Hlavní obsah

Míša řezy a buchty! To milují turisté na Česku. Mezinárodní anketa s našimi nejlepšími sladkými jídly

Foto: Filip Fuxa, Shutterstock.com

Foto: Filip Fuxa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká kuchyně je plná vynikajících sladkých pokrmů, které dokážou okouzlit návštěvníky z celého světa. Od kořeněných perníčků až po sladké ovocné knedlíky a nadýchané koblihy, Česká republika nabízí širokou škálu sladkých pochoutek pro ty, kdo milují dobré jídlo. Které je ale nejlepší? Turisté hlasovali.

Článek

Česká republika se může pyšnit nejen krásnými historickými památkami a malebnou přírodou, ale také bohatou českou kuchyní, která zahrnuje řadu lahodných sladkých jídel. Turisté, kteří navštíví naši vlast, pak mají často potřebu se o svůj gastronomický zážitek podělit –a samozřejmě ho i ohodnotit! A to platí nejen o České republice.

Co si myslí cizinci o české kuchyni

Na principu amatérských degustátorů už dlouhé roky funguje zážitkový cestovní online průvodce tradičním jídlem, který shromažďuje autentické recepty, recenze a výzkumné články o oblíbených ingrediencích a pokrmech - tasteatlas.com. A jak nás tedy vidí turisté? Podívejte se, jaká sladká jídla a pečivo od nich získaly nejlepší hodnocení.

Přestože návštěvníci České republiky mohou hodnotit neustále, a tak se jednotlivé pokrmy na žebříčku občas prohazují, prvních deset lahůdek si své pozice drží pevně. A vítěz (pozor, spoiler) frgál boduje i jinde: U středoevropských sladkostí dlouhodobě obhajuje třetí pozici!

10. Perník

Perník – to může být měkký perníkový koláč na plech nebo také perníkový dort s výraznou chutí, ale v tomto případě si turisté oblíbili naše „perníkové sušenky“, tedy tradiční perníčky, které jsou kořeněné skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, novým kořením a medem. Turisté na nich obdivují nejen chuť, ale i vzhled díky cukrářskému zdobení.

9. Buchty

Buchty jsou tradiční český kynutý moučník plněný různými sladkými ingrediencemi, jako jsou povidla, tvaroh, mák nebo ovocné marmelády. Věří se, že buchty opravdu pocházejí z České republiky, odkud se rozšířily do mnoha dalších zemí, jako jsou Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko, kde jsou stále připravovány jako tradiční místní dezert. Buchty jsou ale ve skutečnosti opravdu české!

8. Bublanina

Bublanina je lehký moučník vyrobený z vajec, másla (či oleje), cukru, mouky a různých druhů ovoce, jako jsou třešně, jahody, borůvky, meruňky švestky. Těsto je obvykle mírně ochuceno vanilkou nebo citronovou kůrou, což vytváří dokonalou harmonii se šťavnatým ovocem.

7. Lívance

Kulaté, tlusté a měkké lívance jsou u nás klasika. Turisty však fascinuje, že přidání droždí do vaječného těsta jim dává neuvěřitelně měkkou a máslovou texturu a odlišuje je od jiných, v cizině běžných druhů palačinek.

6. Ovocné knedlíky

Tyto sladké, ovocem plněné knedlíky existují v mnoha variantách po celé zemi. Nejčastěji jsou vyrobené z kynutého, bramborového, tvarohového či spařeného těsta a náplň, která je zcela uzavřena v knedlíku, může obsahovat různé druhy ovoce. Ale nejběžnější volbou jsou meruňky, jahody, borůvky nebo švestky.

5. Míša řezy

Míša řezy jsou tradiční český dezert vyrobený z tvarohu jako klíčové ingredience. Dort nebo koláč se skládá ze tří oddělených vrstev: základ je z čokoládového (kakaového) piškotového těsta, na něm je tvarohová náplň a nahoře je lesklá čokoládová poleva.

4. Vdolky

Vdolky jsou připraveny z kynutého těsta, které je občas ochuceno citronovou kůrou. Obvykle mají kulatý tvar a malý důlek na vrcholu, který slouží k udržení všech lahodných „dochucovadel“. I když je možné péct je v troubě, vdolky jsou obvykle smaženy v oleji do zlatavé barvy. Tradičně se podávají teplé, přelité marmeládou nebo povidly a posypané rozdrobeným tvarohem.

3. Koblihy

Naše tolik milované koblihy jsou jednou z variant rakouského pečiva zvaného krapfen. Kromě názvu však moc rozdílů nenajdete. Toto pečivo je tradičně připraveno z kynutého těsta, které se smaží do zlatavé a křupavé vnější vrstvy, zatímco uvnitř zůstává měkké, lehké a vzdušné. I když se koblihy mohou připravovat bez náplně, nejčastěji jsou plněny marmeládou: Oblíbená je meruňková zavařenina anebo jahodová marmeláda. Vršek bývá poprášený moučkovým cukrem.

2. Koláče

Název koláče pochází ze slova kolo a odkazuje na tradiční kulatý tvar. Koláče vznikly v 18. století na území dnešní České republiky, kde bylo toto pečivo jedním z nejstarších rituálních pokrmů, obvykle symbolizující slunce a měsíc. Koláče také bývají připravovány z kynutého těsta a plněné mákem, tvarohovou náplní, povidly nebo ovocem.

1. Valašský frgál

Frgál je tradiční, kulatý, sladký koláč s náplní, který se vyrábí převážně na Valašsku. Má průměr asi 30 centimetrů a jeho okraje jsou dokonale upečené do zlatavé barvy. Téměř polovinu pečiva tvoří náplň, která může být připravena klasicky z hrušek, marmelády, ovoce, tvarohu, máku, vlašských ořechů a všemožných kombinací těchto i jiných surovin. Na povrchu frgálu je drobenka.

Načítám