Hlavní obsah
2,8
(31)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Receptů na nejlepší kyselé okurky je stejně jako rodin, kde se zavařují – a možná ještě více. Sáhněte po tom našem. Je zaručeně nejlepší na světě!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Nálev
  • 1,4 l vody
  • 500 ml octa 8%
  • 50 g soli
  • 80 g cukru krupice
  • 11 tablet umělého sladidla
Koření do 1 sklenice
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1/4 snítky čerstvého kopru
  • 1/2 snítky estragonu
Zelenina do 1 sklenice
  • 3 kolečka cibule
  • 6 koleček mrkve
  • 1 kolečko křenu
  • 1 kousek červené papriky
Okurky
  • 8 ks kyselých okurek
Článek

Postup

01.

V hrnci asi 10 minut svařte všechny ingredience na lák. Uvedené množství nálevu vystačí (podle toho, jak moc budou sklenice napěchované) asi na 3–4 klasické okurkové zavařovací sklenice o objemu 700 ml. Všechny ostatní rozpisy surovin jsou vždy jen na 1 sklenici, aby se vám to do nich lépe dávkovalo.

02.

Na dno sklenice dejte všechno koření (množství ve lžičkách se týká zarovnaných lžiček!) a část zeleniny. Pak sklenice napěchujte důkladně propranými okurkami, kolik se vám jich vejde dovnitř, záleží na jejich velikosti. Navrch nebo mezi ně zasuňte kousky zbylé zeleniny. Zalijte horkým lákem a pevně sklenice uzavřete. 

03.

Na dno zavařovacího hrnce dejte starou utěrku, aby do sebe sklenice tolik nebouchaly. Sklenice narovnejte vedle sebe, zalijte pod okraj víček vodou a při 85 °C (voda se nesmí vařit) sterilujte asi 15 minut. Sklenice pak vyndejte, víčkem dolů vyskládejte na suchou utěrku a nechte vychladnout.

Jaké koření nebo zelenina nesmí chybět ve vašem nejlepším receptu na kyselé okurky?

Reklama

Související témata:

Načítám