Hlavní obsah

Nakládané okurky: s extra porcí zeleniny a koření

Hodnocení:
(22)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Receptů na nejlepší kyselé okurky je stejně jako rodin, kde se zavařují – a možná ještě více. Když jsem dostala zadání připravit recept na nakládané okurky, automaticky jsem sáhla po receptu svojí mamky, tedy tom zaručeně nejlepším na světě.

Ingredience pro:
1 porci
Na nálev
  • 1.4 l vody
  • 500 ml octa 8%
  • 50 g soli
  • 80 g cukru krupice
  • 11 tablet umělého sladidla
Koření do 1 sklenice
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • 1/4 snítky čerstvého kopru
  • 1/2 snítky estragonu
Zelenina do 1 sklenice
  • 3 kolečka cibule
  • 6 koleček mrkve
  • 1 kolečko čerstvého křenu
  • 1 kousek červené papriky
Na okurky
  • 8 okurek nakládaček
Článek

Postup

Krok 1: V hrnci asi 10 minut svařte všechny ingredience na lák. Uvedené množství nálevu vystačí (podle toho, jak moc budou sklenice napěchované) asi na 3–4 klasické okurkové zavařovací sklenice o objemu 700 ml. Všechny ostatní rozpisy surovin jsou vždy jen na 1 sklenici, aby se vám to do nich lépe dávkovalo.

Krok 2: Na dno sklenice dejte všechno koření (množství ve lžičkách se týká zarovnaných lžiček!) a část zeleniny. Pak sklenice napěchujte důkladně propranými okurkami, kolik se vám jich vejde dovnitř, záleží na jejich velikosti. Navrch nebo mezi ně zasuňte kousky zbylé zeleniny. Zalijte horkým lákem a pevně sklenice uzavřete. 

Krok 3: Na dno zavařovacího hrnce dejte starou utěrku, aby do sebe sklenice tolik nebouchaly. Sklenice narovnejte vedle sebe, zalijte pod okraj víček vodou a při 85 °C (voda se nesmí vařit) sterilujte asi 15 minut. Sklenice pak vyndejte, víčkem dolů vyskládejte na suchou utěrku a nechte vychladnout.

Jaké koření nebo zelenina nesmí chybět ve vašem nejlepším receptu na kyselé okurky?

ynezorPumanzeSaNyknalC