Hlavní obsah

Levandulové paličky do prádla? Provoní celou skříň!

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď jsou zahrádky plné vůně a květů levandule, a proto se vám bude možná hodit trik, jak z ní velmi snadno vyrobit aromatické paličky. Můžete je pak dávat do prádla a mezi oblečení. Je to snadné!

Článek

Rádi byste dodali ručníkům, povlečení a celé skříni vůni levandule, ale máte zkušenost, že když ji jen svážete, tak se po uschnutí ze svazečku sypou květy na všechny strany a postupně se zcela odrolí? Řešením je svázat květy dovnitř ozdobné paličky – naučíme vás ji vyrobit. (Víte, jak se levandule správně suší?)

Co dělat, když levandule moc proschla

Paličky svázané stužkou se nejlépe vyrábějí z rostlinek, které mají dlouhé stonky, jenže ne každý má to štěstí, že právě takové vypěstuje nebo sežene. Proto jsme schválně použili bylinky trochu kratší – je to o něco namáhavější, ale jde to. (A ze zbylých bylinek si můžete upéct levandulovou bábovku anebo sušenky.)

Důležité ovšem je, aby byla levandule čerstvá a ještě neuschla – jinak se stonky lámou. V letošním suchém létě se může stát, že bylinka bude už při sklizni sušší, ale když ji nastříháte a dáte přes noc do sklenice s vodou, trochu se vzpamatuje. Navíc vám krásně provoní byt, a je proto skvělá pro výrobu úžasného levandulového věnce.

Postup výroby tradičních levandulových paliček, které pak můžete zavěsit do šatní skříně nebo položit do prádelníku, najdete na videu.

Až ostříháte všechny záhony a uděláte paličky, jistě vám ještě zůstane množství krásné fialové bylinky. Pak přichází čas vyrobit levandulové dekorace a osvěžující limonádu.

Související témata:
Středozemí

Načítám