Hlavní obsah
3,1
(148)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Okurky omyjete, naskládáte do velké lahve a zalijete lákem: o všechno ostatní se postarají bakterie mléčného kvašení. Rychlokvašky jsou nejenom velmi osvěžující, ale také prospívají zdraví a posilují imunitu. Recepty na ně se liší v detailech, obvykle se přidává kopr, ale další přísady jsou zcela na vás.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zavařovací sklenici 5l
  • 2 000 g okurky
  • 2 lžíce soli
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 ks křenu
  • 5 ks višňový list
  • 5 g vinný list
Článek

Postup

01.

Okurky pečlivě omyjte a na několika místech je propíchejte vidličkou. Z vinných a višňových listů odstraňte stonky a společně s koprem je opláchněte. Očistěte křen a nakrájejte ho na kolečka.

02.

Na dno velké sklenice dejte višňový a vinný list a začněte skládat okurky. Prokládejte je koprem, křenem a dalšími listy, až je sklenice téměř plná. Nahoře nechte volné místo na zatížení.

03.

Připravte si solný nálev. Přiveďte k varu vodu, na jeden litr přidejte dvě vrchovaté lžíce soli a míchejte, až se sůl rozpustí. Horkým nálevem zalijte okurky tak, aby byly potopené a z nálevu nic netrčelo. Zatižte je, aby zůstaly pod hladinou. Můžete použít několik způsobů: vyvařený kámen, menší lahev naplněnou vodou nebo i čistý igelitový pytlík naplněný solným nálevem.

04.

Sklenici s okurkami pro jistotu postavte do větší mísy, kvasné procesy bývají často bouřlivé a nálev může vytéct. Nechte v teple kvasit 7 až 10 dní a hlídejte, aby byly pořád ponořené, případně dolijte solný nálev. Zkvašené okurky přeložte do menších sklenic, zalijte lákem a uchovávejte v chladu.

Tip

Experimentujte. Kromě křenu a česneku můžete podle své chuti přidat i cibuli, kolečka mrkve nebo petržele. Jako koření se hodí i bobkový list, pepř, nové koření či lžíce hořčičných semínek.

Máte rádi nakládanou zeleninu? Možná jsou vám bližší sýry a uzeniny. Zkuste ten nejlepší nakládaný hermelín či klasické utopence.

Reklama

Související témata:

Načítám