Hlavní obsah
2,8
(231)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Možná je právě tak trochu okurková sezona, ale pro nás gurmány jedině v tom dobrém slova smyslu – přišel totiž nejvyšší čas na přípravu domácích rychlokvašek čili močáků či kvašáků. Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě a na rozdíl od zavařování při vysokých teplotách v ní mléčné kvašení zanechá i důležité vitaminy. Pusťte se s námi do výroby pikantních rychlokvašek.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice
  • 1 000 g okurky
  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 10 ks višňový list
  • 10 g vinný list
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks čerstvá chilli paprička
  • 1/4 svazku čerstvého kopru
  • 4 cm křenu
  • 1 ks mrkve
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžička nového koření
  • 8 listů bobkového listu
  • 1 ks cibule
Článek

Postup

01.

Okurky nakládačky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Každou několikrát propíchněte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí neohodily lákem, a teď už jen plňte sklenice: na dno můžete položit část vinných a višňových listů a okurky podle chuti prokládat oloupanými stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.

Foto: Eva Malúšová

Z okurek odřízněte konce a několikrát je propíchněte vidličkouFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Do sklenice pěchujte vinné listy, okurky, chilli, česnek a koprFoto: Eva Malúšová

02.

Svařte vodu a zamíchejte o ní sůl.  Ještě horkým nálevem pak okurky zalijte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými a višňovými listy a zatižte, aby byla zelenina potopená.

Foto: Eva Malúšová

Vše zalijte nálevem: na každý litr vroucí vody dejte lžíci soliFoto: Eva Malúšová

03.

Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby nálev přetékal, a nechte v teple sedm až deset dní kvasit – až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo. Více se o zdravém mléčném kvašení dozvíte v článku Proč podlehnout kvašené zelenině.

Foto: Eva Malúšová

Okurky zatižte třeba kameny, aby byly celé ponořené a nekazily seFoto: Eva Malúšová

Tip

Okurky prokvasí rychleji, když je nenecháte v celku, ale nakrájíte na tlusté plátky.

Foto: Eva Malúšová

Už asi po týdnu můžete okurky začít ochutnávatFoto: Eva Malúšová

Více bezvadných a osvědčených návodů na zavařování a nakládání najdete v zavařovacím speciálu.

Související témata:

Načítám