Hlavní obsah

Domácí žloutkové věnečky

Hodnocení:
(112)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
vysoká

Víte, co je lepší než čerstvý domácí žloutkový věneček k odpolední kávě? Celá krabice žloutkových věnečků! A nejlepší dělá moje tchýně…

Ingredience pro:
50 kusů
Na těsto
  • 380 ml vody
  • 150 g hery
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 1 špetka soli
Na žloutkový krém
  • 180 g másla
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce škrobu
  • 1/2 vanilkového lusku
Na rumovou polevu
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Recept mojí tchýně je neprůstřelný – do těsta používá polohrubou mouku a heru a věnečky má opravdu luxusní. A i když já dávám normálně při přípravě odpalovaného těsta přednost hladké mouce a máslu, recept na její věnečky jsem si nikdy nedovolila měnit. Tady je.

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte krém: máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit. Ve větší skleněné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a semínky z poloviny vanilkového lusku do nadýchané hmoty. Ke žloutkům přidejte mouku a škrob a dobře rozmíchejte. V kastrolu zahřejte mléko téměř k bodu varu. Velmi pomalu za stálého šlehání metličkou přilijte třetinu téměř vařícího mléka ke žloutkové směsi, promíchejte a vlijte zpátky ke zbylému mléku v kastrolu. Znovu velmi zvolna za stálého šlehání povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chvilku. Krém odstavte, na povrch položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

Krok 2: Na těsto vlijte do menšího kastrolu vodu, přidejte heru a špetku soli a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a najednou vsypte všechnu mouku. Vařečkou intenzivně míchejte, až se hmota spojí do velké hladké koule a na dně a stěnách kastrolu se utvoří souvislý tenký bílý povlak, potrvá to 2–3 minuty. Odstavte a nechte zchladnout na teplotu těla.

Krok 3: Předehřejte troubu na 200 °C, dva plechy vyložte papírem na pečení. Ručním šlehačem vmíchejte do vychladlého těsta vejce. Přidávejte je postupně, vždy, když se předchozí vejce zapracuje beze zbytku – vznikne lesklé a hladké těsto, které pomalu opadává ze šlehacích metliček.

Krok 4: Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou trubičkou a nastříkejte na plech malé věnečky – plynule a jedním tahem vždy dvě vrstvy těsta na sebe (nechávejte dostatečně velké rozestupy, těsto hodně nabude).

Krok 5: Pečte v předehřáté troubě asi 20–25 dozlatova a 20 minut troubu rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky pak zespodu propíchněte třeba špízovou jehlou, aby mohla uniknout pára, a nechte vychladnout na mřížce.

Krok 6: V mezičase prošlehejte ručním šlehačem změklé máslo. Po lžících do něj pomalu přidávejte žloutkovou hmotu a vyšlehejte hladký jemný krém (máslo i žloutková hmota musejí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí).

Co dělat, když se máslový krém srazí? 

Krok 7: Na polevu utřete dohladka prosátý moučkový cukr s vařicí vodou, citronovou šťávou a rumem tak, aby vznikla hladká a lesklá poleva, která se bude dobře roztírat, ale nebude z věnečků stékat – hustotu případně dolaďte trochou cukru nebo naopak kapkou citronové šťávy.

Krok 8: Vychladnuté korpusy rozřízněte zoubkovaným nožem. Vršky potřete polevou, spodní část naplňte krémem, poskládejte věnečky a nechte chvíli rozležet a ztuhnout.

Miniverze dezertů bývají na oslavách nejpopulárnější, můžete zkusit také minibábovky, nadýchané bílkové malé Pavlovy  a zaručené ovace sklidíte s minilaskonkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC
15. 10. 2021

Reklama

Sdílejte článek