Hlavní obsah

Došla vám inspirace, jak připravit chutné recepty s vajíčky? Přinášíme rovnou tři!

Foto: Jakub Jurdič

Vajíčka ve třech netradičních úpravách. Zkusíte je?Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechte se inspirovat třemi recepty s vajíčky. Ke snídani zkuste toasty s volským okem, špenátem a sýrem feta, k obědu červenou čočku se zastřeným vejcem a k večeři wrapy s vajíčkem natvrdo.

Článek

Velikonocům už sice dávno odzvonilo, ale to neznamená, že si nemůžete dále obohacovat svůj jídelníček o důležitý zdroj bílkovin, jakým vajíčka jsou. Máte pocit, že už jste všechny jejich tepelné úpravy vyčerpali? My se vás těmito snadnými a chutnými recepty pokusíme přesvědčit, že nikoli.

Toasty s vajíčkem, špenátem a sýrem feta

Na 4 toasty potřebujete: 4 ks bílého toastového chleba, 4 velká vejce, 200 g sýru feta, 200 g špenátu, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi špenát? Tenhle recept vás nadchne!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si toasty nasucho opečte na pánvi z obou stran a odložte bokem. Na rozehřátém oleji osmahněte najemno pokrájenou cibuli dozlatova, poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a už jen chvilku orestujte, aby česnek nezhořkl. Přidejte propláchnutý a nahrubo pokrájený špenát, osolte, opepřete a za stálého míchání nechte špenát zavadnout. Sejměte pánev z plotny, do špenátu přidejte nadrolený feta sýr a směs přikryjte pokličkou.

Na velké pánvičce si na oleji osmahněte čtyři volská oka. Opékejte tak dlouho, dokud bílek neztuhne, ale žloutek zůstane ještě vláčný. Pokud chcete, aby ztuhl i žloutek, pánev přiklopte. Nyní naneste špenátovou směs s feta sýrem na každý toast a navrch pak umístěte vajíčko. Můžete servírovat.

Tip: Místo feta sýru můžete použít jeho napodobeninu, balkánský sýr s typicky slanou chutí. Dejte si však pozor při solení špenátové směsi, ať to nepřeženete.

Červená čočka se zastřeným vejcem

Na 4 porce potřebujete: 400 g červené čočky, 4 vejce, 1 velkou červenou cibuli, 1 červenou chilli papričku, 4 stroužky česneku, 4 lžíce rostlinného oleje, 500 ml vody, 2 lžíce octa, hrst čerstvých bylinek (dle libosti), ½ lžičky koření garam masala, ½ lžičky koriandru, ½ lžičky kurkumy, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Nedivte se, červená čočka po uvaření opravdu takto změní barvuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na rozpáleném oleji orestujte nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek a nasekaný česnek. Chvilku orestujte a přidejte propláchnutou červenou čočku, znovu orestujte. Čočku zalejte množstvím vody nad její okraj tak, aby byla úplně ponořená.

Přidejte sůl, pepř a všechny druhy koření a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud se voda nevypaří, trvá to asi 15 minut. Čočku ochutnejte, případně dochuťte. Pokud nebude dostatečně měkká, přidejte potřebné množství vody a nechte ji ještě chvilku vařit. Jakmile je čočka uvařená, vmíchejte do ní čerstvě nasekané bylinky.

V dalším hrnci si připravte zastřené vejce. Do vroucí vody nalejte ocet. Vodu nesmíte nechat silně vřít, jinak by se vám bílek roztrhal. Vodu roztočte ve fázi, kdy se na dně tvoří bublinky, v tento moment vložte vejce do víru. Ideálně si ho nejprve rozklepněte do hrníčku a poté opatrně přemístěte do připraveného víru v hrnci.

Vajíčko můžete v hrnci lehce oválet lžící tak, abyste dosáhli kulovitého tvaru. Vejce vařte tři minuty, poté přemístěte rovnou navrch naservírované čočky a rozřízněte, aby žloutek pěkně vytekl. Pokud děláte více vajec do zásoby, přemístěte je po vyndání z hrnce do nádoby se studenou vodou, aby se vajíčko dále nevařilo a zůstalo uvnitř tekuté.

Tip: Syrové vajíčko můžete nejprve vyklepnout do kalíšku s octem, aby se zabalilo a teprve pak jej společně s octem vlít do vroucího víru vody. Vyzkoušejte obě varianty a vyberte si pro vás tu přijatelnější.

Wrapy s vejcem

Na 8 wrapů potřebujete: 1 balení tortill (po 8 ks), 8 vajec, 3 zralá avokáda, 3 velká rajčata, 1 červenou cibuli, 2 limety, 100 g bílého jogurtu, 100 g majonézy, 3 stroužky česneku, velkou hrst lístků koriandru (do náplně i dipu), sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Kombinaci vajec a avokáda si zamilujete na první ochutnáníFoto: Jakub Jurdič

Postup: Nejprve si připravte dip, ať se vám trošku odleží. V misce smíchejte jogurt, majonézu, prolisovaný česnek, šťávu z ½ limetky a nadrobno nasekaný koriandr. Osolte, opepřete dle chuti a dejte vychladit do lednice.

Než si připravíte náplň do tortill, dejte si vařit 8 vajec natvrdo (asi 8 minut). Cibuli a rajčata pokrájejte nadrobno a dejte do misky. Přidejte vidličkou rozmačkaná avokáda, nadrobno nasekané lístky koriandru, šťávu z 1 a ½ limety, sůl, pepř. Promíchejte a dle potřeby ještě dochuťte. Každou tortillu nasucho opečte na pánvi několik vteřin po každé straně.

Na opečenou tortillu navrstvěte připravenou náplň z avokáda a rajčat, umístěte na čtvrtky pokrájené vajíčko a srolujte do wrapu. To samé udělejte s každou tortillou. Wrapy můžete rozkrojit napůl a servírovat s připraveným dipem.

Tip: Pokud máte rádi pálivější dip, můžete do něj přidat nadrobno nasekanou chilli papričku.

A jak připravujete doma vajíčka vy?

Reklama

Načítám