Hlavní obsah

Krása a zdraví jako z (vanilkového) lusku

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vanilkový lusk nabízí mnoho vzácných látek, které se výborně hodí nejen do pečiva. Přírodní vanilka udržuje mladistvou plet, povzbuzuje trávení i sexuální apetit, ale působí také proti stresu či poruchám spánku. Znáte recepty na vanilkový olej a mléko?

Článek

Známá vůně vanilky dává lidem pocit bezpečí a svou jemnou chutí je vrací zpět do dětství. Je populární jako báječné koření, ale méně známé už je, že obsahuje množství molekul, které se využívají v kosmetice pro udržení krásné pleti. A jaké jsou její další přednosti?

Skvělé účinky na pleť

Ženy z polynéských ostrovů používaly tradičně vanilku ve směsích s oleji pro ochranu před sluncem. Vědci laboratoří Chanel zase zjistili, že madagaskarská vanilka obsahuje ve vysoké koncentraci vzácné polyfenoly, které vykazují pozitivní účinky na všechny známky stárnutí pleti. Protilátky, které exotický vanilovník vytváří, když je napaden parazity, podporují proces hojení kůže a působí při ochraně buněk i udržování vlhkosti, zlepšují pevnost a také regeneraci pleti. Proto je vanilka v široké míře používána v kosmetice nejen při výrobě parfémů.

Recept na domácí vanilkový olej

Připravte si 2 vanilkové lusky a 100 ml slunečnicového (jojobového, sezamového) oleje. Olej nalijte do čiré lahvičky, lusky rozřízněte po délce, seškrábněte vanilková zrnka a společně s lusky je vložte do oleje. Poté směs nechte na světle v uzavřené nádobě macerovat po dobu dvou až tří týdnů a občas promíchejte. Nakonec lusky vyjměte a všestranný elixír je hotový. Uchovávejte ho při pokojové teplotě.

Macerát vanilky v oleji je vynikající tělový balzám, zvláště na suchou a hrubou pokožku, a oceníte ho také v létě jako výživnou emulzi po slunění. Tento voňavý přípravek s regeneračními, čisticími i uklidňujícími vlastnostmi je vhodný i na rozpraskané rty, na ošetření suchých vlasů nebo lámavých konečků, případně jako vlasová maska či relaxační přísada do koupele.

Foto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Vanilkový olej je vynikající na suchou a citlivou pleť i jako vlasový zábalFoto: Gayvoronskaya_Yana, Shutterstock.com

Vanilkové mléko: přírodní antidepresivum

Máte potíže s usínáním? Nalijte do hrnce 1/2 l (rostlinného) mléka a přidejte k němu seškrábnutá semínka ze 2 vanilkových lusků. Za stálého míchání zahřívejte asi 15 minut na mírném ohni a zastavte, než dojde k varu. Před spaním vypijte šálek teplého přecezeného nápoje, zbytek si schovejte do zásoby ve skleněné lahvi v lednici.

Teplé vanilkové mléko uklidní a dokáže vyřešit mnoho příčin nespavosti. Vanilka působí na uvolňování serotoninu, stimuluje nervový systém, ulevuje při fyzické a intelektuální únavě a zlepšuje paměť i koncentraci. Přirozeně tak uvolňuje stres a podobně jako například čokoláda uklidňuje napětí a navozuje pocit pohody a relaxace. Doporučuje se i při dlouhodobém poklesu motivace a při depresi.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

K vanilce si stačí jen přičichnout a dostaví se příjemné pocity a uvolnění. A jestli potřebujete silnější „lék“, připravte si vanilkové mlékoFoto: goodluz, Shutterstock.com

Na hubnutí a pro dobré trávení

Vanilka má přirozeně nasládlou chuť a nízký obsah energie – 58 kcal ve 100 gramech, přičemž se používá jen skutečně malé množství. Pomůže tedy nahradit cukr, a snížit tak kalorickou hodnotu dezertů. Zároveň jim dodá příjemnou vůni. Stimuluje také chuť k jídlu a podporuje vylučování enzymů, které usnadňují zažívání.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vanilkové mléko krásně voní, příjemně chutná a ještě navíc pomůže rozpustit stresFoto: New Africa, Shutterstock.com

Afrodiziakum ve službách lásky

Vůně vanilky působí jako látka nesoucí „poselství lásky“. Při erotických kouzlech proto nešetřete s tímto svůdným kořením, které působí jako stimulant libida, jehož síla je podobná účinkům hormonů! Vanilkový olej povzbuzuje sexuální touhu při smyslných masážích a v některých kulturách se vanilka smíchaná s alkoholem pije jako nápoj lásky při milostných předehrách. Obzvlášť populární je v Jižní Americe.

Reklama

Načítám