Hlavní obsah

Domácí rychlokvašky

Hodnocení:
(43)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Možná je právě tak trochu okurková sezona, ale pro nás gurmány jedině v tom dobrém slova smyslu – přišel totiž nejvyšší čas na přípravu domácích rychlokvašek čili močáků či kvašáků. Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě a na rozdíl od zavařování při vysokých teplotách v ní mléčné kvašení zanechá i důležité vitaminy. A to jsme se ještě ani nezmínili o chuti! Pusťte se s námi do výroby pikantních rychlokvašek – příprava je opravdu snadná, pak už stačí jen několik dní vydržet a vlastní kvašáky jsou na světě.

Ingredience pro:
1 sklenice
  • okurky
  • voda
  • sůl
  • višňový list
  • vinný list
  • česnek
  • čerstvá chilli paprička
  • čerstvý kopr
  • čerstvý křen
  • mrkev nakrájená na kolečka
  • hořčičné semínko
  • celý černý pepř
  • celé nové koření
  • bobkový list
  • cibule
Článek

Postup

Krok 1: Okurky nakládačky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Každou několikrát propíchněte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí neohodily lákem, a teď už jen plňte sklenice: na dno můžete položit část vinných a višňových listů a okurky podle chuti prokládat oloupanými stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.

Foto: Eva Malúšová

Z okurek odřízněte konce a několikrát je propíchněte vidličkou

Foto: Eva Malúšová

Do sklenice pěchujte vinné listy, okurky, chilli, česnek a kopr

Krok 2: Svařte zhruba tolik vody, aby zaplnila zbylé místo ve sklenici, a na každý litr do ní zamíchejte polévkovou lžíci soli. Ještě horkým nálevem pak okurky zalijte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými a višňovými listy a zatižte, aby byla zelenina potopená.

Foto: Eva Malúšová

Vše zalijte nálevem: na každý litr vroucí vody dejte lžíci soli

Krok 3: Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby nálev přetékal, a nechte v teple sedm až deset dní kvasit – až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo. Více se o zdravém mléčném kvašení dozvíte v článku Proč podlehnout kvašené zelenině.

Foto: Eva Malúšová

Okurky zatižte třeba kameny, aby byly celé ponořené a nekazily se

Tip: Okurky prokvasí rychleji, když je nenecháte v celku, ale nakrájíte na tlusté plátky.

Foto: Eva Malúšová

Už asi po týdnu můžete okurky začít ochutnávat

Více bezvadných a osvědčených návodů na zavařování a nakládání najdete v zavařovacím speciálu.

ynezorPumanzeSaNyknalC