Hlavní obsah

Zahrada v červnu: Víme, co potřebují jahody i rajčata

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Podle jedné pranostiky na mokrý květen přichází suchý červen. Pokud se to letos vyplní, čeká nás teplejší období plné sluníčka. Jak na něj, kromě pravidelného zalévání, připravit zahradu?

Článek

V průběhu června se při troše štěstí těšíte ze sluníčka, jahodových sklizní a barevných květů růží. Kromě radostí vás ale na zahrádce přece jen čeká několik povinností. Abyste si lenošení na slunci a zasloužený odpočinek mohli užít bez zbytečných komplikací, máme pro vás tipy, co byste neměli v průběhu června opomenout.

Ovocná zahrada: jak ochránit jahody

Červen si mnozí spojují s vůní a chutí jahod. Abyste si čerstvé plody mohli dostatečně vychutnat, věnujte jahodníku alespoň základní péči. Je-li půda vlhčí, podložte plody mulčovací kůrou, slámou nebo fólií, čímž je ochráníte před uhníváním. Když se přece jen nějaké shnilé plody objeví, co nejdříve je odstraňte. Rostlinu totiž zbytečně vysilují a hniloba se může snadno přenést na okolní plody. Jahodníky nehnojte ani neokopávejte.

Foto: lzf, Shutterstock.com

Jahody sklízejte jednou za dva tři dny, plody chraňte před vlhkostí kůrou, slámou nebo fóliíFoto: lzf, Shutterstock.com

Ovocné stromy přihnojujte organickými hnojivy, případně hnojivy na listy, a kypřete půdu kolem kmenů, aby se vzduch lépe dostal ke kořenům. U jabloní a hrušní zkontrolujte, kolik mají nasazeno plodů. Pamatujte, že plody o průměru 1,5 cm by mezi sebou měly mít pro správný růst a budoucí dozrávání asi deseticentimetrový prostor. Přednostně odstraňujte menší a poškozené kousky. Na jabloních se často objevují takzvané vlky, výhony vyrůstající kolmo vzhůru z kmene nebo nejsilnějších větví stromu. Berou stromu sílu, zastiňují zrající plody a bývají napadené mšicemi. Je tedy dobré je vylamovat. Zkoušeli jste pěstovat kdouloň?

Pozornost věnujte i meruňkám a broskvoním – je vhodné jim odřezat letorosty směřující dovnitř koruny stromu. K plodům se tak dostane více sluníčka a zhorší se podmínky pro uchycení plísňových infekcí.

Jabloně ošetřete postřikem proti padlí a na větve třešní pověste žluté lepové desky – strom ochrání před nálety vrtule třešňové. S mšicemi si poradí olejové postřiky, které je nutné opakovat. Víte, jak docela jednoduše ochránit stromky před zvěří?

Zeleninová zahrada: čas vysadit nakládačky

Během června ve sklenících dozrávají rajčata, papriky a okurky, ze záhonů už si můžete užít čerstvou mrkev, kedlubny, rané brambory a hrášek. Sklízejí se i některé bylinky, například máta, bazalka, kopřivy nebo meduňka. Dojděte si pro ně pokud možno za slunného dopoledne, kdy v sobě mají nejvíce léčivých a aromatických látek.

Pomalu končí možnost vysadit na venkovní záhony poslední rostlinky paprik a rajčat, naopak nastává ideální doba dát do země předpěstované sazenice okurek nakládaček. Již vysazená tyčková rajčata potřebují vyvázat ke kolíkům a odštípat vedlejší výhony (u keříkových se neodstraňují).

Stejně jako ovoci i zelenině hrozí nejrůznější škůdci. Nejčastěji se jedná o mšice, housenky a mandelinky (kromě brambor napadají také lilek), hrozbu představují také plísně. Bojujte proti nim ochrannými prostředky, vhodné jsou olejové postřiky a přípravky proti plísni.

Foto: Nikilev, Shutterstock.com

Během června nastává ideální doba vysadit předpěstované sazenice okurek nakládačekFoto: Nikilev, Shutterstock.com

Okrasná zahrada: čas na vysazení letniček

Nezapomeňte se postarat o okrasnou část zahrady. Během května jste se mohli kochat rozkvetlými trvalkami a teď je čas odstranit jejich odkvetlé části. Nepůsobí příliš esteticky a jejich přítomnost vysiluje rostlinu při tvorbě plodů a semen. Zhruba v polovině června vytáhněte ze země cibulky narcisů a tulipánů. Skladujte je v suchu a teple, dokud je na podzim znovu nezasadíte – anebo si z nich vypěstujte rychlené živé ozdoby na Vánoce.

Aby záhony nepůsobily příliš prázdně, vysaďte předpěstované sazeničky letniček – budou ozdobou až do podzimu. Těšit se můžete i z pomalu rozkvétajících růží, jež je vhodné hnojit speciálními hnojivy. Chraňte je postřiky a pravidelně odstraňujte odkvetlé květy.

Čekáte velkou jahodovou úrodu? Bude se vám hodit trik, jak jahody uchovat co nejdéle čerstvé a nezkažené.

Reklama

Načítám