Hlavní obsah

Domácí turecký med

Hodnocení:
(8)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Svému zubaři (a dietologickému svědomí) to raději neříkejte, ale domácí turecký med si i přes množství cukru, které obsahuje, nejspíš zamilujete. Na rozdíl od kupovaného navíc opravdu voní a chutná po medu, křupe po oříšcích a doslova se rozplývá na jazyku. A na Vánoce poslouží i místo cukroví!

Ingredience pro:
1 porci
  • 3 bílky
  • 220 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 100 g medu
  • 150 g ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Hmotu, kterou později vyrobíte, můžete namazat jako já na pečicí papír lehce pomazaný máslem nebo posypaný moučkovým cukrem, ale také ji můžete rozetřít mezi dvě velké dortové oplatky.

Foto: Jakub Jurdič

Ořechy použijte podle chuti, klidně jen arašídy. Já dnes dala směs mandlí, lískáčů a pistácií

Krok 2: Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni úplně dotuha.

Foto: Jakub Jurdič

Mísu, ve které šleháte, postavte nad hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dna

Krok 3: Med na plotně nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte, aby byl úplně tekutý, a za stálého šlehání ho spolu s vanilkou (ve formě pasty či extraktu) přilijte ke sněhu. Pokračujte ve šlehání nad zdrojem tepla (směs bude po přilití medu o něco tekutější), až je vše zase dost tuhé.

Foto: Jakub Jurdič

Vmíchejte vanilkovou pastu nebo extrakt a rozehřátý med a znovu našlehejte úplně dotuha

Krok 4: Vmíchejte ořechy, větší můžete předtím lehce posekat.

Foto: Jakub Jurdič

Je na vás, jestli ořechy posekáte a na jak velké kousky

Krok 6: Směs rozetřete na máslem pomazaný pečicí papír. Jinou variantou je rozetřít směs na dortovou oplatku a ze shora ji přitisknout druhou. Turecký med lze i obarvit - na toto množství stačí na špičku nože gelového potravinářského barviva.

Foto: Jakub Jurdič

A rozetřete na dortovou oplatku nebo omaštěný pečicí papír

Krok 7: Nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a pak nakrájejte na kousky, případně ještě zabalte do celofánu. Bílky jsou tepelně upravené, přesto je lepší med uchovávat v lednici a do dvou týdnů spotřebovat.

Foto: Jakub Jurdič

Když neseženete oplatky, můžete kousky medu balit jako bonbony do celofánu

Foto: Jakub Jurdič

Jestli už jako správní vánoční fanatici přemýšlíte nad cukrovím a jedlými dárky, turecký med by mohl být přesně pro vás

Chodíte na pouť a dáváte si tam turecký med? A pro všechny ostatní tu máme nový seriál Přijela pouť na Stream.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama