vápna.

Výluh je hotový zhruba za tři týdny a obsahuje především dusík, rostliny si z něho vezmou i draslík, fosfor nebo železo. S jíchou ale opatrně! Hnojivo před použitím nařeďte v poměru jeden díl jíchy na 50 dílů vody, až pak zalévejte.

Foto: Elena-Grishina, Shutterstock.com

Výluhu z kopřivy se říká jícha a ta urychluje růst rostlinFoto: Elena-Grishina, Shutterstock.com

Mulč z trávy i kůry

Mulčování je docela jednoduchý a přirozený proces, který může zahradě velmi pomoci. Při mulčování se záhony pokrývají vrstvou posečené trávy, sena, pilin, kůry nebo listí. Optimální je vrstva asi 1 centimetr, jinak by mohl mulč vlhnout a mohly by se pod ním tvořit plísně. Kromě toho, že obohacuje půdu o živiny, pomáhá v ní udržovat i vodu, což je žádoucí hlavně v horkých letních dnech.

Možná by se vám hodil náš plán zahrady. Poradíme, kam vysázet rajčata, salát i bylinky.

Načítám