Hlavní obsah
3,3
(166)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Víte, co je lepší než čerstvý domácí žloutkový věneček k odpolední kávě? Celý tác žloutkových věnečků!

45 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Těsto
  • 380 ml vody
  • 150 g hery
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
Žloutkový krém
  • 180 g másla
  • 250 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 60 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce škrobu
  • 1/2 ks vanilkového lusku
Na rumovou polevu
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte krém: máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit. Ve větší skleněné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a semínky z poloviny vanilkového lusku do nadýchané hmoty. Ke žloutkům přidejte mouku a škrob a dobře rozmíchejte. V kastrolu zahřejte mléko téměř k bodu varu. Ke žloutkové směsi velmi pomalu a za stálého šlehání metličkou přilijte třetinu téměř vařícího mléka, promíchejte a vlijte zpátky ke zbylému mléku v kastrolu. Znovu velmi zvolna a za stálého šlehání povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chvilku. Krém odstavte, na povrch položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

02.

Na těsto vlijte do menšího kastrolu vodu, přidejte heru a špetku soli a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a najednou vsypte všechnu mouku. Vařečkou intenzivně míchejte, až se hmota spojí do velké hladké koule a na dně a stěnách kastrolu se utvoří souvislý tenký bílý povlak, potrvá to 2–3 minuty. Odstavte a nechte zchladnout na teplotu těla.

03.

Předehřejte troubu na 200 °C, dva plechy vyložte papírem na pečení. Ručním šlehačem vmíchejte do vychladlého těsta vejce. Přidávejte je postupně – vždy, když se předchozí vejce zapracuje beze zbytku. Vznikne lesklé a hladké těsto, které pomalu opadává ze šlehacích metliček.

04.

Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou cukrářskou trubičkou a nastříkejte na plech malé věnečky: plynule a jedním tahem vždy dvě vrstvy těsta na sebe (nechávejte dostatečně velké rozestupy, těsto hodně nabude).

05.

Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut dozlatova a prvních 20 minut troubu rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky pak zespodu propíchněte třeba špízovou jehlou, aby mohla uniknout pára, a nechte vychladnout na mřížce.

06.

V mezičase prošlehejte ručním šlehačem změklé máslo. Po lžících do něj pomalu přidávejte žloutkovou hmotu a vyšlehejte hladký jemný krém (máslo i žloutková hmota musejí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!).

07.

Na polevu utřete dohladka prosátý moučkový cukr s vařící vodou, citronovou šťávou a rumem tak, aby vznikla hladká a lesklá poleva, která se bude dobře roztírat, ale nebude z věnečků stékat. Hustotu případně dolaďte trochou cukru, nebo naopak kapkou citronové šťávy.

08.

Vychladlé korpusy rozřízněte zoubkovaným nožem. Vršky potřete polevou, spodní část naplňte krémem, poskládejte věnečky a nechte chvíli rozležet a ztuhnout.

Miniverze dezertů bývají na oslavách nejpopulárnější, můžete zkusit minibábovky, nadýchané bílkové malé Pavlovy  a zaručené ovace sklidíte s minilaskonkami.

Reklama

Načítám