Hlavní obsah

Domy spojené lávkou. To je japonský styl v české krajině!

Foto: Roman Dobeš (11x)

Zenové bydlení v Jizerských horáchFoto: Roman Dobeš (11x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energeticky úsporné domy jsou čím dál oblíbenější. Rozhodující totiž nejsou jen jejich provozní náklady, ale i možná variabilita staveb. Podívejte se na japonský dům architekta Petra Stolína. Líbí se vám?

Článek

Myslíte si, že jsou panelové domy energeticky nevýhodný přežitek starých sídlišť? Že musí jít nutně o často nelogicky řešené byty v nevzhledných obrovských stavebních komplexech? Nenechte se mýlit. Panel vstoupil už dávno mezi favority nízkoenergetických a velmi estetických řešení. Jde totiž o to, že není z betonu. A častěji je nazýván sendvičem.

Krok 1: Inspirace

Nápad na vznik jednoduchých, rychle postavitelných a minimalistických domků se zrodil v hlavě architekta Petra Stolína na jaře 2011, kdy došlo v Japonsku k ničivé tsunami. Cílem bylo pomoci lidem, kteří při této události přišli o své domovy. Celý koncept stavby se zdál být vhodný jak svou cenou – náklady jsou asi takové jako na byt –, tak i svou podobou, dopravou a následnou montáží.

Foto: Archiv studia

Inspirací byla japonská filozofie a jednoduchostFoto: Archiv studia

Krok 2: Realizace

Přestože se plán výstavby v Japonsku nepodařilo uskutečnit, dva experimentální domky vyrostly později v Liberci na samotném okraji Jizerských hor a fungují jako obytný dům a ateliér autora Petra Stolína. Původní myšlenka vzniku úsporného, malého bydlení byla zachována a celý projekt si tak stále nese název Zen Houses.

Foto: Archiv studia

Domky jsou zvenku téměř identické. Jeden je obytný, druhý funguje jako ateliérFoto: Archiv studia

Krok 3: Stavba

Zen Houses jsou jednoduše řečeno montované domky. Z širšího pohledu se jedná o dřevostavby vytvořené ze sendvičových panelů SIP (strukturálních izolačních panelů) stavebního systému K – Kontrol, v jejichž případě architekt pracoval pouze s výrobními rozměry 125 x 300 cm nebo 125 x 500 cm.

Domy jsou založeny na betonových mikropilotách, nosná konstrukce domu (stěny, podlaha, střecha) jsou z izolovaných panelů, doplňkové konstrukce z dřevěných komponentů a obvodový plášť je z laminátu. Ten udává finální vzhled domu. Materiál může svou jemnou transparentností působit jako rýžový papír. Důležitější je však jeho schopnost ochránit stavbu před nepříznivým počasím i slunečním svitem.

Foto: Archiv studia

Dům se nachází v krásné přírodě a s výhledem na LiberecFoto: Archiv studia

Krok 4: Prostor

Poměrně úzký prostor, na který nemusí být každý zvyklý, kompenzuje výška domu a obrovská okna, jež opticky celý prostor výrazně zvětšují a dodávají pocit luxusu.

Domy jako takové se dají kombinovat, stavět na výšku nebo na šířku a lze vybírat až ze čtyřech velikostí – S, M, L a XL.

Zen Houses možná nemají základní vlastnosti klasických rodinných domů, přesto jsou skvělým důkazem toho, že lze kvalitně žít v něčem jednoduchém, přesto unikátním, bez potřeby velkého množství úložných prostor. Vše je otázka filozofie, protože jak samotní Japonci říkají, je lépe mít prostor na myšlenky než na věci.

Foto: Archiv studia

Obvodový laminátový plášťFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Vzhled domu díky plášti působí luxusním dojmemFoto: Archiv studia

Krok 5: Interiér

Oba domy působí zvenku téměř identicky, uvnitř jsou jako jin a jang a jejich uspořádání a styl se diametrálně liší. Interiér ateliéru je bílý, obytný dům je naopak netradičně černý.

„Bílá barva pracovního prostoru má působit jako vzdušné pozadí pro tvorbu. V černé se člověk cítí naopak útulněji, a prostor tak vyznívá pocitově hřejivěji," říká architekt Petr Stolín.

Foto: Archiv studia

Domky jsou od sebe odděleny dřevěnou lávkouFoto: Archiv studia

Krok 6: Filozofie

Myšlenka Zen Houses je vlastně velmi prostá: Život bez nároků na zbytečný prostor a hromadění věcí. Zen Houses jsou domy, které mají inspirovat a ukazovat na prostou jednoduchost žití.

Foto: Archiv studia

Netypicky oddělený pracovní a obytný prostorFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Úzký prostor kompenzují obrovská oknaFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Interiér domku je minimalistický, přesto útulnýFoto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Prostor funguje jako otevřený loftFoto: Archiv studia

Líbilo by se vám bydlení inspirované japonskou filozofií a jednoduchostí? Nebo upřednostňujete moderní usedlost? Nás zaujal i dům, kde se rovnou z obýváku vstupuje do venkovního bazénu!

Reklama

Související témata:

Načítám